Kako je jesen vrijeme sažimajućih energija, možemo tu energiju iskoristiti i za uživanje u plodovima našeg rada. Ovo je pravo vrijeme da zastanete, uočite i odate priznanje samima sebi za sve ono što ste u prethodnom periodu postigli. Neka energija zahvalnosti i postignuća ispuni vaš san s mirom i zadovoljstvom. Kad na svjestan način uskladimo sebe i svoj dom s ciklusima u prirodi, imat ćemo više harmonije i balansa u svome životu. Uživajte u blagoslovima jeseni i budite prisutni u svakom trenutku svog postojanja.

atma.hr – 78
Koristeći drevno znanje Feng Shuia pri uređenju doma ostvarujemo skladan i udoban prostor ispunjen kvalitetnom energijom. Takva energija daje podršku stanarima u njihovim svakodnevnim aktivnostima, odnosi su skladniji i općenito govoreći svi se osjećaju dobro i zadovoljno te vole boraviti u svojem domu. Korak dalje u uređenju je prilagođavanje uređenja godišnjim dobima. Naravno to ne znači da trebamo svakih nekoliko mjeseci mijenjati namještaj i bojati zidove u druge boje. Dovoljno je napraviti sitne preinake koje će uskladiti naš dom s energijama u prirodi.

feng shui 5 elemenata

Teorija pet elemenata je ključ za razumijevanje i primjenu Feng Shuia. To nisu elementi u kemijskom smislu, već tipovi odnosno promjenjivi aspekti univerzalne energije. Energija se kreće na pet osnovnih načina: širenje, skupljanje, uzdizanje, silaženje i kruženje. Ovi osnovni načini kretanja energije poznati su po nazivima pet pojava koje simboliziraju sva druga energetska kretanja istog tipa: vatra, zemlja, metal, voda i drvo. U središtu mnogih Feng Shui pravila i preporuka nalazi se vjerovanje da sve u svemiru pripada jednom od pet elemenata. Elementi prelaze jedan u drugi i na taj način kreiraju i održavaju ciklus pretvaranja energije.

atma.hr – 52
Ciklusi u prirodi mogu se opisati ciklusom pet elemenata. Sunce se uzdiže sa istoka, doseže svoj vrhunac na jugu i silazi prema zapadu. Proljeće je period nove vegetacije i rasta – element drvo, ljeto povezujemo s elementom vatra i vrućinom, jesen je period sakupljanja poput metala, dok je snijeg (element voda) povezan s hladnim periodom zime.

Vrućina se uzdiže, a hladnoća silazi. Najtopliji kompasni smjer je jug, a najhladniji sjever. U svemu tome, Zemlja je centralna točka, dok element zemlja predstavlja period između pojedinih godišnjih doba.

I na ovaj način vidimo povezanost simbola Tai chi i teorije 5 elemenata.

Dolaskom jeseni priroda se polako povlači, ubiremo plodove i pripremamo zimnicu. Kretanje energije je prema unutra. Element metal je najgušći od svih 5 energetskih oblika i povezujemo ga sa sažimanjem, kondenziranjem. I mi se polako povlačimo u toplinu svojeg doma, dani su kraći, temperature su niže i večer uz dekicu, topli napitak i dobru knjigu ili ugodno društvo nam postaju privlačniji od zabave na otvorenom do kasnih sati.

atma.hr – 78
Jesen je povoljan period da se više posvetimo samima sebi i poboljšamo svoj napredak u životu. Kako dani postaju kraći i sve smo dalje od ljetnog solsticija, tako sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Stoga je sada još potrebnije da ga uredimo na način koji će nam dati osjećaj topline, udobnosti i stabilnosti.

Za uspješan prelazak iz ljetnog u jesensko doba najprije trebamo ukloniti iz doma predmete koje smo koristili u toplom dijelu godine.

Knjige i časopise koje ste pročitali za vrijeme godišnjeg odmora poklonite prijateljima ili u obližnju knjižnicu. Laganu odjeću i obuću pospremite za iduće ljeto, a sve ono što vam više ne treba ili uopće ne nosite poklonite nekoj humanitarnoj organizaciji.

Kako bi spriječili akumuliranje ustajale energije, poželjno je dobro očistiti sve prostorije. Pri tome očistite sve kutove i odmaknite namještaj. Nakon fizičkog čišćenja napravite postupak energetskog čišćenja doma.

