“Ako jedete određenu hranu, mijenjate ne samo zdravlje, već i psihu. Hrana je veliki blagoslov, ali sada je postala veliko zlo. Zlo je “javna” hrana koja se prodaje na većini ugostiteljskih mjesta, u to uključujući menze, vrtiće, škole, bolnice,… Ovo je kriminalna hrana za zdravlje! Kad bismo znali pravila čišćenja crijeva, živjeli bismo jako dugo i bili zdravi. Samo ono što je stvorila priroda pogodno je za liječenje.”

atma.hr – 52
Marva Vagarshakovna Ohanyan je naturopatski liječnik, biokemičar s iskustvom od 45 godina liječenja i laboratorijskim radom. Svoje znanje i metode rado dijeli s onima koji žele kvalitetno poboljšati svoje zdravlje i život.

Njezina se teorija temelji na knjigama „Naturopatov priručnik“ i „Zlatna pravila prirodne medicine“ koje govore o uzrocima suvremenih patologija koje se smatraju neizlječivima: alergija, hipertenzija, raka, dijabetesa itd. koje službena medicina naziva „način života“ , ali u stvari ih se može riješiti na potpuno pristupačne načine. Marva Vagarshakovna održala je predavanje “Razgovori o prehrani”, gdje je još jednom pojasnila jednostavna pravila za zdravlje tijela i uma.

Glavne teze Marve Ohanyan

Poznavanje biokemije osnova je pravilnog postojanja svake osobe.

Nitko se ne želi razboljeti. Nemojte se razboljeti – to je normalna želja. Bolest je pravi zločin protiv tijela i samog sebe.

Marva Ohanyan je do ovog zaključka došla relativno nedavno. Studirala je na medicinskom sveučilištu, gdje su je učili liječiti bolesti. Kasnije je shvatila da liječnici ne liječe bolest, tj. oni ne rade ono plemenito djelo o kojem su sanjali. Marva Vagarshakovna je, proučavajući teoriju medicine, došla do zaključka: osnova teorije medicine zapravo je biokemija, jer ona proučava metabolizam koji je osnova tijela. Oni koji su s njezinim predavanjima već upoznati, znaju da ona neumorno veliča biokemiju. Prema njenom mišljenju, svaka osoba jednostavno mora znati biokemiju. Da biste to učinili, ne morate biti liječnik ili diplomirati na medicinskom sveučilištu. Nije potrebno znati puni maksimum, dovoljno je proučiti i razumjeti osnove.

atma.hr – 52
Sada je nemoguće bez znanja o biokemiji ne samo liječiti, biti liječen, već i živjeti. Ako prođete malo dublje i analizirate što pijete, što jedete, od čega ste napravljeni, moći ćete se pravilno orijentirati u životu. „Uspostavom prehrane uspostavljate život općenito“, tvrdi Marva Vagarshakovna, tj. naučite graditi svoj život od materijala koji je za to namijenjen. Ako jedete određenu hranu, mijenjate ne samo zdravlje, već i psihu. Opće zdravlje i psiha nerazdvojni su pojmovi.

Što se sada događa? Sada niti jedna osoba ne zna biokemiju. Osnove matematike svi znaju, ona se uči u školi. Zašto ne mogu učiniti isto s biokemijom, koja je toliko bitna? Paradoks je u tome što sada niti jedan liječnik koji se bavi liječenjem ne zna biokemiju, čak ni profesori. Ali poznaju je biokemičari, kojih je u svijetu, a posebno u Rusiji, prilično mnogo. To su znanstvenici prilično visoke razine. Jao, niti liječnici ni stanovništvo ne upotrebljavaju plodove njihovog rada. Sva otkrića ostaju u laboratorijima – to igra kobnu ulogu u životu ljudi, jer sva medicina potpuno ovisi o bio razmjeni.

