Jantre su drevne vibracijske slike. One su grafički i geometrijski uzorci koji svojim oblikom, geometrijom, bojom, numerologijom, simbolima i mantrama oživljavaju frekvencije za različita područja našeg života. Svaka jantra ima svoje određene vibracije koje ju predstavljaju. One djeluju na našu podsvijest te na arhetip određene inteligencije, te nas povezuju i oživljavaju to životno područje na suptilnoj razini. U našoj web trgovini možete kupiti cijeli komplet (s popustom), ali i pojedinačnu jantru po želji. Dostupne su u 3 dimenzije.

atma.hr – 39

Sve jantre su na debelom sjajnom kunstdruk papiru (papir prevučen kazeinom, glatkog i porculanskog izgleda, upotrebljava se za precizne umjetničke otiske) s obostranom mat plastifikacijom.

Uz jantru ćete dobiti file s uputstvom za postavljanje koje obuhvaća: sliku, mjesto postavljanja, dan postavljanja, visina postavljanja na zidu, usmjerenje kod aktivacije, zvučni zapis korijenske mantre i aktivacijske mantre i usmeno pojašnjenje.

Čak je i C. G. Jung pisao o utjecaju jantri na čovjeka i kako one korespondiraju sa dubljim nivoima ljudske svijesti. One djeluju na našu podsvijest te na arhetip određene inteligencije, te nas povezuju i oživljavaju to životno područje na suptilnoj razini. U VASTU, drevnoj nauci o stanovanju i gradnji, jantre se koriste za suptilno uravnoteženje prostora i tu djeluju pozitivno na svijest pojedinca  te ga povezuju ga sa sviješću prostora. U drevnoj vedskoj astrologiji Jyotishu, jantre se koriste da bi izrazile energije pojedinih planeta ili elemenata. Dok se u tradiciji joge jantre koriste za meditaciju.

Riječ JANTRA potječe od korijena sanskritske riječi YAM što znači držati, podržati, dok TRA znači prekoračiti preko, transcendirati ili osloboditi.

U najjednostavnijem smislu jantra je alat koji služi da povuče svijest iz vanjskog svijeta i usmjeri je ka unutra i potakne unutrašnji potencijal da se izrazi u vanjskom svijetu. To sve funkcionira zbog toga što je vanjski prostor našeg okruženja usko povezan sa unutrašnjim prostorom naše svijesti. Svijest neprestano projiciramo u okolni prostor kao što se okolni prostor stalno utiskuje u našu svijest.

Jantre je potrebno aktivirati za njihovo puno djelovanje. Aktiviramo ih određenim POLOŽAJEM, MANTROM i USMJERENJEM na područje života koje predstavlja. Aktiviranje bija korijenskom mantrom nas uvlači ka unutra, ka apsolutnom, povezuje sa temeljnom vibracijom te jantre i donosi spoznaju određene inteligencije i kvalitete, dok nakon toga aktivacija klasičnom mantrom izvlači te kvalitete na površinu i otvara mogućnosti u relativnom području.

Kod izrade jantri bitno je uskladiti povoljno vrijeme, okrenuti se u smjeru energije koju ona predstavlja (npr. crtanje SUNCE jantre ide prema istoku), te mantranje mantre koja je slušna replika te jantre. Jantre mogu biti izrađene na papiru, kartonu, drvu, kamenu, a vrlo dobre su jantre izrađene na metalu kao zlato ili bakar.

Osnovni oblici jantre jesu KVADRAT kao simbol zemlje, strukture i stabilnosti koji drži energiju jantre unutar sebe. KRUG kao simbol cjelovitosti i jedinstva  simbolizira kretanje, kruženje i razvoj. TROKUT simbolizira aktivne sile stvaranja te kao element vatre nosi žudnju za duhovnim razvojem. LATICE LOTOSA predstavljaju čistoću i svjesnost. Dok BINDU točka u sredini jantre nas povezuje sa eterom. Oko nje se sve se neprestano vrti dok u samoj njoj sve miruje, ali i iz nje ponovno nastaje sve. Ostali elementi jantre mogu biti uključeni u ovisnosti o vrsti jantre, a mogu biti izraženi oblikom, geometrijom, bojom, numerologijom, simbolima i mantrama.

atma.hr – 39

Jantre su vrlo učinkovite za ispravljanje i balansiranje energija u prostoru u kojem živimo i radimo, kao Vastu korektivne mjere. Možemo ih koristiti za meditaciju te za mantranje ili nošenje sa sobom npr. u novčaniku kao energetsku podršku. Meditacija na jantru nas spaja sa određenom energijom iste te nas uvlači u unutrašnjost, a nakon toga izvlači te kvalitete van. Jantra ustvari ostvaruje dinamiku van (relativno)-unutra(apsolutno)-van(relativno) koja je čini moćnom i učinkovitom. Ona nas potiče da ostvarimo kvalitetu određene inteligencije odnosno ono čega nam eventualno nedostaje.

