Sastojci:

žlica ghee-a
jedna glavica luka
dvije mrkve
zdjelica vrganja
sojino vrhnje za kuhanje
sol, čili, peršin

Priprema:

Na ghee-u lagano prepržite luk, dodate narezanu mrkvu, vrganje, sol, čili i malo vode te sve kuhajte na umjerenoj vatri . Nakon 10-15 min dodate vrhnje za kuganje, peršin i vode po želji te prokuhate još koju minutu.

U gotovu juhu možete dodati još ghee-a po ukusu.

Kvalitetan ghee možete nabaviti ovdje – ghee.hr.

Dobar tek!

Napomena:

Ova gusta i hranjiva juha može u potpunosti zamijeniti obrok. U zimskim danima kada se jede vruća grije nas, a u ljetnim mjesecima, malo ohlađena i mlaka, osvježava.

atma.hr – 52
Zanimljivosti o gljivama:

Gljive su se jele još u starom Babilonu, Egiptu, Kini i Japanu, a voljeli su ih i Indijanci. Kakve su to sve gljive bile, ne zna se točno, ali postoje zapisi o njihovoj uporabi. Drevne civilizacije Inka i šamani u amazonskoj prašumi koriste određene vrste gljiva i danas u obredne svrhe.

Iako gurmani uživaju u svim jestivim gljivama, mnogima kod nas najdraži su vrganji. Oni su i najrasprostranjenija vrsta šumskih samoniklih gljiva na našim prostorima i upravo zato i izazivaju najveće povjerenje.

Vrganji u raznim kulinarskim kombinacijama mogu biti gozba za pamćenje. Poseban specijalitet su narezani na srednje šnite i prepečeni na ghee-u, na umjerenoj vatri. Tako pripremljeni zadrže svoju punu aromu i mogu se servirati uz palentu ili bilo koji drugi prilog.

Mali savjet:

Vrganje prije pripreme možete obrisati vlažnom krpom ili ih kratko oprati pod tekućom vodom, ali ih ne namačite u vodu jer će je upiti previše i postati kašasti.

Ako imate veću količinu od trenutno potrebne možete ih narezane na šnite sušiti na suncu ili suhom zraku te dobro posušene spremiti u staklenke cijele ili samljevene. Kasnije vam mogu poslužiti za pripremu juha, rižota, tjestenina ili raznih umaka za pojačavanje arome.

Izvor: ghee.hr

atma.hr – 52