Kada sam probala ovu makovnjaču nisam mogla vjerovati kako zdrava verzija klasične makovnjače može biti toliko ukusna i sočna. Pravila sam ju svaki put kada bi nam dolazili gosti i reakcije na nju su bile fenomenalne. Probajte ju i vi i iznenadite sebe i svoje najmilije.

atma.hr – 52




Fina makovnjača od zdravih sastojaka – RECEPT

Tijesto:

  • 300g badema (može i kombinacija badema, lješnjaka i indijskih oraščića)
  • 300g svježih datulja
  • 2 male žlice lana
  • 3 kapi eteričnog ulja limuna ili naranče (može i ne mora)

Orašide po želji tostirati. U multipraktiku usitniti orašide i lan.

Dodati sve ostale sastojke i sjeckati u multipraktiku dok se smjesa ne poveže u teksturu tijesta.

Ako je smjesa previše suha dodati još malo vode.

Oblikovati smjesu rukama u kuglu, staviti na papir za pečenje, pokriti drugim papirom za pečenje pa valjkom razvaljati pravokutnik debljine cca 5 mm.

Nadjev:

  • 100g mljevenog maka
  • 100g svježih datulja
  • 1 velika žlica limunovog soka
  • 3 kapi eteričnog ulja limuna
  • 3 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 7-8 žlica vode

atma.hr – 52




Sve sastojke za nadjev blendati u blenderu.

Maknuti gornji papir za pečenje, premazati nadjev preko razvaljanog tijesta i pomoću donjeg papira pažljivo oblikovati u čvrstu roladu.

Zajedno sa papirom za pečenje staviti u hladnjak najmanje 1 sat.

Rezati makovnjaču oštrim nožem na kriške debljine max. 1 cm (dobije se otprilike 30 kom).

image2

image1a

image0

Uživajte u svojoj zdravoj i finoj makovnjači.

Kristina Rogalo

Možete nas zapratiti i u Viber grupi:

Pridruži se zajednici NutriVege priče & recepti na Viberu https://invite.viber.com/?g2=AQAJRKjutqhFjU%2FDb0CU0owRJHhpWt0JaRUlLMFixWcJ6tyAJOQUaptetVdmYf6W

Grupa je namijenjena za međusobnu razmjenu vegan/vegetarijanskih recepata i slika između članova grupe te pokoji nutricionistički savjet od strane nutricionistice. Informacije podijeljene u ovoj grupi su edukativne i nisu zamjena za medicinski savjet.

banner za knjige KUHARICE 1