JANTRA ELEMENTA ZEMLJE (Prithvi yantra)

14. ZEMLJAMjesto: JUGOZAPAD

Visina: PRVA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije: STABILNOST, SIGURNOST, PRAKTIČNOST, ČVRSTOĆA, POSTOJANOST, UZEMLJENOST

Više:

Sa JANTROM ELEMENTA ZEMLJE započinje set JANTRI velikih PET ELEMENATA. Od PET ELEMENATA je sastavljena čitava kreacija i mi. Dakle, sve izvan, ali i unutar nas se sastoji od PET ELEMENATA. Vrlo su značajni i u ĐJOTIŠU i u VASTUU. Svaka neravnoteža u elementima unutar nas, kroz VRIJEME, daje disbalans koji se očitava u našem životu. Svaka neravnoteža u domu, odnosno prostoru u kojem boravimo, očituje se kroz PROSTOR i ponovno se reflektira na nas i ponovno remeti našu ravnotežu. Ponovno dolazimo do toga koliko su VRIJEME i PROSTOR povezani i stapaju se jedno u drugo.

U svakoj građevini mora postojati ravnoteža PET ELEMENATA kako bi se dobila podrška prirode. Građevina usklađena sa pet elemenata je „zdrava“ i povezuje unutarnji prostor-mikrokozmos, stanare koji u njemu žive, sa vanjskim prostorom-makrokozmosom. Stanari u takvom prostoru žive sklad, obilje, prosperitet, sreću, uspjeh i zdravlje.

Kod projektiranja kuće po VASTU prirodnom principu usklađujemo, kroz odnose i ayadi formule, savršene odnose u dimenzijama prostora te usklađujemo kuću sa pet elemenata. Takva kuća je otporna ili  barem otpornija na negativni utjecaj svih PET ELEMENATA koji se očituju kao potres-ELEMENT ZEMLJE, kao poplava-ELEMENT VODE, kao požar-ELEMENT VATRE, kao oluja-ELEMENT ZRAKA i kao rat-ELEMENT ETERA. Poznato je da su uslijed nekih potresa gdje je srušeno čitavo naselje, ostale netaknute kuće koje su napravljene po VASTU prirodnim principima. Tu se događa da kuća radi u istoj rezonanci sa potresom te ostaje zaštićena. Slično se događa sa ostalim ELEMENTIMA i prirodnim nepogodama.

ELEMENT ZEMLJE je najgrublji, najstabilniji i najčvršći element. Vezan je uz stvaranje, sigurnost, postojanost, zarađivanje, materijalne stvari i vrijednosti, fizički rad, odmaranje. On je praktičan, od njega se može sve napraviti, on voli sve što vrijedi u materijalnom smislu. Dakle, voli imati, posjedovati, voli se osjećati sigurno u vanjskom svijetu. On voli da stvara, da za njim ostane nešto vidljivo, opipljivo. Izražen je kroz KVADRAT i SMEĐU boju.

JANTRA ZEMLJE postavlja se na JUGOZAPAD stana koji je pod utjecajem ZEMLJE, ako je taj dio oštećen-preotvoren sa velikim otvorima ili ulazom, fali ga, ili je previše isturen, ako je taj dio stana ili parcele preslobodan, ako je padina prema tom smjeru, tu su prazne prostorije ili podrum, na tom dijelu je voda ili vatra. JANTRU aktiviramo dodirom, mantranjem biđa i klasične mantre te usmjerenjem na stabilnost, sigurnost i praktičnost što su kvalitete ELEMENTA ZEMLJE.

Neravnoteža ELEMENTA ZEMLJE, odnosno manjak ZEMLJE, u prostoru u kojem boravimo i na parceli, očituje se kroz nestabilnost, nesigurnost, nepraktičnost, manjak materijalne manifestacije i izražaja, ili se očituje kao višak ZEMLJE, kroz krutost, tupost, tvrdoglavost, nedokazivost, teške promjene, nepokretnost.

Ako imamo slab ELEMENT ZEMLJE u nama, jačati ga možemo kroz praktično obavljanje stvari, rad na zemlji, rad za zaradu, stvaranje stvari koje su opipljive i ostaju, fizički rad u kombinaciji sa odmaranjem, hodanje bos po zemlji.

