Image by jcomp on Freepik

Ako tijekom jednog mjeseca, svakog dana jedete grožđe, bit ćete vrlo zadovoljni rezultatima koje ćete primijetiti. Rezultati će se odraziti na ukupno zdravlje organizma, a naročito će poboljšati stanje srca, probavnog sistema i bubrega.

atma.hr – 52
Činjenica je da je grožđe jedna od najhranjivijih namirnica koje možete pojesti. Ispunjeno je kalijem, ugljikohidratima, proteinima, vitaminom A, vitaminom C, kalcijem, željezom, vitaminom B6 i magnezijem.

Ako tijekom jednog mjeseca, svakog dana jedete grožđe, bit ćete vrlo zadovoljni rezultatima koje ćete primijetiti. Rezultati će se odraziti na ukupno zdravlje organizma, a naročito će poboljšati stanje srca, probavnog sistema i bubrega.

Ovo su svi benefiti koje grožđe nosi sa sobom:

Bolje stanje srca

Grožđe obiluje antioksidansima koji su povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Paralelno s ovim antioksidansima dolaze i polifenoli koji su, također, povezani sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Studija koju su sproveli istraživači s Univerziteta u Bostonu otkrila je da polifenoli grožđa mogu smanjiti LDL (loš kolesterol), sniziti krvni tlak i smanjiti upalu, što utječe na rad srca.

Zdraviji probavni sistem

Grožđe sadrži vlakna i, kao takvo, pomaže probavnom sistemu da odlično funkcionira. Vlakna koje se nalaze u grožđu uglavnom se sastoje od netopljivih elemenata koji ostaju netaknuti dok se kreću kroz crijeva da bi crijeva bila zdrava.

Voda kojom grožđe obiluje ključna je komponenta koja pomaže zdravoj probavi.

atma.hr – 52
Imat ćete više energije

Grožđe sadrži ugljikohidrate, posebno celulozu, koja prirodno daje energiju organizmu.

Zbog visokog sadržaja vlakana u grožđu, sporije se probavlja pa ćete duže imati snagu.

Pomaže radu bubrega

Grožđe sadrži snažne antioksidante poput antocijanina i resveratrola. Oba elementa igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti.

Ovi antioksidanti, također, uspješno prerađuju i oslobađaju tijelo od otpadnih produkata, poput mokraćne kiseline.

banner za knjige mudre

Grožđe štiti od pojave velikog broja karcinoma

Opet se vraćamo na moćna svojstva antioksidanasa koji se bore protiv toksina, ali imaju i antikancerogena svojstva, štiteći tijelo od mnogih karcinoma, uključujući rak dojke.

Polifenoli poput resveratrola imaju protuupalna svojstva zajedno sa antioksidacijskim sposobnostima.

Lakše ćete disati

Studije su pokazale vezu između malog unosa voća i povrća i astme, što je navelo istraživače da otkriju je li obrnuto, ako biste jeli više ovih namirnica bi li to pomoglo onima koji imaju astmu. Rezultati su pokazali da one igraju važnu ulogu i u prevenciji i u liječenju astme.

Eksperiment iz 2007. godine pokazao je da djeca koja su odrasla na mediteranskoj prehrani koja je bazirana na velikoj količini orašastih plodova i voća, poput grožđa, imaju manju vjerojatnost da obole od astme i sličnih bolesti.

atma.hr – 52
Regulira šećer u krvi

Grožđe sadrži oko 20 grama jednostavnih ugljikohidrata u jednoj šalici što može zabrinuti osobe koje imaju problem s regulacijom razine glukoze u krvi. Ipak, pokazano je da grožđe ima nizak glikemijski indeks.

Niska vrijednost glikemijskog indeksa (53) znači da se razina glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncentracije.

Osim navedenog, pokazano je da grožđe sadrži tvari koja smanjuju razinu šećera u krvi.

Potiče mršavljenje

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Georgiji pokazalo je da resveratrol (koji se nalazi u grožđu) pozitivno utječe na mršavljenje na dva načina – drastično smanjuje mogućnost stanica da skladište masti i značajno potiče razgradnju stanica masti.

stil.kurir