atma.hr – 52
Ljubavni problemi često određuju naš život. Često i posao, zadovoljstvo životom, zdravlje, uspjeh ovisi o rješavanju ljubavnih problema. Ako imamo nerješene ljubavne probleme, uvlači se u nas sumnja, tjeskoba, depresija, nelagoda, nezadovoljstvo, lakše nas se povređuje u emocionalnom smislu i tako dalje. Ljubavnim osjećajima i ljubavnim problemima najčešće upravljaju potisnuti osjećaji.

Što su potisnuti osjećaji?

U djetinjstvu, posebno ranom, možemo doživjeti razočarenja (ovo je samo jedan primjer potisnutih osjećaja). Razočarenje može nastati od nasilnog ponašanja nekog od roditelja. Možda to i nije nasilno ponašanje, ali ga mi u toj dobi tako shvatimo. Tada zamrzimo nasilno ponašanje. I što se događa?

Mi smo tom mržnjom upravo zalijepili nasilno ponašanje kao potisnuti osjećaj. Naime, mržnja, kao i ostali osjećaji, je ljepilo. Zamislimo da je nasilno ponašanje, kao potisnuti osjećaj, filter kroz kojeg gledamo svijet. Kao da nosimo naočale s filterom koji umjesto plave, zelene ili neke druge boje ima ugrađeno nasilno ponašanje. Tada cijeli svijet gledamo kroz nasilno ponašanje. Odnosno, vidimo uglavnom stvari koje potječu ili nas vode do nasilnog ponašanja. Dakle, nasilno ponašanje nam određuje život.

Posebno se to vidi kod biranja partnera/partnerice. Biramo ljubavnog partnera kroz filter nasilnog ponašanja. I kakvog partnera ćemo izabrati? Onoga koji u sebi ima nasilno ponašanje. Ako i nema trenutno, svojim filterom, nasilnim ponašanjem, mi iz njega izvučemo nasilje. On to jednostavno, na našu zapovijed i traženje, pokaže – nasilno ponašanje. Na taj način, a ovo je prilično radikalan primjer kako bi bio jasniji, potisnuti osjećaji upravljaju našim svakodnevnim osjećajima. Kao da smo marioneta, lutka na koncu kojom upravljaju potisnuti osjećaji.

Kako to da je mržnja kao osjećaj toliko ljepljiva?

atma.hr – 52
Ljepljivi su svi osjećaji. I ljubav, pažnja, empatija, ljutnja, bijes i svi drugi. Osjećaji su ljepila kojima se zalijepimo za situacije, osobe, radnje, teorije, postupke i slično. Međutim, kad je riječ o negativnim osjećajima, nismo s njima vezani nekim drugim stavovima i mišljenjima.

Na primjer, ne pada nam na pamet da mržnja privlači osobe, situacije i slično. Dakle, nemamo nikakve popratne osjećaje vezane uz mržnju. Međutim, kad se radi o ljubavi, tu već imamo ograničenja. Ograničenja su drugi potisnuti osjećaji vezani uz ljubav kao što su: nisam dovoljno dobar/dobra, da li me ta osoba voli ili ne voli, da li će me ostaviti, mogu li ja biti sretan/sretna u toj vezi i drugi? Iako se može reći da su ovo stavovi, uvjerenja, strahovi, ipak oni potiču od nekih osjećaja koje smo doživjeli u ranoj mladosti.

Znači li to da svoju ljubav ne izabiremo slobodnom voljom i slobodnom ljubavi?

Da. Slobodna ljubav i slobodna volja su na neki način, a to sam gore i naveo, limitirane u izboru ljubavnog partnera/partnerice. Recimo da nam se zamjerio netko visok, tanak, duge plave kose. I sad sretnemo osobu visoku, tanku, duge plave kose. Iako nam se ta osoba sviđa: simpatičan je, lijep, lijepo se ophodi, draga nam je, negdje u nama se javlja otpor prema njemu. Dakle, na kraju popustimo tom osjećaju i nismo s tom osobom. Razlog nije na sadašnjem nivou, već na nivou potisnutih osjećaja. Ovisi o količini i snazi potisnutih osjećaja njihovo djelovanje na naše sadašnje ljubavne odluke. Na nekoga utječu više, na nekoga manje.

Kako to da ima toliko razvoda?

To je pokazatelj ovoga što sam do sada pokazao. Naime, kad se ljudi nađu, vide nešto dobro, ali ne vide i strahove koje donesu u vezu. Ti strahovi su uglavnom potisnuti osjećaji. I poslije nekog vremena, ti strahovi izađu na svjesni nivo i utječu na to da osobe koje su se voljele i koje većinom imaju djecu, osjećaju da više ne mogu živjeti zajedno. Javljaju se inati, blokade, suprostavljanja umjesto tolerancije, razgovora, empatije. Dakle, javljaju se neki stari potisnuti osjećaji.

Kako možemo pojačati svoju ljubavnu vezu?

Čišćenjem potisnutih osjećaja. Jednostavnim čišćenjem iz podsvijesti, ti osjećaji više ne postoje za nas i ne djeluju. Počinjemo svojim čistim srcem donositi važne odluke. Do sada su te odluke donosile razne povrede koje su nam se dogodile, ali od sada, očišćeni, možemo dalje slobodno dišući voljeti bezgranično.

Kako se čiste potisnuti osjećaji?

Postoji nekoliko tehnika. Ovisno o samoj osobi, o problemu i načinu na koji osoba dopušta da se radi, koristi se jedna od tih tehnika. Za to je potrebno određeno iskustvo. Mogu reći da imam potrebno iskustvo i da mogu već na prvom tretmanu prepoznati koja tehnika, način je najbolji za svaku osobu koja dođe. U svakom slučaju osoba može i odbaciti taj pristup i onda probamo slijedeći. Nije važna tehnika, važan je rezultat.

Mora li se doći više puta na tretman čišćenja ljubavnih problema?

Ovisi o tome koliko su uzroci duboko i koliko želite očistiti. Obično se preporučuje nekoliko jer tada se prilično toga očisti. I sami osjetite kako se čiste blokade i kako lakše dišete i donosite odluke. A taj se osjećaj prenosi na sve dijelove našeg života: posao, druženje, zdravlje i dr.

Moraju li se iznositi detalji ljubavnih problema na tretmanu?

Ne. Ne rješavamo detalje, već potisnute emocije. Samo je potrebno osvijestiti emociju i od tuda se kreće. Ako ih ima više, pojave se i čistimo ih jednu po jednu. Sami detalji bilo koje vrste nisu bitni u čišćenju potisnutih osjećaja.

Mora li se doći u ured kako bi se mogli čistiti potisnute emocije?

Ne, ove tehnike dozvoljavaju rad na daljinu. Možemo raditi telefonom, unutar Hrvatske, ili preko interneta izvan. Kroz razgovor Vas vodim i Vi čistite vrlo uspješno. Toliko uspješno da se te emocije koje ste očistili više ne vraćaju. Samo se počinjete osjećati lakše, mirnije, spokojnije, sigurnije u sebe.

Gdje se može prijaviti za konzultacije?

E-mail: [email protected]
Web: www.ivanmodrusan.com