Foto: pixabay.com

Za ovu vježbu vam nisu potrebni ni posebna prostorija ni oprema. Možete je raditi bilo kad i bilo gdje. Optimalno vrijeme izvođenja je 10-15 minuta, po pet u svakoj poziciji. Vrijeme vježbanja treba postepeno produžavati, uzimajući u obzir zdravstveno stanje i fizičku formu. Pogodna je za starije osobe i one koji mnogo sjede, ali i za sve ostale, jer se bez imalo znoja i muke značajno poboljšava fizička kondicija.

atma.hr – 52
Najpoznatija statička vježba za mišiće, plank, ne sviđa se svima. Srećom, postoje i druge vježbe koje ne zahtijevaju kretanje, a također sjajno angažiraju mišiće, piše uspesnazena.com.

Otkrili smo da naizgled jednostavna chi-gong vježba značajno doprinosi stjecanju energije, ispravlja kičmu, zateže tijelo i jača mišiće. Također, poboljšava rad unutrašnjih organa, respiratornog sistema i koordinaciju pokreta. Praktičari ovo nazivaju stojećim pozicijama ili vertikalnom meditacijom i tvrde da olakšava mnoge kronične bolesti.

Postiže se i efekt mršavljenja, poboljšanjem ukupnog tonusa tijela, a u kombinaciji s pravilnom prehranom, rezultat se postiže znatno brže.

1chi

Za ovu vježbu vam nisu potrebni ni posebna prostorija ni oprema. Možete je raditi bilo kad i bilo gdje.

Optimalno vrijeme izvođenja je 10-15 minuta, po pet u svakoj poziciji. Vrijeme vježbanja treba postepeno produžavati, uzimajući u obzir zdravstveno stanje i fizičku formu.

atma.hr – 52
Kod osoba koji nisu navikle na napore, u početku može izazvati prolazne bolove u mišićima i zglobovima, ali ništa zato. To su samo male nelagodnosti u usporedbi s koristima koje ova vježba donosi.

Pogodna je za starije osobe i one koji mnogo sjede, ali i za sve ostale, jer se bez imalo znoja i muke značajno poboljšava fizička kondicija.

Vježba ima tri pozicije:

  • ruke pored tijela
  • ruke ispred stomaka
  • ruke u visini grudi

Tehnika izvođenja vježbe

1a

atma.hr – 52
1. Stanite uspravno. Stopala postavite paralelno, u širini ramena. Glavu držite pravo, ramena i grudni koš opustite.

2. Koljena su blago savijena, odnosno “otključana”. Ne trebate osjećati napor, samo se opustite. Gledajte pred sebe, nikako dolje.

3. U prvoj poziciji, ruke su spuštene, malo odvojene od tijela, a dlanovi paralelni sa zemljom. Srednji prst obje ruke usmjerite malo ka zemlji. Mirujte.

4. U srednjem stavu, ruke su pomaknute naprijed i zaobljene, kao da ispred stomaka držite veliku loptu. Ostanite u tom položaju 5 minuta.

5. Zatim podignite ruke u visinu grudi. Napravite rukama polukrug, kao da grlite drvo. Šake su razmaknute ispred grudi, za širinu dvije šake. Pogled pred sebe, nikad dolje.

banner za knjige ZIVJETI BEZ BOLOVA

Disanje treba biti glatko i prirodno, ramena opuštena.

Važno je usredotočiti se na držanje tijela – pazite da ne povijate, naginjete i da držite glavu uspravno.

Obratite pažnju i na unutrašnje stanje – razmišljajte o nečem prijatnom ili se trudite da se oslobodite misli.

Na kraju vježbe polako ispravite noge, dok udišući podižete ruke dlanovima naviše. Kada šake podignete u visinu vrata, okrenite ih dlanovima nadolje i izdišući spustite (kao da pritišćete dlanovima) do razine stomaka. Izvedite ove pokrete tri puta zaredom.

atma.hr – 52
Osjećaj tijekom vježbanja i kontraindikacije

Ako želite raditi ovu vježbu, a imate neurološke probleme, bolesti zglobova, probleme s koordinacijom ili rak, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Tijekom vježbe, neugodnost se najčešće osjeća u donjem dijelu tijela i rukama – podrhtavanje, blaga utrnulost udova, bolovi u mišićima, lagana vrtoglavica. To su prirodni procesi, koji će vremenom oslabiti i nestati. Potrebno je da postepeno povećavate vrijeme provedeno u svakoj pozi.

Vježbu treba prekinuti samo ako osjetite jak bol ili veliku nelagodnost.

Svi koji su se oprobali u chi-gong stajanju shvatili su koliko je ta vježba korisna. Jasno su osjetili gdje ih koči i zateže u tijelu, ali poslije nekog vremena i kako sve čudesno dolazi na svoje mjesto, a energija i kondicija kao da rastu same od sebe.

Jeste li već isprobali ovu vježbu? Probajte, uvjerit ćete se.

uspesnazena.com