Jedan od položaja koji se često radi uz Sarvangasanu jest plug ili Halasana. Simbolično, plug kao sredstvo rada je zastupljen u mitovima i tradicionalnim pričama mnogih naroda svijeta. U Ramayani, plug simbolizira alat za otkrivanje “unutrašnjeg skrivenog blaga”. Redovito vježbanje Halasane njeguje i pomlađuje tijelo.

Autor: Zorana Jagodić / Izvor: alternativa-za-vas.com

Ovaj položaj pomaže u izgradnji i jačanju torakalnog i lumbalnog dijela kralježnice povećavajući cirkulaciju i gipkost. Osim toga, oslobađa napetost u vratu i grlu te ublažava nakupljanje sluzi u sinusima i dišnim organima.
Vježbač ovim položajem postupno uspijeva produljiti i regulirati dah. Halasana ima smirujući i okrepljujući učinak na simpatički živčani sustav. Nadalje, pomaže uravnotežiti izlučivanje hormona adrenalina i tiroksina, te poboljšava eliminaciju toksina iz probavnog i mokraćnih puteva. Zbog položaja inverzije, Halasana potiče mentalnu bistrinu i povećava vitalnost.

Kako pravilno izvesti Halasanu

Mnogi učitelji joge prilagođavaju ovu asanu fizičkoj kondiciji i fleksibilnosti pojedine osobe. Na početku je nužno što bolje se zagrijati. Ako procijenite da niste spremni za potpunu Halasanu, ispod nogu stavite neku manju stolicu ili kutiju kojom ćete umanjiti fleksiju leđa do koje dolazi izvođenjem potpune Halasane. Na taj ćete način umanjiti stres na leđima, a kad se osjetite sigurniji u svoje leđne mišiće, pokušajte ovu asanu izvesti u punom pokretu.

Pretpostavimo da ćete u ovu asanu prijeći nakon svijeće. Iz položaja svijeće, polako uz izdah presavijajte se u kukovima i spuštajte noge prema glavi dok vam nožni prsti ne dotaknu pod.

Trup držite vertikalno prema podlozi, a noge nemojte savijati u koljenima.

Kad ste se nožnim prstima oslonili o podlogu ili pod, podignite natkoljenice i lopatice prema stropu.

Bradu nastavite vući od prsa uz opuštanje grla. Oslanjajući se na nadlaktice, nastavite gurati stražnju stranu trupa prema stropu.

U položaju pluga ostanite 1-5 minuta, ovisno o osjećaju.

Kad poželite izaći iz ovog položaja, rukama se oslonite o leđa, te izdišući noge pružite prema stropu te potom i polako prema podu.

Tijekom izvođenja Halasane koncentrirajte se na trbušni stup te pokušajte opustiti mišiće leđa pazeći pritom da zadržite i pravilno disanje.

Kome se preporučuje Halasana

Kao i većina joga položaja, ova asana umiruje te smanjuje osjećaj stresa i slabosti. Zbog toga posebno se preporučuje osobama pod velikim emocionalnim i fizičkim stresom. Osim toga, Halasana potiče rad štitne žlijezde i probavnih organa. Ovaj joga položaj pomaže u istezanju ramena i kralježnice pa se preporučuje kod bolova u tim predjelima uslijed lošeg držanja. Halasana pomaže i ženama koje teže podnose simptome menopauze.

Halasana se često preporučuje kod…

 • bolova u leđima
 • stresa
 • glavobolje
 • neplodnosti
 • nesanice
 • sinusitisa

Halasanu se ne preporučuje izvoditi u slučajevima:

 • proljeva
 • menstruacije
 • povreda vrata
 • visokog krvnog tlaka
 • astme