Foto: pixabay.com

Na Medicinskom fakultetu u Bostonu sprovedena je studija čiji rezultati donose dobre vijesti za žene koje planiraju trudnoću nakon 30. – te godine života!

Žene koje mogu prirodnim putem zatrudnjeti nakon 33. godine, imaju veće šanse da će doživjeti duboku starost.

atma.hr – 39

“Ovo ne znači da bi žene trebale rađati kasno kako bi produžile životni vijek, već se radi o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sistem stari polako, što se može povezati i sa ostatkom njenog tijela”, izjavio je Thomas Perls, profesor medicine i koautor studije, te napominje da biološki sat kod nekih žena jednostavno radi usporeno.

Proučavajući podatke jedne studije, Perls i njegove kolege su zaključili da 462 žene koje su posljednji put rodile poslije 33. godine imaju dva puta veće šanse da dožive više od 95 godina, u usporedbi s onima koje su posljednje dijete rodile do 29. – te godine.

atma.hr – 39

Sumnja se da djelomični utjecaj imaju i genetske predispozicije, koje mogu usporiti starenje i smanjiti rizik za bolesti koje najčešće pogađaju starije ljude.

Sve je, naravno, stvar genetike. Naime, ako rodite zdravo dijete nešto kasnije u životu, vrlo je vjerojatno da će to i vaša kćer moći učiniti.

besnopile/superzena.b92.net

57 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA JETRA

zdrava jetra