atma.hr – 52
Da li i vama ogledalo služi samo za to da provjerite svoj izgled prije nego izlazite iz svoga doma ili ste mu već tijekom života imali prilike pridodati neku novu, važniju vrijednost?

Svakoga dana gledajući se u ogledalo, možete jako puno toga naučiti o sebi, o svojim ograničavajućim i sputavajućim uvjerenjima, prepoznati svoje prednosti, oprostiti sebi i drugima, i konačno ono najvažnije gdje će vam rad s ogledalom najviše pomoći je stvoriti stvoriti jedan od najvažnijih odnosa u životu, a to je onaj kojeg imate sa samim sobom.

Kada krenete raditi ove vježbe, u početku će vam biti pomalo čudno, čak i smiješno, a ponekad i teško, no dozvolite si priliku za nešto sasvim novo, jer uvidjeti ćete koliko blagoslova pristiže u vaš život vježbajući i učeći ljubav prema sebi pred ogledalom. A s vremenom, kako i sama autorica ove divne i moćne tehnike, Louise L. Hay kaže; „Taj se rad pretvara u igru.“.

U početku i nije tako lako zagledati se duboko u svoje oči i svaki puta se ponovno suočavati sa samim sobom, no dajte si vremena i polako dan po dan, sve će biti lakše i jednostavnije.

Pa krenimo. Uzmite u ruke svoja ogledala ili stanite pred ogledalo u svojoj kupaonici, zagledajte se duboko u svoje oči i recite si „Volim te“, kako vam se čini izgovarati sami sebi te prekrasne riječi koje toliko volimo čuti kada su upućene od nekoga drugoga? Ako ne možete ili vam je preteško započnite sa „Spreman/spremna sam te voljeti“. Da li je sada lakše?

I što je ono prvo što uočavate kada se pogledate? Na svojim radionicama često poučavam polaznike radu s ogledalom, i uvijek je slična reakcija ili se gledaju i popravljaju frizuru, proučavaju i primjećuju mane, krenu kritizirati sami sebe ili govore nešto poput: „A ne, ne mogu ja to“, „Kako da si kažem volim te, pa to mi nije prirodno“ i slično. Već nakon pet do deset minuta promatranja, osjećaj se mijenja i puno je lakše izgovoriti „volim te“.

atma.hr – 52
Ogledalo odražava upravo one osjećaje koje njegujete prema sebi, nema skrivanja, niti prikrivanja, vrlo je jasna poruka koju svakodnevno odašiljate sebi pogledavši se u ogledalo. I na taj način možete brzo postati svjesni kako se osjećate, čemu se opirete, što vas muči, čemu se veselite i zbog čega ste ponosni na sebe. Na jednostavan način će vam pokazati što je to što trebate promijeniti ili na čemu još trebate raditi ako želite imati ispunjen i radostan život.

Kada naučite raditi sa ogledalom postati ćete svjesniji svog načina na koji živite život, obrazaca koje ponavljate, riječi koje izgovarate i kako se ponašate prema sebi i prema ljudima oko sebe. Pomoću ogledala možete opraštati sebi i drugima, kao i iskazivati zahvalnost kada napravite nešto zbog čega ste ponosni na sebe i želite se nagraditi.

Opraštati pomoću ogledala možete kako sebi tako i svima onima kojima niste u mogućnosti uputiti riječi oprosta bilo da se radi o roditeljima, kolegama, prijateljima, partnerima ili osobama koje nisu više sa nama. Samo zamislite tu osobu kako stoji ispred vas u ogledalu i recite joj sve što vam je na srcu i na način koji bi to učinili da ste imali priliku ili bili dovoljno odlučni i hrabri u trenucima koji su prošli. Na kraju opraštanja zahvalite toj osobi i otpustite tu osobu iz vašega života za ljubavlju i blagoslovom. Isto tako možete opraštati i sebi, i stati pred ogledalo kada niste u miru sa nečim što ste učinili ili izgovorili i recite si „Bez obzira što si učinio/učinila ja te i dalje volim i prihvaćam i znam da si činio/činila najbolje što si znao/znala u datom trenutku“ ili neku sličnu rečenicu koja će vam dati snage da prihvatite ono sa čime niste u potpunosti zadovoljni.

