Svatko od nas ima svoja gledišta i stavove, svoju perspektivu. Naše perspektive su ograničene, jer ako ne koristimo potpuno objektivnu perspektivu, naša perspektiva je subjektivna.

atma.hr – 78
Objekt će izgledati drugačije ovisno o našoj perspektivi tog objekta. Zapravo svaka perspektiva je drugačiji kut promatranja.

Naša perspektiva oblikuje naša iskustva a naša iskustva oblikuju našu perspektivu. Možemo gledati objektivnu perspektivu kao spajanje svih subjektivnih perspektiva.

Perspektiva krave o klaonici je drugačija od perspektive vlasnika te iste klaonice.

Dijete će imati potpuno drugačiju perspektivu o roditeljskom domu nego njegovi roditelji. Liječnik će imati potpuno drugačiju perspektivu o medicinskoj krizi nego njegov pacijent, a oboje će opet imati drugačiju perspektivu od osiguravajućeg društva koje pokriva bolnicu.

Zamislimo subjektivnu perspektivu kao da gledamo kroz teleskop.

Jer kao da naša subjektivna perspektiva nije već dovoljno ograničena, ono što je čini još ograničenijom, a pogled kroz nju još manje točnom, je da mi gledamo na svijet iz naše ograničene perspektive kroz filtere. Kao da pogled na svijet kroz teleskop nije dovoljno ograničavajući, objektiv koji koristimo još ima i filter.

To iskrivljuje stvarnost onoga što gledamo. Mi možemo prepoznati granice nečije perspektive i njihove filtere ali nam je teško prepoznati granice naše vlastite perspektive i naše vlastite filtere.

Filter je doslovno sve ono što oblikuje ili iskrivljuje našu percepciju nečega.

To mogu biti prenijete nam misli, informacije, uvjerenja, naša iskustva i značenje koje dajemo tim iskustvima.

atma.hr – 39

Filtere za naše teleskope počinjemo usvajati prije nego što se rodimo. A oni ne samo da iskrivljuju našu sposobnost da jasno i stvarno vidimo stvari, nego nam mogu uništiti i vlastiti život.

Npr. dijete se ne rađa kao fanatik. Zamislimo da je dijete rođeno u obitelji koja vjeruje da su crnci opasni i na nižem stupnju razvoja od bijelaca. Također, ova obitelj može imati priče kojima opravdavaju svoje uvjerenje. Takvo uvjerenje može ih natjerati da se ponašaju prema crncima na način koji stavlja crnce u stanje obrane i na taj način djeluju opasno.

Ovo dijete tako dobiva filter kroz koji doživljava crnce. Taj filter je “crnci su niži i opasni”. Ovo dijete ne može vidjeti crnce u njihovoj stvarnosti i iz njihove perspektive; ono će ih vidjeti isključivo kroz ovaj filter.

Sve dok ta osoba ne postavi pitanje o tom filteru, i tek kada ga je sposobna ukloniti, sve riječi i radnje crnaca biti će biti iskrivljene kroz taj filter.

Zamislimo da pas ugrize dijete s tri godine. To će stvoriti filter ‘psi grizu’.

Mi ostali, koji volimo pse, reći ćemo da ovo iskustvo nije samo rijetko, već ga je u potpunosti moguće izbjeći ako netko na pravi način postupa sa svojim psom. Mi imamo sve vrste drugih iskustava koja oblikuju našu perspektivu, da su psi divni i manje opasni od ljudi. Ali ovaj filter kroz koji ta osoba vidi pse oblikovat će cijeli nijhov život u odnosu na pse. Ta osoba vidjeti će pse na potpuno netočan način.

Zamislimo djevojčicu koja hoda svijetom gledajući slike žena koje izgledaju na određeni način. Žene savršenih tjelesnih omjera, visine i debljine koje su savršeno photoshopirale svoje fotografije.

Ta djevojčica će možda sa vremenom stvoriti vlastiti filter dodavanjem značenja iskustvu da, osim ako ne izgleda tako, ona nema nikakvu vrijednost i zapravo je ružna.

atma.hr – 39

Zbog toga se kod nje može razviti poremećaj prehrane ili trošenja sve svoje ušteđevine na kozmetiku i plastičnu kirurgiju kako bi izgledala jednako kao i one žene.

Dijete može imati predivno djetinjstvo sa svojom majkom. Kao rezultat toga, dijete će gledati na svijet kroz objektiv ‘sve što je ovdje je tu da me podrži.’ Zbog tog filtera, ono možda pored sebe neće niti primijetiti ljude sa lošim namjerama.

I dok su neki od ovih filtera korisni, neki od njih su štetni.

No bez obzira na to jesu li oni korisni ili štetni, ono što je potrebno osvjestiti je da filteri nisu nužno točni i da filteri najvjerojatnije totalno iskrivljuju našu sposobnost da vidimo stvarnost.

Filteri nam se svugdje nude. Tvrtke stvaraju filtere za nas kako bi nam mogli prodavati svoje proizvode. Dobro došli u marketing.

Političari ih stvaraju kako bi utjecali na naš glas i mišljenje.

Većini političkih filtera cilj je promijeniti našu perspektivu budućnosti tako da nam oni prodaju filter potencijala kroz koji ih možemo vidjeti i njihovu viziju.

Također nam daju negativan filter kroz koji možemo vidjeti kakva će nam biti budućnost ako njihovi protivnici pobijede.

