atma.hr – 52
Moderni, urbani život može biti minsko polje otrovnih kemikalija i zagađivača koji mogu uzrokovati ozbiljnu i dugoročnu zdravstvenu štetu, ukoliko ih pažljivo ne izbjegavamo ili redovnom detosikacijom – barem umanjimo.

No, preživjeti moderni svijet zahtijeva puno više nego samo izbjegavanje otrovnih kemikalija; važni su pravilna prehrana, posjedovanje esencijalnih vještina i samoodrživih životnih sustava koji će sveukupno igrati ključnu ulogu u preživljavanju (što god moglo doći na naš put u budućnosti).

Ako neka od trenutnih političkih i ekonomskih prijetnji koje se naziru na kraju dovede do društvenog prevrata, svakodnevni sustavi života koje većina nas uzima zdravo za gotovo, mogu postati ugroženi, ili može čak doći do potpunog zastoja.

Ako električna mreža u vašem lokalnom području odjednom padne, da li imate adekvatni rezervni plan za nabavu i čuvanje hrane? Ili, ako lokalna vodovodna mreža presuši, bi li imali alternativni izvor za dobivanje čiste pitke vode?

Ovo je popis od šest savjeta koji će vam pomoći da postanete bolje pripremljeni za preživljavanje u suvremenom svijetu u slučaju većih promjena.

1. Posadite vrt u dvorištu

Rečeno je da cijeli svijet ima samo tri dana do totalne gladi, a ipak mnogi ljudi nemaju pojma kako posaditi svoju hranu, te se oslanjaju isključivo na trgovine i restorane. U slučaju velike katastrofe, police samoposluga i restorani bi svakako ostali vrlo brzo bez hrane, ostavljajući mnoge ljude u stanju beznadne panike.

To je razlog zašto je sadnja vrta u dvorištu ili građenje staklenika presudna za vas i vašu obitelj za dugoročni opstanak. Znanje kako rastu razne biljke u različitim vremenskim i klimatskim uvjetima će biti daleko vrijednije  nego bilo kakva valuta u slučaju krize, a to bi moglo sačuvati vaš život.

Ovdje se nalazi koristan sajt o vrtu za opstanak : backwoodshome.com

2. Naučite principe permakulture

Stvaranja dvorišnog vrta za opstanak i razumijevanje načela permakulture će biti neophodno za preživljavanje “van sustava”. Ovaj samoodrživi način življenja, koji uključuje znanja kako uzgajati organsku hranu i proizvoditi električnu energiju kod kuće, osigurat će da, bez obzira na to što se događa u “sustavu”, vi i vaša obitelj budete u mogućnosti opstati samostalno.

Evo korisnog sajta o permakulturi: permacultureprinciples.com

3. Investirajte u zlato, srebro, dijamante

Papirnata valuta će s vremenom postati bezvrijedna, osobito u slučaju hiperinflacije.

Ali možete zaštiti financijsku imovinu pretvaranjem svog papirnatog “bogatstva” u zlato, srebro, dijamante, ili razne druge plemenite metale i drago kamenje koji drže svoju vrijednost. Za razliku od “papirnatih potvrda”, plemeniti metali i drago kamenje će zadržati vrijednost u slučaju krize, a mogu se koristiti za “trampu” za toliko potrebna dobra.

Kliknite na broj 2 za savjete 4-6

atma.hr – 52