Art: Josephine Wall

1. Podržavajte i hvalite ljude u svakoj prilici. Vaše odobrenje djeluje kao gnojivo za ljudski rast.

2. Nikada nikoga ne ismijavajte i ne ponižavajte.

3. Govorite samo dobre stvari o osobi. Ako nemate ništa pozitivno za reći o drugome, bolje je šutjeti.

4. Budite pažljivi kada su u pitanju ljudska djela, tada ćete uvijek imati razloga hvaliti druge, a ne laskati im.

5. Usredotočite se na pozitivne osobine osobe. Ako još nije dovoljno plemenita i mudra, pokažite joj te osobine u njoj. A onda će ta osoba to svakako htjeti potvrditi.

atma.hr – 52
6. Ne kritizirajte ljude. Ako ipak počnete kritizirati, neka to bude upućeno postupcima, a ne osobnosti osobe.

7. Ne biste trebali stalno pokazivati ​​svoju nadmoć nad drugim ljudima. Ovako ćete samo sebi stvoriti neprijatelje. Ako želite biti prijatelji s ljudima, neka osjete svoju važnost pored vas.

8. Uvijek uočite vlastite pogreške i krivnju – i ispričajte se.

9. Da bi te se slušalo, bolje je predlagati nego izdavati naredbe.

10. Iziritiranost, razdraženost je signal da osoba treba pomoć i podršku. Stoga se s razumijevanjem odnosite prema ovom stanju ljudi.

11. Budite dobar slušatelj i manje pričajte.

12. Ponekad dajte do znanja da je dobra ideja došla od nekog drugog. Uostalom, nije bitno tko je bio prvi, važnije je do čega to može dovesti.

13. Ako mislite da je osoba u krivu, onda je prekidanje ipak neće zaustaviti. Dok ne izrazi što želi, ustrajat će na svome.

14. Ako želite biti u mogućnosti zaustaviti svaku svađu, tada priznajte da ste možda u krivu. Tada će uzrok sukoba nestati i spor će prestati.

15. Češće poklanjajte ljudima bez razloga. Time ćete pokazati da ne čekate praznike, već želite ugoditi osobi svaki dan.

16. Ako vas nešto živcira, budite strpljivi, šutite, obuzdajte svoje emocije. Nemojte rezati sve od samog početka. Samo pustite osobu da govori, a vi ćete obratiti pozornost na one stvari koji vam se sviđaju. Na kraju razgovora obavijestite drugu osobu da ćete razmisliti o onome što je rečeno.

17. Neka to bude vaš moto: zanimajte se za ljude radije nego da budite njihov interes.

atma.hr – 52
18. Smiješite se.

19. Obraćajte se osobi punim imenom. Ovo je puno ljepše nego čuti skraćeno ime ili neki nadimak. Na taj način pokazujete poštovanje prema njegovoj osobnosti.

20. Pokušajte završiti razgovor na način da osoba ostane dobro raspoložena.

21. Naučite opraštati.

ATMA/econet.ru/Pripremila: Suzana Dulčić