atma.hr – 52
Kroz život me uvijek vodio neki „viši“ osjećaj, „ono nešto“ što je uvijek znalo procijeniti da li je nešto dobro ili loše. Iako ga nisam uvijek poslušala, na kraju bi se ispostavilo da je svaki puta bio u pravu. Taj osjećaj, koji je vjerojatno poznat i vama, to je intuicija.

Intuicija je naša prirodna i urođena sposobnost koja nam pomaže da shvatimo puno više od onoga što doživljavamo svojim osjetilima, razumom i logikom. Ako joj dozvolimo i prepustimo se, ona može biti naše najveće bogatstvo. Pruža nam nevjerojatno nadahnuće, znanje i izoštrena čula koja nam pomažu da naslutimo koja su najbolja rješenja, kako da prepoznamo situacije, osjetimo ljude na drugačiji način i da čitamo između redaka kada je to potrebno.

Pomoću intuicije puno nam je lakše kretati se prema kreativnosti, postavljanju ciljeva i njihovom ispunjenju. Oslanjajući se na nju možemo ostvariti puno više od onoga što nam govori samo razum. Možemo na jedan sasvim drugačiji način pristupiti svakodnevici, bolje upoznati naše misli i osjećaje, kao i druge ljude i situacije oko nas.

Iako nije poznato na koji način intuicija djeluje, ali svakome od nas se, barem jednom, dogodilo da pomislimo na neku osobu, pa nam se ta osoba javi ili nas nazove ili ju sretnemo. Ili kada kažemo da imamo predosjećaj da će se nešto dogoditi, i uvijek se ispostavi neka situacija koja se odvije i taj osjećaj u nama se smiri i nestane. Nekima je to čudno i misle kako je to slučajnost, a neki pak smatraju da je to sasvim normalo.

atma.hr – 52
Ona se manifestira kao predosjećaj ili kao nadahnuće koje nas vodi do novih spoznaja i tjera nas da učinimo nešto prema osjećaju koji imamo za to, kao da nas tjera da negdje budemo u pravom trenutku, kao nešto što nam govori da li je nešto dobro za nas ili kao upozorenje da nešto ne bi trebali. Često se naziva i šesto čulo, pomoću kojega otkrivamo da se možemo odlično nadopunjavati sa našim razumom i logikom. U svakodnevnom životu dati će nam odgovore na mnoga pitanja i dileme koje nas muče, i to puno bolje od analiziranja, racionaliziranja i logičkog razmišljanja.

Centar intuicije je srce, a tijelo je područje gdje se intuicija očituje. Naše tijelo obično reagira ugodom ili neugodom, nemirom, jačim lupanjem srca ili napetim osjećajem u želucu, no pokazatelj mogu biti hladne ruke i znojni dlanovi kada se radi o lošem predznaku za određenu situaciju, a kada se radi o dobrom pozitivnom osjećaju, posebnoj smirenosti, toplini oko srca i srećom bez nekog posebnog razloga i motiva, tada nam intuicija daje do znanja da je to što činimo dobro za nas.  Naučimo li slušate naše tijelo i impulse koje nam šalje, nerijetko ćemo znati u kojoj situaciji kako reagirati i na koji način protumačiti upravo to što nam naše tijelo poručuje.

Još uvijek se pomalo bojimo slušati srce, jer iz uvjerenja u kojima smo odrastali učili su nas da razmišljamo na način da razum ide prvi, a tek onda osjećaji i da trebamo postupati onako kako znamo i u što vjerujemo da je ispravno, a ne kako se osjećamo.

No, intuicija je vrlo korisna kod donošenja odluka i približava nas otkrivanju i življenju naše životne svrhe i prihvaćanje intuicije kao vrlo važnog dijela nas samih, pomoći će nam da se povežemo sa duhovnim u nama, što nas vraća na ono da smo svi mi duhovna bića.  I kada na taj način počnemo vjerovati u sebe i u svoju intuiciju dolazimo do toga da božanska svijest stalno traži način da se izrazi kroz nas.

Važno je osvijestiti da naš unutarnji kritičar, naš ego, svoju snagu crpi iz straha i da je njegova energija sasvim drugačija od energije intuicije, koja je potpuno nenametljiva, meka i spontana. Intuicija je sasvim normalna pojava, koju baš svatko posjeduje i pitanje je samo koliko smo joj spremni pridavati pažnju i razvijati je.

I zato uhvatite ritam života, svoje intuicije i onoga što radite i samo se prepustite. Dozvolite svom unutarnjem glasu i osjećaju da vas vodi, osluškujte svoje srce, jer ono najbolje zna odgovor na svako vaše pitanje.  Otvorite se svojoj intuiciji i gledajte kako se vi, i svijet oko vas mijenja na bolje.

Mirjana Petković, Life & Wingwave Coach & Heal Your Life® Trener
Lakoća življenja d.o.o.
www.lakoca-zivljenja.hr
[email protected]

atma.hr – 52
Prethodna objavaHtio je pokazati sinu kako žive siromašni
Slijedeća objavaLabradorit
Mirjana Petković
Najljepše i najvažnije što sam naučila na svom Putu kroz život je voljeti i prihvaćati sebe u svakom segmentu života i da je rad na sebi jedno predivno cjeloživotno učenje. Moja životna svrha je nesebično dijeljenje stečenih znanja, iskustava i pozitivne energije koji omogućavaju osobni rast i razvoj, stvaranje više vrijednosti i razvijanje kolektivne svijesti svijeta u kojem živimo. Kroz radionice i individualni rad primjenjujem licencirane tehnike i coaching metode: Heal Your Life Workshop®, Wingwave®, Autogeni trening, Relax Kids, NLP, ThetaHealing®, Shamballa® i Kvantna harmonizacija i na taj način želim potaknuti ljude oko sebe na pozitivne promjene, da se povežu sa sobom i sa kreiranjem svoje vlastite stvarnosti, sa ljubavlju, srećom i obiljem, da izađu iz svojih okvira, da se uzdignu iznad svojih uvjerenja, da prihvate odgovornost za sebe i za svoj život, da pozitivno razmišljaju, da slušaju svoje srce, da zavole sebe i žive svoju životnu Strast i Svrhu i poučiti ih da je SVE moguće. Licencirani sam Life Coach, Heal Your Life Teacher, Wingwave Coach, Relax Kids Coach, NLP Master, Theta Healing Practitioner, Shamballa Practitioner, Harmonization Practitioner, Učiteljica Autogenog treninga i Obiteljski Aromaterapeut.