Iz iskustva mnoštva vastu analiza opisati ću šta se događa u životu ljudi, a kod prostora u kojem postoji neravnoteža ELEMENTA ZEMLJE. Ako je jugozapad jako otvoren prozorima ili staklenim stijenama, tu je glavni ulaz, balkoni, padina u tom smjeru i sl., stanari osjećaju nesigurnost, strah, neuzemljenost, lijepe se razne ovisnosti, stalni problemi i izazovi, suicidalne misli, entiteti u prostoru, manjak mogućnosti da se stvori nešto opipljivo u životu. Ako je jugozapad jako zatvoren, težak, povišen (što je povoljno) ali i sve u prostoru ima kvadratne forme, naglašena smeđa boja i tonovi iste, puno masivnih stvari, zakrčen i skučen prostor i sl., tada stanari idu u drugu krajnost i budu vrlo kruti psihički i fizički, nedokazivi, tromi, teško se pokreću i mijenjaju, vezani su isključivo za materijalne stvari, teško uče, nema lakoće kod njih. Ovo je rjeđa kombinacija u praksi. Jedna i druga neravnoteža stvara teškoće sa ZEMLJANIM organima u tijelu (kao kosti, kičma, zubi) i prvom čakrom.

Možemo i mantrati za ELEMENT ZEMLJE ili meditirati uz JANTRU ZEMLJE čime se dublje spajamo sa ovim kvalitetama te ih oživljavamo u sebi. JANTRU ELEMENTA ZEMLJE možemo nositi i u novčaniku ako nam je potreban bilo koji oblik uravnoteženja ovog elementa.

atma.hr – 52

JANTRA ELEMENTA VODE (Jala yantra)

15. VODAMjesto: SJEVEROISTOK

Visina: DRUGA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije: PRILAGODLJIVOST, EMOTIVNOST, PRIHVAĆANJE, SUOSJEĆANJE, NJEŽNOST, SLUŽENJE

Više:

Drugi ELEMENT po redu gledano od grubljih ka finijima razinama, je ELEMENT VODE. ELEMENT VODE je izuzetno bitan u našim životima. Nije slučajno da u nama VODA zauzima postotak preko 70%, a da oko nas, na Zemlji, površina vode također prelazi 70% ukupne površine zemlje.

U ĐJOTIŠ natalnoj karti se očituje koliki postotak kojeg elementa smo donijeli rođenjem. Ako postoji manjak npr. VODE u karti, vrlo je bitno da to osvijestimo te da jačamo element VODE. U životu najčešće svaki od nas ima neki ili neke ELEMENTE koji su dominantni. Za dominantni element se lijepi naš ego i on traži da mu poklanjamo pažnju, da ga hranimo i njegujemo, da bude glavni. I šta se tada događa? Taj ELEMENT tada postaje sve jači i jači i često se dogodi da ignorira druge ELEMENTE, odnosno druge vidove života, koji u tom slučaju teško dolaze do izražaja. Ravnoteža baš ide u suprotnom smjeru. Za nju je potrebno jačati element ili elemente koji su nam slabiji. Njih trebamo njegovati i hraniti, čime dobivamo balans i sklad u nama i oko nas.

ELEMENT VODE je element koji se prilagođava i poprima oblik gdje god da ga stavimo. Vezan je uz emocije, prilagodljivost, služenje, obožavanje i divljenje, romantiku, njegovanje, ljubav, intuiciju, suosjećanje, žrtvovanje, ali i uživanje. VODA je element koji se brine o drugima, koji njeguje i pazi, koji ovisi o drugima. Ponovno nije slučajno da po statistici oženjeni muškarci žive duže, jer tu postoji ženska energija, energija VODE koja se brine, održava i koja njeguje. Bitno je uvijek imati na umu da je VODA kreativna kad teče, a da se kvari kad stoji. Tako je i sa našim emocijama. ELEMENT VODE izražen je kroz VALOVITI oblik i PLAVU boju.

JANTRA VODE postavlja se na SJEVEROISTOK prostora koji je pod utjecajem VODE, ako je taj dio oštećen-nema otvora na tom dijelu, nedostaje taj dio stana ili parcele, povišen je taj dio u stanu ili okolišu, tu je drugi objekt koji priječi pozitivnoj energiji da dođe do stana, tu je wc, kuhinja ili vatra, zakrčen i prljav je taj dio stana ili parcele, parcela ima najmanje slobodnog prostora na tom dijelu.