Unesite u prostor puno tkanine, naročito izrađene od prirodnih materijala kao što su pamuk i vuna. Prekrivači, jastučići i rezervna deka na omiljenom kauču dati će osjećaj topline i udobnosti. Stoga na garnituru za sjedenje i fotelje stavite debele prekrivače i dodajte nekoliko ukrasnih jastuka u intenzivnim tonovima narančaste i žute boje.

atma.hr – 52
Na stolić pored kauča ili u posebnu košaru dodajte knjige koje ćete čitati u večernjim satima. Ljetne tanke podne prostirke zamijenite debelim tepisima, a na stolice dodajte debele jastuke žarkih boja.

pexels rachel claire 4825713Ukoliko imate kamin, potrebno je očistiti dimnjak i nabaviti drva – započela je sezona grijanja, a otvoren plamen će dati dodatni osjećaj udobnosti i topline. Ako je prostor oko kamina dovoljno velik, stavite ispred kamina debeli tepih i velike jastuke u koje možete sjesti na kraju dana.

Kako ćemo u idućem periodu više vremena provoditi u kući, potrebno je organizirati područja na kojima ćemo se sada više zadržavati.

Kuhinja je srce svakog doma, a uz prelazak na zimsku prehranu koja uključuje puno variva, juha i ostale “jušne” hrane i mi se češće okupljamo u ovoj prostoriji. Ukrasite kuhinju i prostor blagovaonice plodovima jeseni kao što su tikvice, kesteni i klipovi kukuruza.

Dodajte aroma lampicu ili svijeće narančaste, crvene i žute boje kako bi unijeli malo elementa vatre.

pexels monstera 6620855U kupaonici pregledajte ormarić s lijekovima i obnovite zalihe biljnih pastila za grlo te svim lijekovima ili prirodnim pripravcima koje koristite za zimske hunjavice i ostale sezonske bolesti.

Kupaonicu možemo urediti i za uživanje u privatnom mini-spa centru. Za to je potrebna prigušena rasvjeta, puno mekanih ručnika i deblji tepih. Prirodni sapuni, svijeće i aroma ulja s mirisom koji vam najviše odgovara doprinijet će ugodnoj atmosferi. Kako ne bi došlo do požara, svijeće stavite u visoke čaše-svijećnjake ili fenjere. I nemojte zaboraviti pustiti neku opuštajuću glazbu.

Poželjno je u spavaćoj sobi okrenuti madrac kako bismo izbjegli da stalno spavamo na istom mjestu što može loše djelovati na kralježnicu i kvalitetu sna općenito. Tanki ljetni prekrivač za krevet zamijenite debelim, a oko kreveta možete staviti i dodatne tepihe ili staze.

Kako je jesen vrijeme sažimajućih energija, možemo tu energiju iskoristiti i za uživanje u plodovima našeg rada. Ovo je pravo vrijeme da zastanete, uočite i odate priznanje samima sebi za sve ono što ste u prethodnom periodu postigli.

Napravite popis stvari na kojima ste zahvalni, dodajte svoja ostvarenja i postignuća (pri tome se misli na sva životna područja, ne samo na posao) te popis pohranite u lijepu kovertu crvene boje. Kovertu stavite ispod madraca sve do zimskog solsticija.

Neka energija zahvalnosti i postignuća ispuni vaš san s mirom i zadovoljstvom.

Kad na svjestan način uskladimo sebe i svoj dom s ciklusima u prirodi, imat ćemo više harmonije i balansa u svome životu. Uživajte u blagoslovima jeseni i budite prisutni u svakom trenutku svog postojanja.

Vjera Tomaš
www.kreativandom.com

Vjera TomasVjera Tomaš se već 20 godina bavi Feng Shuiem te je jedna od prvih praktikanata ovog drevnog znanja u regiji. Tokom godina uredila je velik broj privatnih i poslovnih prostora, a uz to se bavi energetskim čišćenjem prostora, savjetovanjem pri kupnji zemljišta i nekretnina, izradom plana adaptacije nekretnine te projektiranjem kuća. Redovno organizira seminare, radionice i edukacije iz raznih područja Feng Shuia. Duboko vjeruje da promjenom kvalitete energije u prostoru možemo poboljšati kvalitetu svojeg života. Kako stara kineska poslovica kaže: prije nego što počneš mijenjati svijet, prođi tri puta kroz svoj dom.