Foto: pixabay.com

Krizantema je cvijet koji simbolizira sreću, smatraju Kinezi i svoje vrtove bogato ukrašavaju ovim raznobojnim biljkama.

atma.hr – 78
Često se ljubitelji krizantema pitaju kako ih mogu sačuvati u zimskom periodu.

Tijekom jeseni se često događa pojava ranih mrazeva do -2 stupnja i oni ne bi trebali utjecati na zdravlje biljke.

Uglavnom postoje dvije situacije: U gradskim uvjetima, krizanteme su većinom u teglicama i tijekom zime se nalaze na vjetrovitim terasama bez ikakve zaštite i tada imaju vrlo malo šanse da prežive jer im smrzne korijen i nemaju snage da na proljeće istjeraju nove izdanke.

Jedini način da ih sačuvate je da ih obrežete i odnesete u podrum i da ih samo malo zalijete jednom mjesečno.

U seoskim uvjetima krizanteme su većinom posađene u vrtu i imaju bar neku zaštitu od vjetra. Takve biljke ne treba obrezivati do proljeća, jer ih njihova lisna masa dodatno štiti od jakih mrazeva.

Korijen je također zaštićen jer se nalazi u zemlji i do -20 ne bi trebalo biti nikakvih problema, pogotovo ako ima snježnog prekrivača.

atma.hr – 39

U ožujku/martu ili travnju/aprilu, biljka će početi izbacivati zelene izdanke i to je znak da treba obrezati stare i osušene grančice.

Biljka će svakom godinom biti veća i izdašnija.

Krizantema je cvijet koji simbolizira sreću, smatraju Kinezi i svoje vrtove bogato ukrašavaju ovim raznobojnim biljkama.

U vrtovima u Europi prve žute krizanteme su posađene u 17. stoljeću.

Zbog karakteristične boje cvijeta botaničar Carl von Linné krizantemu je nazvao “zlatni cvijet”. Od tada do danas viđamo različite boje, oblike i veličine cvjetova.

stil.kurir

atma.hr – 78