atma.hr – 52
Moderni stil života jedan je od glavnih razloga visokog postotka neplodnosti u muškaraca i žena. No, žene često nisu svjesne da svoje šanse mogu povećati jednostavnim prirodnim lijekovima.

Neplodnost često nije problem za sebe već obično znači da žena ima problema koji i nisu posebno vezani uz reprodukciju.

Što uzrokuje neplodnost?

Postoji mnogo razloga koji mogu uzrokovati neplodnost, a neki od najčešćih su PCOS, psihičke blokade, poremećaj hormona, endometrioza, neredoviti ciklusi, visoke razine prolaktina…

U nekim slučajevima žene imaju više problema od jednom. Iako to zvuči loše, dobra vijest je da se može liječiti prirodnim lijekovima.

Loša dijeta i toksini u tijelu također povećavaju šanse za neplodnost, no brojni slučajevi potvrđuju da se može začeti kad se prehrana ispravi jer zdrava prehrana stvara zdravo okruženje za rast bebe.

atma.hr – 52
Trave i začini koji mogu poboljšati plodnost

Lišće maline
Lišće maline koristi se od drevnih vremena. Može uravnotežiti hormone i olakšati proces formacije embrija. Sadrži kalcij koji je u sastavu mnogih suplemenata za trudnice. Dostupno je u obliku čaja ili kapsula.

Ashwagandha

Ashwagandha originira iz Indije, no posljednjih godina popularna je u čitavom svijetu. Znanstveno je dokazano da ova biljka stabilizira endokrini sustav kod oba spola i jako pozitivno djeluje na imunitet.

Maslačak
Maslačak sadrži korisne supstance, no ono što ga čini savršenim za žene koje žele začeti su visoke doze vitamina C i A. Spomenuta je i važnost detoksikacije, a to je baš ono što maslačak radi organizmu. Također djeluje antikancerogeno i potiče mršavljenje. Koristi se u obliku čaja od korijena.

atma.hr – 52
Kopriva
Kopriva sadrži brojne minerale. Daje tijelu prijeko potrebnu energiju i eliminira stres. Ove dvije stavke su jako važne zato je su danas ljudi često pod stresom i nedostaje im energije.

Crvena djetelina
Crvena djetelina sadrži minerale i vitamine, smanjuje rizik od neplodnosti jer stabilizira hormone.

Ovo su neki lijekovi koji vam mogu pomoći sa začećem, no imajte na umu da će vam šanse biti mnogo veće ako prestanete pušiti, piti lijekove i alkohol, počnete dovoljno spavati i izbacite izvore toksina iz vaše okoline.

Također je jako bitno kretati se ili baviti nekom fizičkom aktivnošću.

Budite oprezni i sa suplementima za povećanje plodnosti jer vam neki od njih mogu donijeti više štete nego koristi.

Ivana Dragica / atma.hr