Što češće budete radili sa svojim ogledalom to će vam ono postati prijatelj i dovoljno je pronaći i nekoliko sekundi tokom dana da se pogledate u ogledalo i onako, bar u prolazu, si izgovorite „Volim te“, „Kako si“, „Danas lijepo izgledaš“ ili „Ponosim se tobom“.

Osim opraštanja, svakako ne zaboravite na pohvalu i zahvalnost. Zahvaljujte svakoga dana na svemu što ste tijekom tog dana postigli, kao i na svemu onome što imate, a više niti ne primjećujete. Poseban je osjećaj kada se pohvalite za nešto što vam je važno, kao i kada zahvalite sami sebi, gledajući se, duboko u svoje oči. Pokušajte.

Izgovaranje afirmacija pred ogledalom, čini afirmacije još moćnijima nego kada ih samo izgovarate. Podsjetimo se da su afirmacije sve pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem vremenu. Važno je da afirmacija bude izražena bez negacije. To su pozitivne misli koje vam pomažu otvoriti svoju svijest za prema unutarnjem miru i ljubavi. Pomažu vam riješiti stara ukorijenjena uvjerenja i obrasce koji vam više ne koriste i kreirati nove koji podržavaju vaše samopoštovanje i osobni rast i razvoj i na taj način vas približavaju svim životnim radostima.

Rad sa ogledalom jedan je prekrasan poklon kojeg si možete pokloniti, ne zahtjeva veliko ulaganje niti pretjerani trud. Potrebno vam je samo malo dobre volje i jedno ogledalo. I neka vam ono ne služi samo za kritiku, ili da popravite šminku ili frizuru, proučavate svoje mane i nedostatke, neka to bude vaše novo mjesto gdje ćete se osjećati lijepi, voljeni i prihvaćeni. Mjesto gdje ćete redovito dolaziti po kompliment i pohvalu. Gdje ćete biti to što uistinu jeste, i baš takvi kakvi ste, u trenutku kada se gledate.  Pomoći će vam onom brzinom koliko često budete prakticirali ovaj rad, odnosno vježbu. Razvijati će vaše nove i zdrav navike, posijati sjeme iz kojeg će niknuti predivna, snažna i jaka biljka, u svoj svojoj ljepoti. Budite strpljivi prema sebi, blagi i nježni. Ne očekujte rezultate već idućeg jutra, no ono što možete sada je da – volite sebe i počnite to odmah!

Mirjana Petković, Heal Your Life® Trener & Life Coach
Lakoća življenja d.o.o.
www.lakoca-zivljenja.hr
[email protected]

atma.hr – 52
Prethodna objavaAko je Bog stvorio sve, je li stvorio i zlo?
Slijedeća objavaKako prirodno posvijetliti kožu: Domaća gel maska od 3 sastojka za kožu poput porculana!
Mirjana Petković
Najljepše i najvažnije što sam naučila na svom Putu kroz život je voljeti i prihvaćati sebe u svakom segmentu života i da je rad na sebi jedno predivno cjeloživotno učenje. Moja životna svrha je nesebično dijeljenje stečenih znanja, iskustava i pozitivne energije koji omogućavaju osobni rast i razvoj, stvaranje više vrijednosti i razvijanje kolektivne svijesti svijeta u kojem živimo. Kroz radionice i individualni rad primjenjujem licencirane tehnike i coaching metode: Heal Your Life Workshop®, Wingwave®, Autogeni trening, Relax Kids, NLP, ThetaHealing®, Shamballa® i Kvantna harmonizacija i na taj način želim potaknuti ljude oko sebe na pozitivne promjene, da se povežu sa sobom i sa kreiranjem svoje vlastite stvarnosti, sa ljubavlju, srećom i obiljem, da izađu iz svojih okvira, da se uzdignu iznad svojih uvjerenja, da prihvate odgovornost za sebe i za svoj život, da pozitivno razmišljaju, da slušaju svoje srce, da zavole sebe i žive svoju životnu Strast i Svrhu i poučiti ih da je SVE moguće. Licencirani sam Life Coach, Heal Your Life Teacher, Wingwave Coach, Relax Kids Coach, NLP Master, Theta Healing Practitioner, Shamballa Practitioner, Harmonization Practitioner, Učiteljica Autogenog treninga i Obiteljski Aromaterapeut.