Designed by Freepik

U vremenu u kojem se djeca doživljavaju kao krhka i emotivno nesposobna da se izbore s realnošću međuljudskih odnosa, ovaj trend djeluje kao logičan korak dalje u “popravljanju” svijeta kako bi što manje traumatizirao mališane.

atma.hr – 39

Posljednjih godina trend ukidanja najboljeg prijatelja uzima maha u vrtićima i školama širom SAD – a i Europe, a nedavno je došao u središte medijske pažnje nakon što je britanski princ George krenuo u vrtić u kojem nije dozvoljeno imati najboljeg prijatelja.

Iza ove prakse stoji stav da za djecu nije dobro da se oslanjaju na jednog prijatelja, pošto time previše emocija stavljaju “na jednu kartu”, a s druge strane sebe ograničavaju u otkrivanju drugih opcija.

Zbog toga odgajatelji i učitelji inzistiraju na igranju u veliki grupama, istovremeno obeshrabrujući održavanje bliskih prijateljstava.

Osim što ih nemanje najboljeg prijatelja štiti od osjećaja gubitka ako se to prijateljstvo prekine, ova praksa navodno i štiti onu djecu koja nemaju najboljeg prijatelja od osjećaja odbačenosti.

U vremenu u kojem se djeca doživljavaju kao krhka i emotivno nesposobna da se izbore sa realnošću međuljudskih odnosa, ovaj trend djeluje kao logičan korak dalje u “popravljanju” svijeta kako bi što manje traumatizirao mališane.

Međutim, stav struke je da je imati najboljeg prijatelja od ogromne važnosti za zdrav mentalni i emocionalni razvoj.

atma.hr – 39

U studiji objavljenoj u časopisu “Childhood Development” utvrđeno je da osobe koje imaju kvalitetnija bliska prijateljstva pokazuju manje nervoze i više samopouzdanja, kao i manje simptoma depresije do 25. godine.

“Nije nas iznenadilo što su bliska prijateljstva u mladosti važna, već koliko utječu na naš kasniji život,” kaže vođa studije, Rachel Nar s Univerziteta Virginia.

Druga studija pokazala je da su sretniji ljudi koji teže manjem broju bliskijih prijatelja nego oni koji se smatraju popularnim u širem društvenom krugu.

Osobe koje više vrednuju popularnost nego bliske odnose lošijeg su zdravlja i češće su depresivne, dok za ljude s najboljim prijateljem važi obrnuto.

detinjarije

24 HIMALAJSKA LAMPA

HIMALAJSKA LAMPA - Savršenstvo atmosfere

Prirodni ionizator, čisti zrak, diže energiju

Lampa od divnih, ružičasto-narančastih grumenja najčišće himalajske soli! Stvara predivnu atmosferu i mikroklimu koja je jednaka zraku uz planinski potok nakon proljetne oluje. Svaka je unikatan ručni rad, različitog izgleda ili nijansi boja. Unutrašnjost kristala soli obasjava žarulja i stvara predivno narančasto svjetlo. Poboljšava kvalitetu zraka, ionizira prostor, stabilizira i smanjuje utjecaj umjetnih frekvencija i neprirodnih elektromagnetskih valova iz elektronike. Proizvodi spektar svjetlosnih valova koji iscjeljuju i smiruju vaše tijelo i um.

NOVE CIJENE!
2-3 kg - 89 kn
4-6 kg - 115 kn
7-10 kg - 165 kn
10-15 kg - 289 kg
25-30 kg - 499 kn

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here