Suvremena medicina ne liječi samu bolest, već njezine simptome

Što radi suvremena službena medicina? Liječi simptome. Simptomi se ne mogu izliječiti, mogu se otkloniti samo na neko vrijeme. Ali tada se ponovo javljaju – u istom ili izmijenjenom obliku. Najgore je što bolest ima svojstvo ne samo da postane kronična, već i da se transformira u druge. Na primjer, u djetinjstvu ste imali grlobolju ili upalu pluća i od tada redovito obolite od toga. Prvo u djetinjstvu, upala krajnika, a u dobi od 35 godina, na primjer kod žene, karcinom dojke. Takve transformacije jedne bolesti u drugu su prirodne. Zašto? Sva detaljna objašnjenja nalaze se u knjizi Marve Ohanyan, “Medicina okoliša: Put buduće civilizacije”.

atma.hr – 52
Postoji situacija koja je liječnicima nerazumljiva. Nitko od prisutnih liječnika neće reći da žena ima karcinom dojke zbog činjenice da je u djetinjstvu često patila od upale krajnika ili upale pluća, koje nisu liječene.

Usput, niti jedna dječja bolest danas, nažalost, nije liječena. Sjetite se i analizirajte: od čega ste bili bolesni u djetinjstvu i od čega ste sada bolesni. Sigurno je to jedna te ista bolest.

“Smrt dolazi iz crijeva”

Pogledajmo to pitanje iz djetinjstva. Što su obično bolesti u djetinjstvu, osim prehlade i upale grla? To su kozice, zaušnjaci, rubeole i druge, koje se smatraju “dječjim” bolestima, jer moraju biti odbolovane u djetinjstvu, jer ih je u kasnijoj dobi teže podnijeti. Pitanje je zašto je tako?

Za početak, nisu sva djeca imala ove bolesti. Samo oni koji su imali više materijala u tijelu za razvoj virusa koji je provocirao bolest, bili su bolesni. Pa zašto su te bolesti djeci lakše od odraslih? Odgovor je jednostavan – djetetovo tijelo još nije toliko začepljeno raznim vrstama prljavštine koja se prije svega nakuplja u crijevima.

U prirodnoj medicini postoji čak i uobičajena fraza – “smrt dolazi iz crijeva”. I to je doslovno istina. Kad bismo znali pravila čišćenja crijeva, živjeli bismo jako dugo i bili zdravi. Što je starija osoba, više prljavštine nakuplja u sebi.

Pitate je o kojoj prljavštini se govori? Prije svega, sadržaj crijeva, jer ih ne čistimo, ne peremo, ni u djetinjstvu, ni kasnije.

Čest je mit da ako često perete crijeva, možete “oprati” mikrofloru. Kakva mikroflora? Ono što se događa u našem crijevu je nešto strašno. Gnojna mikroflora će se isprati, ali ona će i dalje ostati, jer se korisni mikrobi ne mogu u potpunosti isprati iz crijeva, to je nerealno. Gnjila mikroflora će se isprati, ostati će ona prijateljska, koja će se umnožiti. Glavna stvar je dati ovoj zdravoj mikroflori pravilnu prehranu.

atma.hr – 52
Pravilna i nepravilna prehrana

Hrana je veliki blagoslov, ali sada je postala veliko zlo. Zlo je “javna” hrana koja se prodaje na ugostiteljskim mjestima – kantinama, vrtićima, internatima, bolnicama, vojsci itd. Ovo je kriminalna hrana za zdravlje. Upravo zbog toga djeca su bolesna u vrtićima. Ne zato što su se prehladili, nego zato što su jeli destruktivnu hranu iz koje se nakupilo previše prljavštine. Primjerice, u Švicarskoj se u vrtićima djeca hrane voćem, salatama i čajem s medom. Začudo, to je dovoljno da djeca budu dobro hranjena, zdrava, i fizički i psihički.