Neravnoteža ELEMENTA VODE, odnosno manjak vode, u prostoru u kojem boravimo i na parceli, očituje se na stanare kroz emotivnu zatvorenost, problem sa vodom u prostoru, neprilagodljivost, neprihvaćanje, težinu u životu, stalni osjećaj da nemamo sreće, ili se očituje kao višak VODE, kroz apatiju, sklonost emotivnim krizama i nepokretanju, žrtvovanje i preuzimanje žrtvene uloge, ovisničkim krizama i prevelikoj zavisnosti od drugih.

Ako imamo slab ELEMENT VODE u nama, jačati ga možemo kroz služenje i pomaganje drugima, obožavanje i divljenje, prilagođavanje raznim situacijama, stvaranje romantičnih ugođaja, uživanje u pet osjetila, grljenje, vođenje ljubavi kroz tantru.

Iz iskustva mnoštva vastu analiza opisat ću šta se događa u životima ljudi u prostoru sa neravnotežom ELEMENTA VODE. Ako je sjeveroistok zatvoren bez otvora ili ulaza, povišen, sa teškim  elementima i namještajem, male i mračne prostorije, nedostaje dio, izvana drugi objekti priječe dotok energije, tu je wc ili kuhinja i sl,, stanari su neprilagodljivi, nema protočnosti i lakoće u životu, emocionalno zatvoreni, sve u životu ide teško, nema sreće, problem sa vodom u prostoru, puno se moraju mučiti da bi postigli malo. Ako je sjeveroistok jako otvoren, slobodan, lagan (što je povoljno) ali i sve u prostoru ima naglašene valovite forme, plavu boju, puno vodenih elemenata u cijelom prostoru, manjak VATRE u prostoru i sl,, stanari su skloni apatiji, pretjerano emocionalni, preosjetljivi, teško se pokreću, skloni ulogama žrtve. Ovo je rijetka kombinacija u praksi. Jedna i druga kombinacija stvara teškoće sa VODENIM organima u tijelu (kao spolni organi, krv, limfa) i drugom čakrom.

Mantranje za ELEMENT VODE ili meditacija uz JANTRU VODE spaja nas sa ovim kvalitetama te dajemo zahvalnost i pažnju toj energiji.

atma.hr – 52

JANTRA ELEMENTA VATRE (Agni yantra)

16. VATRAMjesto: JUGOISTOK

Visina: TREĆA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije : AKTIVNOST, HRABROST, TRANSFORMACIJA, VODSTVO, VOLJA, SAMOPOUZDANJE, ODLUČNOST

Više:

Treći ELEMENT je ELEMENT VATRE. Za njega se može reći da je najmoćniji ELEMENT. Zašto? On je aktivator, pokretač, on može transformirati sve. Zato je vrlo bitno kako radimo sa ELEMENTOM VATRE jer on može sve ako tu energiju usmjerimo i fokusiramo prema onome što želimo, može transformirati sve naše negativnosti, ali isto tako može uništiti sve oko nas i nas, ako se izmakne kontroli. To je dovoljno da se zapitamo kako ćemo koristiti ovaj moćan ELEMENT. Za VATRU se najlakše i zalijepi naš ego kojega je tada vrlo teško prepoznati. Tada je potreba da se bude u centru pažnje i da se drugi dive,  primarna potreba. Sve vođe imaju izražen ovaj ELEMENT. Ali pravi vođa će uvijek imati i ELEMENT VODE balansiran.  Dakle mogućnost i da se brine, da osjeti druge, će sigurno biti prepoznata i tada sljedbenici dolaze kao prirodni slijed. VATRA je ELEMENT koji kaže NE, dok je VODA ELEMENT koji uvijek kaže DA. Ako stavimo ruku u vatru opeći ćemo se i VATRA kaže: „ne diraj me“, dok ako uzmemo vodu u ruku ona će se prilagoditi ruci i reći: „da, uzmi me“.

Postotak PET ELEMENATA sa kojima smo rođeni vidimo u natalnoj đjotiš karti rođenja. Taj postotak se mijenja kroz život našim osvještavanjem i razvojem. Ali najviše ELEMENTI dominiraju pod utjecajem planetarnih perioda. Npr. ako smo u glavnom periodu (mahadaši) MARSA sigurno se naglašava VATRA u našem životu, ali naravno to ovisi o položenosti MARSA u karti. Dok ako smo u periodu RAHUA, a pogotovo ako je i podperiod SATURNA, izuzetno je naglašen element ZRAK pošto su obje planete naglašenog ZRAČNOG ELEMENTA.

