“Je li bakar otrovan ili je zdravo piti iz bakra?”
“Je li bakreno posuđe opasno za zdravlje?”
“Je li istina da bakar štiti protiv gripa i upala?”
“Ako pijemo iz bakrene boce, možemo li se otrovati bakrom?”
“Zašto se za vodovod više ne koriste bakrene cijevi?”
“Jača li bakar imunitet?”

Donosimo Vam detaljne odgovore na najčešća pitanja o korištenju bakra, bakrenih boca, čaša i posuda.

Što bakar radi u tijelu?

Bakar je esencijalan element za funkcioniranje ljudskog organizma.

On sudjeluje u važnim bio-kemijskim procesima kao svojevrsni katalizator – osiguravajući pravilne reakciju tijela na enzime. Bakar sudjeluje u absorpciji željeza, regulira rad srca i štitnjače, te pomaže u stvaranju elastina i kolagena – fibroznih vlakana za važnih za punoću i zdravlje kostiju i kože.

No prije svega, bakar je poznat kao neutralizator bakterija i virusa. U roku nekoliko minuta uklanja sve poznate viruse i bakterije s kojima dolazi u dodir, no o tome ćemo malo kasnije.

Unošenje ovog važnog elementa možemo osigurati kroz određene namirnicama poput (tofua, špinata, smeđe riže, pšeničnih mekinja, krumpira..), dodatcima prehrani te korištenjem bakrenih boca, čaša i posuda.

“Ako je bakar tako dobar za zdravlje, zašto se više ne koristi za izgradnju vodovoda?”

bakar otrovan

Logično pitanje s nekoliko logičnih odgovora.

Prije svega, bakar je skupocjen materijal i njegova cijena konstantno raste.

Za izgradnju vodovoda čistim bakrom potrebno je izdvojiti i do 10 puta više ulaganja nego za cijevi od plastike.

Činjenica je da bakar u dodiru s vodom oksidira.

Vodovodne cijevi, jednom kad se postave, ne kontroliraju se i ne čiste.

U slučaju da se u vodovodu iz nekog razloga pojača kiselost, bakrena cijev ubrzano oksidira te dolazi do pojave zelenog bakrenog oksida.

Taj bakrov oksid, ukoliko se ne čisti, otrovan je, što je jasno i po okusu vode koja je bila u dodiru s tim cijevima. Ta voda postaje jako gorka i gotovo ju je nemoguće piti.

Iz tih razloga, bakar se sve manje koristi za izgradnju vodovoda.

No, do otrovanja bakrom dolazi u izuzetno rijetkim slučajevima.

Tomu je tako jer je nepce naša prva “linija obrane” i neće nam dozvoliti unošenje nečega tako gorkog kao što je bakreni oksid.

“Ali što je s bakrenim posuđem? Može li ono biti otrovno? Zašto se koristi (u narodu “kalajsa”)?

je li bakreno posu¦Le otrovno

Bakreno se posuđe koristi već tisućama godina. U prošlosti nisu imali sofisticirana mjerenja, stoga nisu znali o preporučenim dnevnim dozama, opasnostima, pa ni dobrobitima korištenja bakra. Sve je bilo više “prema osjećaju”.

No znali su, kada bakar počinje poprimati zelenkastu boju, treba ga se očistiti, pa tek onda ponovo koristiti. U suprotnom, hrana i voda imaju gorki okus.

Bakar u dodiru s kiselinom ubzrano oksidira.

U kuhinji se često koriste namirnice čija je PH vrijednost na strani kiselosti.

Neke od njih su: Životinjske bjelančevine (svinjetina, riba, piletina, janjetina, govedina, zreli sir),  rafinirana ulja i masti poput margarina i kukuruznog ulja, lisnato tijesto, vino, limun, ocat, rajčice, konzervirana hrana…

Bakreno posuđe nije preporučljivo koristiti za pripremu tih namirnica pošto se u dodiru s njima bakar ubrzano otpušta, čini jelo gorkim te ga se u tijelo unosi u pretjeranoj količini.

Uz to, postoji opasnost da prilikom jakog zagrijavanja i doticaja s kiselinama, nastanu bakreni oksidi koji su toksični. Konzumiranjem tih oksida mogle bi nastati mučnine i vrtoglavice. U profesionalnim kuhinjama bakreno posuđe se i dalje koristi, no istrenirani kuhari znaju kada ga i kako koristiti.

Da bi se izbjegle komplikacije u pripremi hrane, bakreno se posuđe se u prošlosti kositrilo (prevlačilo slojem kositra) pošto on ne reagira s kiselinama.
Danas je sve češća praksa da se posuđe od nehrđajučeg čelika samo izvana prevlači slojem bakra. Na taj se način bakar i dalje može koristiti u kuhinji, pošto je izvrstan prijenosnik topline. 

Dakle, je li pijenje iz bakrene boce ili čaše opasno?

da li je bakar otrovan

Prema ayurvedi, bakar izuzetno doprinosi vitalnosti i imunitetu ako se pravilno koristi.

Poanta je u tome da se iz bakrene boce ili čaše konzumira samo voda ili eventualno biljni čaj koji u sebi ne sadrži nikakvu kiselost.
Također, bakrene boce i čaše moraju biti proizvedene od čistog bakra visoke kvalitete koji ne sadrži primjese opasnih metala poput olova.

Čisti bakar u dodiru s vodom kroz 24 sata otpušta optimalnu količinu čestica koja lako ubija sve bakterije i virus, dok istovremeno za nas nije opasan. Naprotiv, doprinosti podizanju imuniteta.

Također, bakrene boce je važno održavati.

Svaka 2-3 tjedna, ili po potrebi, dobro je napraviti jednostavno čišćenje prije pojave zelene patine. Dovoljno je napuniti bocu mlakom vodom i staviti žličicu limunske kiseline. Zatim se ostavi 2 sata da miruje i bočica je ponovo sjajna.

Za jačanje Vašeg imuniteta u vrijeme gripa, ali i ostatak godine, preporučujemo Vam Enlight bakrene boce i čaše, provjerene kvalitete i prekrasne izvedbe.

Kreatori brenda, Atesa i Dario, osobno su posjetili veliki broj proizvođača u Indiji dok se nisu uvjerili u čistoću i kvalitetu bakra (kao i uvjete tog ručnog rada), te dizajnirali jedinstvene Enlight bakrene proizvode. Uz njih stižu jednostavne upute za korištenje i održavanje tako da ih svatko može koristiti.

Saznajte više o Enlight proizvodima i dobrobitima na www.enlightlove.com webshopu.

Možete ih i pronaći na našem Atma webshopu.

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290