Ne treba se bojati isprati svu prljavštinu iz crijeva. Čisto crijevo se značajno razlikuje od onečišćenog. Pod težinom toksina s vremenom ono počinje propadati zbog činjenice da je ton oslabljen. Crijevno blato uključuje fekalne ostatke, trulu i napola trulu sluz, koji sadrže parazite živih, polumrtvih i mrtvih organizama. Bojite li se ovo oprati?

Osim toga, dio hranjivih sastojaka mora proći kroz stijenke crijeva. Kako će to ići ako na zidovima crijeva postoji takav sloj prljavštine? Tako je, nikako. Zbog toga pati sam ton crijeva, što dovodi do problema s pražnjenjem. Općenito, problem zatvora je posljedica nepravilnog jedenja, mrtve hrane. Neživa, pogrešna, hrana je većina hrane koja se termički obrađuje. Zimi je teško proći samo sa živom, sirovom hranom, trebate dodati neku prerađenu, ali ljeti je sasvim realno da se svi pridržavaju režima, osim stanovnika krajnjeg sjevera iz razloga koji su svima poznati.

Tom prigodom Marva Vagarshakovna ima zasebnu temu predavanja, koja se može naći na Internetu: “biološka prehrana za ljudsko tijelo.” Vrlo je važno da biokemija hrane i biokemija čovjeka budu međusobno usklađeni. Ako smo dosljedni, onda nećemo biti bolesni. Da, sada je teško naći ekološki prihvatljive proizvode bez dodataka GMO-a. Tako, na primjer, za produljenje roka trajanja rajčice, u njega se uvodi gen bikova. Ali ipak, pokušati jesti zdravu hranu moguće je i potrebno. Uvijek postoje načini za one koji imaju želju.

atma.hr – 52
Tablete ne liječe, uništavaju zdravlje

Kao što smo već saznali, moderni liječnici ne poznaju biokemiju. A ako ste mu došli s bolovima u nogama, liječnik će vam propisati lijek protiv bolova u nogama. No, hoće li to pomoći?

Tko proizvodi tablete? Čovjek. No, može li osoba pravilno rekreirati ono što je priroda stvorila? Ljudsko tijelo nije stvoreno od čovjeka, nemoguće je umjetno stvoriti čovjeka, jer stvorila ga je priroda – priroda, Bog, Svemir. Možemo li dostići božansku razinu i slaviti ono što je stvorio stvoritelj. Ne, ne možemo. Ali što možemo učiniti s ovom kreacijom? Možemo pokvariti ono što sada radimo uz pomoć lijekova. Uzmeš strani proizvod, to nije hrana, to je uporaba nečeg neprirodnog, stranog. Ispravlja li lijek metabolizam? Ne, samo ga pogoršava.

Prije je bilo vrlo malo lijekova, ne više od pet. Bilo je i travara, što je puno naprednije od lijekova. Iako među biljem ima puno otrovnih, opasnih, toksičnih, stoga se koriste u vrlo malim količinama. Ali, opet, s istim ciljem, poput tableta, suzbijaju imunitet. Suzbijanje imuniteta je osnova svakog znanstvenog tretmana. Ovo je, naravno, također tretman, ali druge vrste – biljna kemoterapija. Jao, ovaj sustav također nije prikladan.

Samo ono što je stvorila priroda pogodno je za liječenje. Bilo koja hrana ima farmakološki učinak, ali samo ona koja odgovara našoj biološkoj kemiji.

I na kraju, važan savjet Marve Ohanyan:

Da se ne razboli, osoba mora imati ekološku svijest, što bi prije svega trebali imati liječnici i vlada, a zatim i svaka osoba. Društvo, na primjer, prvo stvara alkohol i alkoholizam, a zatim se bori protiv toga. To je paradoks modernog vremena. Nemojte doći do toga.

Ako je osoba razvila ekološku svijest, tada neće trpjeti apsurd koji se sada događa u cijelom svijetu, već će početi voditi ljude za sobom, poboljšavajući tako svijet kao cjelinu.

Alyona Bykova / econet.ru

Pripremila: Iva Jukić