U prostoru u kojem živimo ELEMENT VATRE je na JUGOISTOKU jer s obzirom na putanju sunca tu je toplina koja ima najveće kvalitete i energetsko zračenje. Zato je u VASTU taj dio namijenjen za kuhinju, kamine, grijanje, električne instalacije. Ako je tu štednjak i ako se tu redovito kuha, ta energija može značajno podići kvalitetu cijelog prostora, pa čak i do razine da se anuliraju mnoge nepravilnosti koje imamo u prostoru, a s obzirom na VASTU prirodne principe. VATRA transformira. Hrana spremljena u tom dijelu ima energetsku i kvalitativnu razinu mnogo veću nego ista hrana spravljena na nekom drugom mjestu u stanu.

ELEMENT VATRE je element koji je moćan, koji ima samopouzdanja, koji pokreće, koji vodi, a vezan je uz moć, snagu volje, samopouzdanje, hrabrost, jasnoću, aktivnost, ambiciju, odlučnost, izazove, dominaciju. Osvještavajući ovaj ELEMENT možemo ga usmjeriti da radi za nas, a ne protiv nas. ELEMENT VATRE izražen je kroz TROKUT i CRVENU boju.

JANTRA VATRE postavlja se na JUGOISTOK prostora, koji je pod utjecajem VATRE, a ako je taj dio oštećen-nema otvora, tu su teški ormari, zakrčene prostorije, na parceli je brdo na tom dijelu ili drugi objekt, taj dio kuće ili parcele je proširen ili nedostaje, ako je tu voda kao npr. kada ili bazen, ili ako je taj dio preotvoren otvorima ili ulazom. JANTRU VATRE možemo postaviti i kod loše položenog štednjaka, npr. u području vode, a da bi se ipak podigla kvaliteta hrane koja se tu sprema.

Neravnoteža ELEMENTA VATRE, odnosno manjak vatre, u prostoru u kojem boravimo i na parceli, očituje se na stanare kroz manjak energije, manjak samopouzdanja i volje, manjak seksualne vatre i strasti, manjak kreativnog i umjetničkog potencijala, manjak jasnoće i percepcije, destruktivnost, tamas, slab protok novca, nepokretnost, ili se očituje kao višak VATRE, kroz ljutnju, agresiju, nasilje, uništavanje, preljube i prejaku seksualost, dominaciju, ego, stalni nemir, stalnu potrebu za osjetilnim užicima, nesigurna ulaganja i gubitak novaca, požar.

Osobe koje u sebi imaju jako slab element VATRE, potrebno ga je jačati. Takva osoba teško pokreće stvari, fali joj snage i energije te volje. Ali isto tako VATRA je neminovna za našu transformaciju te takvoj osobi se vrlo teško mijenjati. Čim je manjak VATRE, velika je mogućnost da osoba u sebi ima puno VODE jer su to suprotni elementi. VODA još više oslabljuje VATRU te se osoba stalno „vrti“ zarobljena u svojim emocijama. Često je tu i problem sa probavom jer po AJURVEDI jedna od najvažnijih stvari je naš agni, odnosno naša probavna vatra. Ona sagorjeva hranu ali i mentalne utiske. Iz ovoga vidimo koliko je VATRA bitna za nas. Jačanje VATRE možemo kroz sportske aktivnosti, meditacijom na svijeću i sunce, vizualizacijom vatre, fizičke vježbe, kupanje u hladnoj vodi, svjesno pokretanje ka svojim ciljevima.

Iz iskustva mnoštva vastu analiza opisat ću što se događa u prostoru sa neravnotežom ELEMENTA VATRE. Ako je jugoistok zatvoren bez ulaza i otvora, tu su jako teški namještaji, drugi objekt izvana koji blokira, bazen ili kupaona na tom dijelu, nedostajući dio u prostoru ili parceli i sl., stanari jako teško pokreću stvari, nema strasti, seksualnost ugašena, nema snage ni volje, blokiran umjetnički i kreativni potencijal, umor, destruktivnost. Ako je jugoistok jako otvoren sa velikim otvorima ili ulazom, proširen taj dio u stanu i parceli, padina u tom smjeru, puno šiljatih elemenata i crvene boje, kaktusi na tom dijelu, vodeni elementi koji stvaraju neravnoteže VATRA/VODA i sl., stanari se svađaju, ima agresije, prevara i preljuba, pokretački stalni nemir, požar, gubitak kroz ulaganja. Jedna i druga kombinacija stvara teškoće sa VATRENIM organima u tijelu (kao srce, jetra, gušterača) te trećom čakrom.