Pravosudni se sustav isto sastoji od filtera.

atma.hr – 78
Moglo bi se reći da su filteri temelj sudskog procesa umjesto dokaza, što je jedan od razloga zašto je pravosudni sustav toliko nepravedan. Posao odvjetnika je da natjera porotu i suca da usvoje filter koji mijenja njihovu perspektivu u korist bilo koje perspektive koju odvjetnik ima za suca i porotu.

Dokazi su alat koji se koristi kako bi se povećala mogućnost da će ovaj filter biti usvojen.

Iznimno dobar odvjetnik često može navesti suca i porotu da prihvate filter bez obzira na dokaze koji osporavaju taj filter. Kada kažemo “svatko zaslužuje pošteno suđenje”, ono što mi zapravo govorimo je da svi zaslužuju da se netko bori da sudac, a ako je potrebno i porota, usvoje filter koji im koristi.

Priče koje se pojavljuju u medijima pune su filtera.

Zapravo, mnoge priče su same po sebi filteri. Upravo zbog toga nam je činjenica da tvrtke i mediji rade zajedno, veoma opasna.

Sve što jedna tvrtka mora učiniti kako bi prodala svoje proizvode je da plati za novinski članak u kojem se naglašava potreba za njihovim proizvodom, obično ulijevanjem straha u ljude.

atma.hr – 39

Na primjer, sve što je potrebno učiniti da se cijepite je da se povede priča o tome koliko je gripa ove godine opasna i kako se, ako vam je stalo do svojih najmilijih, morate otići cijepiti.

Žuta štampa oblikuje kako vidimo poznate ljude.

Svaki dio nam daje filter kroz koji ih možemo gledati.

Ako tabloid piše članak o Angelini koja vara Brada, nije važno da li je istina ili ne, nije važno znate li Angelinu ili ne, to će utjecati na to kako je vi doživljavate kao osobu.

Od tog dana gledati ćete je kroz filter, sve dok se ne pojavi neka druga informacija zbog koje ćete ukloniti taj filter ili ćete ga zamijeniti nekim drugim filterom.

Svaki usvojeni filter utjecati će način na koji promatramo sebe i svijet oko nas.

Svaki će filter oblikovati naše životno iskustvo, ono što mislimo, govorimo i radimo.

Nema ničeg opasnijeg od subjektivne perspektive koja se pogrešno shvaća kao objektivna perspektiva.

Na ovom svijetu ne postoji ništa opasnije od filtera koji iskrivljuje našu sposobnost da vidimo što je stvarno a što nije.

AUTOR: Teal Swan (Kipar na nebu, Sjene prije svitanja, Proces Kompletiranja, Anatomija Usamljenosti)

https://tealswan.com/resources/articles/filters%E2%80%A6-the-most-dangerous-thing-in-the-world-r329/

Sa engleskog jezika prevela i prilagodila Angelica Horvatic ( www.angelicahorvatic.com )

O ANGELICI:

Angelica Horvatic (www.angelicahorvatic.com) je praktičarka iscijeljivanja trauma, praktičarka Procesa Kompletiranja, Rada sa Sjenom, Iscijeljenja Unutarnjeg Djeteta, hipnoterapeutica i coacherica. Rođena i odrasla u Hrvatskoj. u posljednjih 19 godina, za vrijeme studija i rada u Velikoj Britaniji, Bliskom Istoku, Europi i Australiji, Angelica je radila sa tisućama ljudi iz cijeloga svijeta.

Pošto su gotovo sva prva iskustva u njenom životu bila vrlo traumatična, Angelica je, kroz svoju “borbu za život”, rano shvatila da nije svim dušama data takva brzina, snaga i radost za ŽIVOT i da je njoj to dato u tolikoj mjeri upravo zato da bi mogla pomoći drugima.

Sa studija prava ona se baca na učenje engleskog, pa zatim na nutricionizam, fitness, a onda na poslovni, korporativni, wellness i life coaching.

Gladna za dubljim znanjem o ljudskim interakcijama i našim bolnim obrascima, za svim zašto i kako pitanjima, kako bismo se mogli iscijeliti, Angelica je dekadam prikupljala mnostvo informacija, studije i prakse, istovremeno prolazeci kroz intenzivnu terapiju kognitivnog ponašanja (CBT) sa svojim kliničkim psihologom i terapeutom.

Početkom svibnja 2016. svjetski poznata američka spiritualna učiteljica, spisateljica i pokretacica Procesa Kompletiranja – Teal Swan – osobno je odabrala i istrenirala Angelicu za svoju prvu ambasadoricu i prakticarku iscijeljenja trauma za Balkan i Bliski Istok kako bi na tim domaćim prostorima, ona mogla “pomoći ljudima da razbiju stare paradigme i da se – ‘oslobode’ ”.

MISIJA Angelice je pomoći ljudima da se ‘podignu’ i pokrenu u smjeru kojim žele ići u životu, osjećajući se manje osamljeni, izolirani i sami, a više u Obilju, Voljeni, Mirni, Sretni, Zdravi, Iscijeljeni i Duboko Povezani sa sobom i ljudima oko sebe, gradecći jake, zdrave i dugotrajne odnose.

“Osvoji svoju planinu” je njen moto – Budite, Posjedujte i Napravite SVE ono što želite u životu!

71 SJENE PRIJE SVITANJA

banner za knjige sjene prije svitanja