Foto: pixabay.com

Za ovu vježbu vam nisu potrebni ni posebna prostorija ni oprema. Možete je raditi bilo kad i bilo gdje. Optimalno vrijeme izvođenja je 10-15 minuta, po pet u svakoj poziciji. Vrijeme vježbanja treba postepeno produžavati, uzimajući u obzir zdravstveno stanje i fizičku formu. Pogodna je za starije osobe i one koji mnogo sjede, ali i za sve ostale, jer se bez imalo znoja i muke značajno poboljšava fizička kondicija.

atma.hr – 52
Najpoznatija statička vježba za mišiće, plank, ne sviđa se svima. Srećom, postoje i druge vježbe koje ne zahtijevaju kretanje, a također sjajno angažiraju mišiće, piše uspesnazena.com.

Otkrili smo da naizgled jednostavna chi-gong vježba značajno doprinosi stjecanju energije, ispravlja kičmu, zateže tijelo i jača mišiće. Također, poboljšava rad unutrašnjih organa, respiratornog sistema i koordinaciju pokreta. Praktičari ovo nazivaju stojećim pozicijama ili vertikalnom meditacijom i tvrde da olakšava mnoge kronične bolesti.

Postiže se i efekt mršavljenja, poboljšanjem ukupnog tonusa tijela, a u kombinaciji s pravilnom prehranom, rezultat se postiže znatno brže.

1chi

Za ovu vježbu vam nisu potrebni ni posebna prostorija ni oprema. Možete je raditi bilo kad i bilo gdje.

Optimalno vrijeme izvođenja je 10-15 minuta, po pet u svakoj poziciji. Vrijeme vježbanja treba postepeno produžavati, uzimajući u obzir zdravstveno stanje i fizičku formu.

atma.hr – 52
Kod osoba koji nisu navikle na napore, u početku može izazvati prolazne bolove u mišićima i zglobovima, ali ništa zato. To su samo male nelagodnosti u usporedbi s koristima koje ova vježba donosi.

Pogodna je za starije osobe i one koji mnogo sjede, ali i za sve ostale, jer se bez imalo znoja i muke značajno poboljšava fizička kondicija.

Vježba ima tri pozicije:

  • ruke pored tijela
  • ruke ispred stomaka
  • ruke u visini grudi

Tehnika izvođenja vježbe

1a

atma.hr – 52
1. Stanite uspravno. Stopala postavite paralelno, u širini ramena. Glavu držite pravo, ramena i grudni koš opustite.

2. Koljena su blago savijena, odnosno “otključana”. Ne trebate osjećati napor, samo se opustite. Gledajte pred sebe, nikako dolje.

3. U prvoj poziciji, ruke su spuštene, malo odvojene od tijela, a dlanovi paralelni sa zemljom. Srednji prst obje ruke usmjerite malo ka zemlji. Mirujte.

4. U srednjem stavu, ruke su pomaknute naprijed i zaobljene, kao da ispred stomaka držite veliku loptu. Ostanite u tom položaju 5 minuta.

5. Zatim podignite ruke u visinu grudi. Napravite rukama polukrug, kao da grlite drvo. Šake su razmaknute ispred grudi, za širinu dvije šake. Pogled pred sebe, nikad dolje.

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA

Disanje treba biti glatko i prirodno, ramena opuštena.

Važno je usredotočiti se na držanje tijela – pazite da ne povijate, naginjete i da držite glavu uspravno.

Obratite pažnju i na unutrašnje stanje – razmišljajte o nečem prijatnom ili se trudite da se oslobodite misli.

Na kraju vježbe polako ispravite noge, dok udišući podižete ruke dlanovima naviše. Kada šake podignete u visinu vrata, okrenite ih dlanovima nadolje i izdišući spustite (kao da pritišćete dlanovima) do razine stomaka. Izvedite ove pokrete tri puta zaredom.

atma.hr – 52
Osjećaj tijekom vježbanja i kontraindikacije

Ako želite raditi ovu vježbu, a imate neurološke probleme, bolesti zglobova, probleme s koordinacijom ili rak, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Tijekom vježbe, neugodnost se najčešće osjeća u donjem dijelu tijela i rukama – podrhtavanje, blaga utrnulost udova, bolovi u mišićima, lagana vrtoglavica. To su prirodni procesi, koji će vremenom oslabiti i nestati. Potrebno je da postepeno povećavate vrijeme provedeno u svakoj pozi.

Vježbu treba prekinuti samo ako osjetite jak bol ili veliku nelagodnost.

Svi koji su se oprobali u chi-gong stajanju shvatili su koliko je ta vježba korisna. Jasno su osjetili gdje ih koči i zateže u tijelu, ali poslije nekog vremena i kako sve čudesno dolazi na svoje mjesto, a energija i kondicija kao da rastu same od sebe.

Jeste li već isprobali ovu vježbu? Probajte, uvjerit ćete se.

uspesnazena.com