Mantranje za ELEMENT VATRE ili meditacija uz JANTRU VATRE, može i uz svijeću, spaja nas sa ovim kvalitetama koje osvještavamo na ovaj način te dajemo zahvalnost ovoj energiji. Ako je potrebno da pojačamo ELEMENT VATRE kod nas, može se novčanik JANTRA VATRE nositi u novčaniku.

atma.hr – 52

JANTRA ELEMENTA ZRAKA (Vayu yantra)

17. ZRAKMjesto: SJEVEROZAPAD

Visina: ČETVRTA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije: POKRETLJIVOST, ZNANJE, RAZUMIJEVANJE, KOMUNIKACIJA, ZNATIŽELJA, ISTRAŽIVANJE, SLOBODA

Više:

Četvrti ELEMENT je ELEMENT ZRAKA. On je najpokretljiviji ELEMENT. Zato ga vežemo uz putovanja, inteligenciju, um, misli, znanje, slobodu, kretanje, sposobnosti, igru, ples, istraživanje, disanje i tehnike pranajame, znatiželju, razumijevanje. Kad se kaže da nekog ne razumijemo u stvarnosti nije problem u njemu nego u nama. ZRAK je najpokretljiviji ELEMENT i zato on vlada našim umom jer um i misli su također najpokretljiviji u nama. Ako je ELEMENT ZRAKA u ravnoteži sam sa sobom i sa ostalim elementima tada daje svoju najbolju osobinu, a to je RAZUMIJEVANJE. Ali ako nije u ravnoteži tada su njegove misli često pretjerane i osim filozofiranja ne daje mnogo rezultata. ELEMENT ZRAKA još povezujemo sa komunikacijom i razmjenom tako da je on vrlo bitan u odnosima, a odnosi su jedna od najbitnijih stvari u našim životima, htjeli mi to priznati ili ne. ELEMENT ZRAKA se izražava kroz PRAVOKUTNIK i ZELENU boju.

U prostoru i domu ELEMENT ZRAKA je na SJEVEROZAPADU prostora i ta kvaliteta je vrlo bitna za odnose, komunikaciju, razumijevanje. Ako nemamo kontakt sa tom energijom npr. ako taj dio nedostaje, nema otvora, tu su zakrčene prostorije ili teški ormari pokretnost ZRAKA je ometena i to uvelike loše utječe na naše odnose,  pokretnost te komunikaciju sa drugima. Po mojem iskustvu analize stotine stanova, ovaj ELEMENT prednjači u oštećenjima, te sa suprotnim stranom, JUGOISTOKOM i ELEMENTOM VATRE stvara mnoge probleme u domovima i obiteljima. Naravno, znajući da vibracija koja se javlja u prostoru prenosi se preko aure i psihe na nas i tada mi počinjemo vibrirati na isti način. Ponovno nije slučajna ni statistika i postotak razvoda koja govori ka čemu današnje društvo treba najviše usmjeriti pažnju i u kojem području se očituju najveće slabosti.

JANTRA ZRAKA se postavlja na SJEVEROZAPAD prostora, koji je pod utjecajem ZRAKA, a ako je taj dio oštećen-nema otvora ili su preveliki otvori i ulaz, na tom dijelu su teške stvari i zakrčen prostor, nedostaje taj dio stana ili parcele, tu je uzvišenje ili drugi susjedni objekt, taj dio parcele je najskučeniji, u prostoru su tu teške stepenice ili skladište.

Neravnoteža ELEMENTA ZRAKA, odnosno manjak ZRAKA, u prostoru u kojem boravimo te na parceli, očituje se kroz lošu komunikaciju i odnose, loš obiteljski život, nepokretnost, netoleranciju, probleme sa disajnim organima i glavobolje te druge psihičke i fizičke probleme, nedostatak znatiželje i želje za učenjem, statičnost, krutost i neprijateljstva, ili se očituje kao višak ZRAKA kroz raspršenost, konfuziju, puno misli i briga u umu a malo stvarne koristi i materijalizacije. U slučaju jakog ZRAKA problem nastaje sa ZEMLJOM koju zrak doslovno ispuhuje te se na tom području pojavljuje manjak, a što stvara neuzemljenost.

Osobe koje imaju jako slab ELEMENT ZRAKA potrebno ga je jačati. Kod takvih osoba postoji nepokretnost i krutost, težina u funkcioniranju, puno misli bez pravih ideja, slaba komunikacija i razmjena sa drugima, nedostatak znatiželje i želje za učenjem. Čim je manjak ELEMENTA ZRAKA velika je vjerojatnost da će postojati naglašeni ELEMENT ZEMLJE jer su to elementi suprotnosti. ZEMLJA još umanjuje mogućnost da se ZRAK izrazi pa se osoba vrti zarobljena u svojem materijalnom svijetu bez prave mogućnosti prihvaćanja i promjene. Često se to odrazi i na fizičkom tijelu pa može imati teškoće sa disanjem. Jačati ELEMENT ZRAKA možemo kroz istraživanja, čitanje i učenje novih stvari, kretanje po nepoznatim mjestima, filozofiranje, bilo koji vid razmjene sa drugima.

