Image by senivpetro on Freepik

Okus i dobrobiti hrane ovise o stanju osobe koja kuha. Tko je to pripremio; što je ta osoba doživjela; kakvo je njeno zdravlje i kakve su joj misli? To je važno. Pogotovo ako s tom osobom imamo neku vrstu emotivne veze. Tada na nas posebno snažno djeluje hrana koju kuha.

atma.hr – 52
„Nemamo uvijek vremena za kuhanje, stoga ponekad kupujemo hranu za ponijeti u poznatom restoranu. Sve je svježe i vrhunske kvalitete. Jednostavna dobra hrana. I uvijek ukusno.

I jednog dana smo kupili hranu i sve bacili. Nije da je bilo neukusno; bilo je nejestivo. Iako realno, sve je bilo svježe. Isti rezanci, ista riža, povrće. Svega obilato. Ali neukusno do te mjere da je nemoguće jesti. Kao stiropor. Iako ima soli i začina…

A onda smo svratili kupiti par kolačića. Konobar u prozoru je pitao: zašto ne bismo ručali? Morali smo reći da je iz nekog razloga prošli put bilo vrlo neukusno. I loš okus u ustima dugo je trajao.

Konobar je uzdahnuo i priznao da su se mnogi bunili – neukusno.

Ne, kuhar se nije promijenio. Sve isto radi. Iako jako tuguje – umro mu je otac kojeg je jako volio. Brine, tuguje, plače, ali radi. Obitelj mora živjeti, zar ne?“

U stanju akutne tuge, osoba svoju energiju prenosi na hranu. Mijenjaju se njena organoleptička svojstva, mijenja se okus – pokusi su pokazali da postoji povezanost.

Uostalom, postoji staro vjerovanje da se svježe mlijeko ukiselili u prisutnosti vještice i tijesto se ne diže. A vješticama su se uglavnom smatrale osobe koje su psihički bolesne ili one koje su se odlikovale izrazitom zlobom i zavišću. Ili oni koji su patili od teške depresije.

atma.hr – 52
Tako se vjerovalo.

Stoga hrana može postati neukusna čak i za iskusnog kuhara. A ako nas zla osoba počasti, možemo se čak i otrovati – energetski živčani sustav će reagirati na takvu “poslasticu”.

Također je obično bilo zabranjeno uzimati hranu od bolesnih, nesretnih ili siromašnih – zajedno s hranom možete uzeti tuđu negativnost. Osobito ako poznajete osobu ili očito vidite znakove bolesti ili pakosti…

Hrana je energija. To nisu samo kalorije. To je također suptilnija “emocionalna energija”, kako je neki znanstvenici sada nazivaju. Stoga pripazite što jedete i tko vam je kuhao, ako ste osoba s visokom osjetljivošću.

Anna Kiryanova

cluber.com.ua/Prevela: Suzana Dulčić za atma.hr