Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Proučavajući kadete s West Pointa, psiholozi su otkrili da se uz pomoć jedne negativne osobine može predvidjeti uspjeh.

Pogađajte… ta osobina je narcisoidnost.

Naime, kod kadeta su proučavani različiti aspekti njihove osobnosti koji utječu na njihovu vještinu liderstva i jedina osobina koja je bila karakteristična za sve uspješne kadete bila je upravo narcizam.

Zaintrigirani, a i istovremeno i užasnuti, znanstvenici su odlučili saznati na koji način ‘negativne’ osobine karaktera dovode do uspjeha.

Dakle, tim psihologa na Binghamton University School of Management, sproveo je iscrpnu analizu više od 140 različitih studija i svoje rezultate objavio u izvještaju ‘Tamna strana  poslovnog uspjeha’.

Izvještaj opisuje tri tipa osobnosti koje imaju najveće šanse za poslovni uspjeh, a to su narcisi, manipulatori i psihopate.

Pojedinci koji nemaju ove osobine mogu imati korist od ovih saznanja, jer će naučiti kako da u pravom trenutku upotrebe neke od karakteristika ovih tipova osobnosti i na taj način uspješno ostvare ono što žele.

Ali kod svega ovoga postoji jedan problem, ako se zaigrate možete ostati bez prijatelja, obitelji i klijenata.

atma.hr – 39

Narcisi su entuzijastični

Napoleon i Steve Jobs su upravo ‘zahvaljujući’ svom narcizmu postigli nevjerojatne uspjehe.  Oni su svoje potrebe i želje stavljali iznad potreba i želja drugih ljudi. Narcisi su hrabri u postavljanju visokih ciljeva i uporni u pridobivanju drugih kako bi ostvarili svoje ideje.

Sjajni su u predstavljanju sebe, svojih ideja i nevjerojatno entuzijastični kada je neka stvar važna za njih.

Jedna od definicija liderstva je sposobnost preciznog definiranja ciljeva i poticanje drugih da te ciljeve prate. Tu narcisima pomaže njihov stav jer su oni ipak genijalni, a i njihove ideje su najbolje za koje ste ikad čuli.

atma.hr – 75
Manipulatori lako utječu na druge ljude

Profesionalni manipulatori znaju sve načine kako da od drugih dobiju ono što oni žele.

“Postoji nekoliko načina manipulacije – od pohvale i laskanja preko formiranja saveza s  kolegama – pa čak i prijetnji“,  objašnjava  profesor Spain.

Može zvučati čudno da je za uspješno liderstvo potrebna sposobnost manipulacije. Zato oni koji žele biti dobre vođe moraju razviti i ovu osobinu, ali svakako u tome bi trebali biti umjereni.

atma.hr – 61
Psihopate ne žale ni zbog čega

Naravno da najuspješniji lideri nisu psihopate, bar ne u smislu u kojem većina ljudi ima asocijaciju na spomen riječi psihopata. Korporativna psihologija pod terminom psihopata podrazumijeva ljude koji sebe stavljaju ispred drugih, uvijek su u prvom planu, ali su  bez imalo stida i srama kada ono što su učinili ne uspije.

Kompliciraniji su i zahtjevniji u odnosu na manipulatore i narcise, ali se i najbrže oporave od neuspjeha.

Ono što je problem kod ova tri tipa osobnosti je što vrlo lako mogu skliznuti u neuspjeh,  jer bez puno razmišljanja riskiraju i lako prave greške.

bizlife

30 MUDRE