Iz iskustva mnoštva vastu analiza opisat ću što se događa u prostoru sa neravnotežom ELEMENTA ZRAKA. Ako je sjeverozapad potpuno zatvoren bez otvora ili ulaza, tu su teški elementi, male i zakrčene prostorije, uzvišenje ili drugi objekt sa te strane, malo prostora na parceli, velika stabla i sl., stanari imaju izrazito krutu komunikaciju, nema razumijevanja, slaba razmjena svega i sa svima, loš obiteljski život a najčešće ga i nema, manjak želje za učenjem, slaba pokretnost. Ako je sjeverozapad jako otvoren sa staklenim stijenama ili otvorima, tu je ulaz, puno otvorenog i laganog prostora u domu, padina u tom smjeru i sl., stanari imaju nestabilan i raspršen um, puno misli i briga, psihički problemi, potreba stalnog pokretanja i putovanja, nemir i nestabilnost u obitelji, slaba praktičnost. Jedna i druga kombinacija stvaraju teškoće sa ZRAČNIM organima u tijelu (kao disajni organi, sinusi, dušnik) te četvrtom čakrom.

Mantranje za ELEMENT ZRAKA i meditacija uz JANTRU ZRAKA pomaže nam da osvijestimo ove kvalitete te ih implementiramo u stvarnom životu.

atma.hr – 52

JANTRA ELEMENTA ETERA (Akasha yantra)

18. ETERMjesto: CENTAR

Visina: PETA ČAKRA

Usmjerenje kod aktivacije: KOMUNIKACIJA, INTUICIJA, KONTAKT SA IZVOROM, DUHOVNOST, IDEJE, POVEZIVANJE

Više:

Najfiniji i najsuptilniji ELEMENT, a ponovno bih rekao više nego značajan. To što ga manje ljudi percipira to ne znači da je manje bitan, da je manje prisutan. Iz njegove razine kreće sve, on povezuje i spaja sve, povezuje sve ELEMENTE, zaslužan je za naš unutarnji svijet preko kojeg se spajamo sa izvorom, iz kojeg nastaje i završava sve.

Još su Rišiji spoznali da je u početku postojao svijet u neočitovanom stanju svijesti. Iz tog stanja pojavljuje se titranje kozmičkog nečujnog zvuka OM. Iz tog titraja pojavljuje se prvi ELEMENT ETER. On se započeo kretati. I tako je nastao drugi ELEMENT ZRAK. Kretnje ZRAKA proizvelo je trenje te toplinu, pa je tako nastao ELEMENT VATRA. Toplinom vatre dolazilo je do razgrađivanja i topljenja stvarajući ELEMENT VODU. Nakon toga došlo je do hlađenja i skrućivanja stvarajući molekule zemlje i ELEMENT ZEMLJE. Dakle, sve je nastalo iz neočitovanog stanja, preko najfinijeg ELEMENTA ETERA do najgrubljeg ELEMENTA ZEMLJE. Mi kroz meditaciju idemo suprotno, znači iz najgrubljeg ELEMENTA ZEMLJE , preko najfinijeg ELEMENTA ETERA ka neočitovanom stanju svijesti.

U prostoru u kojem živimo ELEMENT ETERA pojavljuje se primarno u sredini prostora odnosno stana, dok je sekundarno vezan i uz SJEVEROISTOK i ISTOK. U sredini stana ili prostora se pojavljuje BINDU točka ili pupak VASTUPURUŠE. To je prostorna točka iz koje nastaje sve i u kojoj završava sve. U njoj je potpuni mir, a oko nje je dinamika. Dakle dinamika našeg života stapa se u centru prostora sa mirom i sa bezgraničnom energijom apsoluta. Zbog toga je centar prostora izuzetno bitan, da je slobodan, da u njemu nema stalnih aktivnosti i teških predmeta, nosivih zidova, da je što svjetliji. Kod novih kuća po VASTU sistemu taj dio je otvoren ka nebu što kući daje jaku energiju i potencijal te stanare spaja sa izvorom postojanja. Taj dio u prostoru je treća čakra kod VASTUPURUŠE, a koja označava kralježnicu, želudac, fizičku snagu, volju, odlučnost. U tom dijelu ne bi se trebalo provoditi mnogo sati, spavati, raditi jer je energija preintenzivna. Tu se stvara dinamički most između energija neba i zemlje te ta energija ima oblik spirale. Taj dio eventualno možemo koristiti za meditaciju. Dakle, oštećen centralni dio koji je glavni akumulator energije donosi stanarima manjak snage i volje, osobne moći, slabe fizičke i energetske potencijale, problem sa kralježnicom i organima povezanim sa trećom čakrom, lošija komunikacija sa izvorom ali i sa drugima, slabiji potencijal u svim područjima života pošto ETER povezuje sve ELEMENTE. Dakle, vibracijska energija koju generira bramastan, odnosno centar, stvara istovjetnu frekvenciju u tijelu i svijesti stanara. Sada razumijemo koliko je bitan središnji dio, odnosno bramastan prostora, tj. ELEMENT ETERA u našem domu. Izražen je kroz KRUG i BIJELU boju.

