Foto: pixabay.com

Ovaj napitak bolje će vas razbuditi od jutarnje kave i djelotvornije će utjecati na zdravlje. Glavna zvijezda napitka je peršin, a kombinacija svih ostalih namirnica ima antikancerogeno djelovanje i štiti sve organe!

atma.hr – 78
Jutro je ogledalo svakog dana, zato ga treba započeti zdravo, optimistično i energično. Predstavljamo vam recept za jutarnji napitak koji detoksicira tijelo, pruža mu energiju i čuva zdravlje cijelog organizma.

Ovaj napitak bolje će vas razbuditi od jutarnje kave i djelotvornije će utjecati na zdravlje. Glavna zvijezda napitka je peršin, biljka s visokim sadržajem antioksidanata i bogata vitaminima K, C i A. Stručnjaci ističu da nekoliko žlica sjeckanog peršina može osigurati dnevnu dozu vitamina K, 60 posto potrebne doze vitamina C i oko 50 posto vitamina A.

Također, peršin je izvor folne kiseline i željeza, a u narodnoj medicini koristi se kao pomoć pri liječenju dijabetesa, visokog tlaka, srčanih oboljenja i infekcije uha.

Ova biljka sadrži vlakna pa je odlična za zdravlje crijeva i prirodni je diuretik. Određena istraživanja pokazuju da peršin uspješno čisti tijelo od toksičnih tvari, naročito je dobar za izbacivanje žive iz organizma.

Pored peršina, ovaj napitak bogat je i mnogim drugim ljekovitim namirnicama, poput korijandera, kurkume, krastavca i đumbira. Korijander je prirodni antioksidans i bogat je vitaminima i mineralima. Pomaže kod detoksikacije, poboljšava probavu, sprječava nesanicu, smanjuje anksioznost i sprječava Alzheimerovu bolest.

Đumbir je odličan u borbi protiv upala, probavnih smetnji i mučnina, a kurkuma pomaže kod nadutosti i plinova. Svi ovi sastojci zajedno predstavljaju odličan mix prirodnih lijekova koji sprečavaju kronična oboljenja i imaju antikancerogeno djelovanje.

atma.hr – 39

Napitak od peršina i krastavca – Recept

Sastojci:

  • 1 šaka isjeckanog svježeg peršina
  • šaka korijandera
  • 1 oljušten krastavac
  • 1/2 žlice izribanog đumbira
  • 1/4 žličice kurkume u prahu
  • 2 stabljike celera
  • sok od pola limuna
  • 2 šalice vode

Priprema:

U blender stavite 1 šaku isjeckanog svježeg peršina, šaku korijandera, 1 oljušten krastavac, 1/2 žlice izribanog đumbira, 1/4 žličice kurkume u prahu, 2 stabljike celera, sok od pola limuna i 2 šalice vode.

Sve sastojke miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Napitak popijte odmah nakon pripreme, a ukoliko želite da dobije sladak ukus, dodajte jednu krušku zajedno s korom.

lovesensa

atma.hr – 78