Designed by Freepik

52
Čovjek je od svog nastanka trčao i hodao. Te aktivnosti su mu najprirodnije i u genima. Nažalost, trčanje i hodanje su zamijenili razni oblici prijevoza (automobili, gradski prijevoz). Znanstvenici su dokazali da trčanje smanjuje razinu lošeg kolesterola, masti, triglicerida i šećera u krvi. Smanjuje se rizik od nastanka raznih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih žila i dijabetes tipa 2.

Osim na tijelo, trčanje povoljno djeluje i na um. Trčanjem se smanjuje rizik od nastanka depresije, a i ublažavaju se simptomi depresije. Smanjuje se razina stresa, anksioznost i potiče se dobro raspoloženje. Trčanjem, kao i drugim fizičkim aktivnostima, potičete oslobađanje hormona sreće.

39

Trčanje je besplatno, pristupačno i sve što vam treba su dobre tenisice i snažna volja. Zapamtite da je svaki početak težak. Vašem tijelu će trebati nekoliko tjedana da se navikne na trčanje, naročito ako niste u dobroj kondiciji. Svakim danom će vam biti sve lakše. Postoji velika vjerojatnost da postanete ovisni o trčanju. Naime, znanstvenici su jednim istraživanjem ustanovili da trčanje potiče toliko pozitivnih aktivnosti u mozgu da ljudi nakon nekog vremena o tome postanu ovisni.

Otkrijte što se sve događa vašem tijelu u samo 30 minuta trčanja, učinite svome tijelu uslugu i počnite trčati!

Prvih nekoliko sekundi

Vaši mišići počinju koristiti adenozin trifosfat koji je glavni izvor energije unutar stanice. Stanica može normalno funkcionirati tek onda kada ima na raspolaganju dovoljnu količinu adenozin trifostata.

75Prvih 90 sekundi

Kako bi otpustile što više adenozin trifosfata, stanice započinju razgradnju glikogena, oblika glukoze koji izgrađuje mišiće. Stanice će iskoristiti glukozu koja se nalazi u vašem krvotoku, zbog čega je tjelovježba dobra za snižavanje razine šećera u krvi.

Vaše tijelo počinje koristiti sve više glukoze. Mišići počinju oslobađati mliječnu kiselinu koja šalje signale mozgu da ste pod fizičkim stresom.

Idućih nekoliko minuta

Vaše srce počinje brže pumpati krv i usmjerava ju prema mišićima. Znatno manje krvi usmjerava dijelovima tijela kojima trenutno nije potrebna, kao što je probavni sustav.

Kako bi što bolje iskoristili glukozu, mišićima je potrebna povećana razina kisika zbog čega dolazi do brzog i otežanog disanja.

Trčanjem se aktivira najveći mišić tijela – gluteus maksimus (vaša stražnjica). Također se aktiviraju mišići nogu i trbuha koji vam pomažu u uspravnom držanju i kontroliranju pokreta. Počinjete trošiti kalorije i zalihe masti.

Trošenje glikogena i povećan unos kisika će podići razinu tjelesne temperature. Kako bi se ohladilo, tijelo počinje krv usmjeravati prema vašoj koži, zbog čega se javlja crvenilo. Dolazi do znojenja koje učinkovito hladi tijelo.

39

Idućih 10 minuta

Ako ste u pristojnoj formi, vaši mišići i njihova opskrba adenozin trifosfatom su dovoljni da bi nastavili trčati. Vaše tijelo može učinkovito prenositi kisik i trošiti masti i šećer.

Ako ste slabije tjelesne kondicije, opskrba adenozinom trifosfatom nije dovoljna da bi mišićima osigurali pravilan rad. Mišići ne mogu kisik dobiti dovoljno brzo, a mliječna kiselina se počinje sve više oslobađati. Svaka minuta će vam biti sve teža.

Nakon 30 minuta

Konačno je gotovo. S trčanja prelazite na hodanje, energija počinje padati, a disanje postupno postaje normalno.

Vjerojatno se osjećate odlično i imate veliku razinu energije. Vaš mozak oslobađa hormon dopamin. Velika je vjerojatnost da ćete htjeti pojesti nešto slatko. Nemojte se brinuti jer je glikogen potrošio molekule glukoze, stoga se unesene kalorije neće pretvoriti u mast, već u izvor energije.

centar-zdravlja.net

37 DANVANTARI AYURVEDA

DANVANTARI AJURVEDA

Velika knjiga o Ajurvedi

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede: povijest, proces stvaranja, prakriti, mahabhute, doše i male, ayurvedsku dijagnostiku, različite vrste tretmana i ajurvedske proizvode.

Knjiga će vas naučiti kako da izračunate svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirate prehranu, poboljšate svoj život, u slučaju neophodnosti dijagnosticirate zdravstveni problem i pronađete potreban lijek.

260 stranica, tvrde korice, format A4, full color

Cijena: 232 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaVeliki horoskop po znakovima za SVIBANJ 2018. – Vaga, Škorpion, Strijelac
Slijedeća objavaPomirite se sa sobom i spoznajte vječnu bezuvjetnu sreću !
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.