Foto: pixabay.com

Promjena omogućuje iskušavanje novih stvari i otvaranje vrata novim prilikama. Svaka nova promjena pružit će nam lekciju koju nikada nećemo zaboraviti. Naučit ćemo koliko smo jaki, što sve možemo napraviti, koliko toga možemo podnijeti.

atma.hr – 78
Početak studentskog života, novi posao, selidba u novi grad, nova veza kojoj se niste nadali, trudnoća… Sve su to velike životne promjene koje, koliko se možda čak i spremali za njih, ipak čine zastrašujućima. Čini nam se da nas strah od promjene paralizira, a mogući scenariji onoga što može poći po zlu upravljaju našim životima.

No promjene, velike ili male, događaju se u našim životima od dana našeg rođenja. Upravo su nas one učinile osobom kakva smo danas te je zato važno prigrliti ih i krenuti s njima na svoj daljnji životni put.

Ovih nekoliko smjernica može ublažiti osjećaj kao da nam sve klizi iz ruku te nas usmjeriti na nošenje s velikim životnim promjenama.

1. Promjena je prirodna

Još je i stari grčki filozof Heraklit govorio kako je samo promjena stalna. Kako starimo, tako vidimo da je zaista bio u pravu. Svaka nova faza života zahtijeva i novu verziju nas.

Naše studentsko „ja“ nije jednako našem „ja“ na prvom radnom mjestu. Naše „ja“ koje je nekada uživalo u sigurnosti roditeljskog doma nije jednako našem „ja“ koje se mora nositi sa stresom stambenog kredita i kupnje prvog doma. No sve nas te situacije uče da je promjena sastavni dio života.

Ne možemo zaustaviti vrijeme ili se vratiti u djetinjstvo kada je sve bilo mnogo jednostavnije, no možemo prigrliti promjenu i pokazati joj da je dobrodošla, ali i da nam ne predstavlja nepremostivu prepreku.

atma.hr – 39

2. Ako se ne mijenjamo, ne rastemo

Želimo li svom silom da stvari oko nas ostanu baš onakve kakve jesu, stagniramo i ne rastemo. Ako si nikada ne dozvoljavamo velike promjene poput selidbe, davanja otkaza na poslu koji nas guši, upuštanja u partnerske odnose ili upisivanja edukacije koju smo dugo priželjkivali, zauvijek ćemo ostati ona osoba koja je samo nešto sanjala, a nikada to ostvarila.

Kako starimo, tako se mijenja i naš pogled na život pa već i u tridesetima možemo primijetiti značajne promjene u odnosu na svoja razmišljanja kao dvadesetogodišnjakinje. Naprosto vidimo svijet iz jedne potpuno druge perspektive te nije neuobičajeno čuti pojedince kako govore da su u zrelijim godinama mnogo sretniji.

3. Prihvaćanje novih prilika i mogućnosti

Promjena omogućuje iskušavanje novih stvari i otvaranje vrata novim prilikama. Početak studiranja na fakultetu koji je vaš san, ali vas plaši njegova zahtjevnost, omogućit će vam da pohađate kolegije o kojima biste inače mogli samo sanjati.

Selidba u novi, veliki grad omogućit će vam veću mobilnost, poslovna iskustva, stvaranje kontakata s ljudima iz vašeg područja djelovanja pa možda i priliku za novu ljubav.

atma.hr – 75
4. Stalno učenje

Svaka nova promjena pružit će nam lekciju koju nikada nećemo zaboraviti. Naučit ćemo koliko smo jaki, što sve možemo napraviti, koliko toga možemo podnijeti, kako se možemo boriti poput lavice kada to treba.

Naučit ćemo i praktične stvari koje nam mogu pomoći na novom radnom mjestu, usavršiti vještine i znanja, upoznati nova mjesta s novim partnerom iako nam se činilo da je veza posljednje što nam treba. Kroz svaki novi odnos koji uđe u naš život učit ćemo o sebi, o drugima, o životu.

5. Svijet postaje bolje mjesto

Ne bi li postalo dosadno kada bi naš život sačinjavala rutina koja se baš nikada godinama ne bi mijenjala? Koliko se nam god velika promjena činila zastrašujućom, ona nam najviše omogućava rast i spoznaju o svijetu oko sebe.

Razočaranje u ljude ili nošenje s promjenom koja nam se čini veća od života može nas itekako uzdrmati, no kada prođe oluja, svijet postaje bolje mjesto. Da bi nastalo mjesto za nove mozaike sreće, prvo se čitava slika mora raspasti. Upravo će od njih tada nastati najljepše kreacije o kojima smo nekada samo sanjali.

zadovoljna.hr

atma.hr – 78