JANTRA ETERA postavlja se u središnji dio stana ako je oštećen-tu se nalazi nosivi zid ili grede, teški ormari, taj dio je opterećen stvarima i tu se obavljaju životne aktivnosti, tu su voda i vatra u obliku kade ili kamina.

Još jednom da rezimiramo, neravnoteža ELEMENTA ETERA, odnosno manjak etera u prostoru u kojem boravimo kao i na parceli, očituje se na stanare kroz manjak snage i volje te osobne moći, slabiju snagu i energiju, nesposobnost da u životu ispoljimo potencijale koje imamo kao i oslabljeni potencijal u svim vidovima života, probleme sa kralježnicom i sa organima vezanim uz treću čakru, slab kontakt sa izvorom te slaba komunikacija sa sobom te ostalima, ili se očituje kao višak ETERA, kroz neuzemljenost, ali što je rijedak slučaj.

Ako imamo slab ELEMENT ETERA u nama, jačati ga možemo kroz slušanje, meditaciju, molitvu, mantranje, slušanje tišine, povezivanje sa duhovnim sadržajima.

Iz iskustva mnoštva vastu analiza opisat ću šta se događa u prostoru sa oštećenim ELEMENTOM ETERA. Ako je centar prostora blokiran zidovima, teškim namještajem, tu je kuhinja, kupaona ili kamin te sl., stanari se teško povezuju sa izvorom, slaba komunikacija i povezanost sa drugima, slabiji potencijal u svim vidovima života, manjak snage i volje. Ako je sredina prostora slobodna, svijetla i otvorena (što je povoljno) ali i u cijelom stanu imamo vrlo velike i slobodne prostore te velike staklene stijene, dominantni kružni oblici te bijela boja, događa se spavanje ili boravljenje u središtu i sl., stanari mogu biti neuzemljeni i nepovezani sa ostalim vidovima života. Ali to je vrlo rijedak slučaj. Jedna i druga kombinacija stvaraju teškoće sa organima ETERA u tijelu (kao krvne žile, nadiji, tlak) te petom čakrom.

Mantranje za ELEMENT ETERA ili meditacija uz JANTRU ETERA, spaja nas sa ovim kvalitetama koje ovim putem osvještavamo te aktiviramo u životu.

Za mantranje ali i meditaciju možemo koristiti i mantru PET ELEMENATA: OM NA MA ŠI VA JA (Om Namah Shivaya). Tu je OM univerzalni i prvi zvuk iz kojeg je sve nastalo, NA-zemlja, MA-voda, ŠI-vatra, VA-vjetar, JA-eter. Spojimo se sa ETEROM koji spaja sve, jer tada „hranimo“ sve naše potencijale, u svim vidovima života.


KAKO KUPITI JANTRE PET ELEMENATA?

Jantre Pet Elemenata možete naručiti putem Atminog webshopa:

KOMPLET S 10% POPUSTA – OVDJE

SVAKA JANTRA ZASEBNO – OVDJE

Sve jantre su na debelom sjajnom kunstdruk papiru (papir prevučen kazeinom, glatkog i porculanskog izgleda, upotrebljava se za precizne umjetničke otiske) s obostranom mat plastifikacijom. Uz jantru ćete dobiti file s uputstvom za postavljanje koje obuhvaća: sliku, mjesto postavljanja, dan postavljanja, visina postavljanja na zidu, usmjerenje kod aktivacije, zvučni zapis korijenske mantre i aktivacijske mantre, usmeno pojašnjenje.

3 DIMENZIJE, CIJENE ZA KOMPLETE:

Velike 30x30cm – 446kn
Male 12x12cm – 198kn
Za novčanik 7x7cm – 149kn

atma.hr – 52