atma.hr – 52
Ghee ili maslo

Ghee (gi) je staroindijski izraz za mnogima dobro poznati domaći specijalitet – mliječno MASLO, koje su spravljale još naše bake kako bi sačuvale maslac od kvarenja. Pročišćeni svježi maslac, jedinstveni je prirodni proizvod, esencija mlijeka, bez dodataka, pojačivača okusa, soli, šećera, umjetnih aroma, boja i konzervansa. Ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe intolerantne na mlijeko i mliječne proizvode, a radi lake probavljivosti može se koristi od najranije dječje dobi, pa do duboke starosti. Redovito se upotrebljava u kulinarstvu, medicini i u religiozne svrhe širom svijeta i u Europi. Još od davnih vremena nazivan je kraljevskim uljem ili tekućim zlatom zbog mnogobrojnih korisnih svojstava.

Dobrobiti

Ghee prodire kroz stanične membrane te na taj način pomaže apsorpciji vitamina, minerala i fitonutrijenata. Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline te idealan omjer 1:1 omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ne sadrži transmasne kiseline. Sadrži vitamine: A, D, E i K. Odličan je detoksikator jer ima sposobnost stapanja, tj. prodiranja u sve dijelove tijela, vezanja i neutraliziranja toksina. Blagotvorno djeluje na koronarne arterije te njeguje i čisti krvne žile. Podiže dobar (HDL), a smanjuje loš (LDL) kolesterol. Svi najstariji ayurvedski tekstovi i učitelji govore o ljekovitoj upotrebi ghee-a i o njegovoj snazi. Preporuča se za poboljšavanje imuniteta i memorije, gipkost i vitalnost tijela, dobru probavu, obnavljanje sluznice želuca i crijeva. Djeluje antibakterijski i antigljivično. Ubrzava zacjeljivanje ozljeda, usporava procese starenja, odmazuje zglobove, potiče i podržava energiju. Tradicionalno se smatra što je ghee stariji to je vrijedniji, bolji i korisniji.

Postupak izrade

Priprema se dugotrajnim postupkom zagrijavanja najkvalitetnijeg mliječnog maslaca, kojim se uklanja voda i krute tvari, dok ne ostane bistra, zlatna tekućina, 99% čista mliječna masnoća. U procesu prerade izlučuju se bjelančevine, mliječni šećeri i voda. Bitna je kvaliteta maslaca od kojeg se izrađuje, ona mora biti vrhunska, jer u protivnom ghee neće imati svoj pozitivan učinak na tijelo i um. Naš ghee ili maslo spravljamo ručno, po jedinstvenoj tradicionalnoj recepturi . Koristimo maslac malih, isključivo hrvatskih proizvođača i pripremamo ga višesatnim postupkom laganog prokuhavanja i pročišćavanja, ne dodajući mu baš ništa, ostaje čist i potpuno prirodan.

Upotreba u kulinarstvu

Pravi kulinarski znalci koriste ghee kao osnovu za pripremu jela, dodatak jelima radi punoće okusa i mirisa ili prženja začina. Ukusan je na kruhu ili prepečencu, u zobenoj kaši, žgancima, mlincima, krumpiru ili riži; dodaje okus i osobitu aromu juhama, varivima i umacima. Odličan je kod pirjanja, pečenja, pohanja, pripreme slanih i slatkih jela, kruha, kolača, keksa, palačinki te svake druge primjene kao zamjena za razna ulja, maslac ili margarin.

Stabilna je masnoća koja prilikom prženja dobro podnosi visoke temperature (njegova točka dimljenja je između 250°-260°C), dok je većini biljnih ulja granica do 200°C.

Za obnovu energije, ali i bolji san, žličica ghee-a otopi se u toplom mlijeku, promiješa i popije.

Uživajte u ghee-u i otkrijte i vi tajne koje mnogi već znaju!

Izberite svoj ghee:

Ghee (bez dodataka)
Ghee Seeds (slani sa sjemenkama sezama i suncokreta)
Ghee Sweets (slatki s kikirikijem, kakaom i medom)

Svaka promjena u teksturi i okusu samo je dokaz da je ghee proizveden ručno, po tradicionalnoj recepturi.

PROSJEČNA HRANJIVA VRIJEDNOST U 100g čistog ghee-a:
energetska vrijednost: 895,5 kcal/3681,5 kJ
masti: 99,5g (od toga zasićene masne kiseline 73,4g)
ugljikohidrati (šečeri): <0,35g, bjelančevine: <0,5g
proizvodi: people2people d.o.o., Zagreb

www.ghee.hr, [email protected]
Facebook: Ghee people2people
099 303 1390

atma.hr – 52
atma.hr – 52