Čovjek svakodnevno nailazi na mnoštvo situacija u kojima donosi razne odluke, velike i male. Neke naše odluke imaju dalekosežan utjecaj na naš kao i na život drugih, na primjer odluka o stupanju u brak, odluka o preseljenju u drugi grad ili odluka o kupnji stana.

Ponekad, kada shvatimo da smo donijeli lošu odluku, pomislimo – ‘‘O čemu sam razmišljao, kako sam mogao biti tako nerazuman?!’’.

Postoje li načini da se spriječe ili umanje negativne posljedice naše krive odluke?

Kako bismo dobili jasniji uvid, potrebno je razumjeti što se događa u našem umu što dovodi do određene odluke, a kasnije i radnje. Pogledajmo jedan primjer.

Prošlo je dvije godine otkako su mladić i djevojka zajedno, te ju on odluči zaprositi. Isplanirao je večeru na koju će, u limuzini, otići u restoran gdje su se prvi put sreli.

Nakon večere mladić klekne ispred djevojke i upita ju – ”Hoćeš li se udati za mene?”

U restoranu je nastala tišina, a ostali gosti su sa iščekivanjem gledali u nju. Djevojka ga pogleda, te zaljubljeno odgovori – ”Hoću”. Gosti restorana su nazdravljali, glazba je opet zasvirala, a mladić je bio presretan.

No, što se tamo zapravo dogodilo? Što je kolalo po djevojčinom umu u tom kratkom trenutku prije donošenja životno važne odluke?

image002

Kad ju je mladić zaprosio, zvuk njegovog govora ušao je u djevojčine uši. Iz ušiju je podražaj otišao u slušni centar u mozgu, a potom u suptilni organ sluha. Kroz organ sluha taj podražaj ulazi u svjesni um i djevojka postaje svjesna da su izgovorene neke riječi. Um nije fizički organ poput mozga, on je sjedište naših osjećaja i emocija.

Podražaj tu ne prestaje već nastavlja svoje putovanje u podsvjesni um.

Tamo prvo odlazi u Centar identifikacije i interpretacije, koji interpretira podražaj na sljedeći način – ”Riječi koje mi je izgovorio dečko znače da želi da se udam za njega.” Otud podražaj ide kroz razne centre u podsvjesnom umu, a konačna odluka može biti različita u svakom od njih.

U Centru volim – ne volim odluka je bila negativna jer djevojka ne voli kako se mladićeva majka odnosi prema njoj. 

U Centru instinkta i želja odluka se mijenja u pozitivnu jer se djevojka silno želi udati i imati djecu.

U Centru karakternih osobina odluka se mijenja u negativnu jer djevojka osjeća da je pred svima stavljena pred gotov čin što ne može prihvatiti.

Naposljetku, kad dođe do Centra računa uzimanja i davanja odluka se mijenja u pozitivnu jer djevojka u ovom životu ima najveću sudbinu ili račun uzimanja i davanja s mladićem. Račun uzimanja i davanja je posljedica njihovog odnosa iz prethodnih života i udajom za njega on se može podmiriti.

Podražaj tada dolazi u djevojčin intelekt, te na osnovu uzetih činjenica intelekt donosi pozitivnu odluku.

Kad bi Centar računa uzimanja i davanja donio pozitivnu odluku, a svi ostali centri, uključujući i intelekt, negativnu, konačna odluka bi i dalje bila pozitivna i djevojka bi pristala udati se za mladića. Razlog tome je što Centar računa uzimanja i davanja ima pravo veta nad svim centrima i nad intelektom.

To je ujedno i objašnjenje zašto se ljudi vjenčaju unatoč tome što je svima, uključujući i paru, očito da nisu jedno za drugo.

Odluka na kraju iz podsvjesnog uma putuje do pet suptilnih motornih organa i do raznih motornih i hipotalamičkih centara u mozgu i svjesnom umu, te djevojka odgovara – „Hoću“.

Ovo je uobičajeni način za donošenje velikih i malih odluka u našem životu.

Kad postoji podražaj gdje ishod nije predodređen sudbinom, račun uzimanja i davanja ostaje neutralan, te se odluka donosi prema konsenzusu ostalih centara u umu i intelektu.

Važno je naglasiti da su svi veliki događaji u životu poput rođenja, velikih nesreća, braka i smrti, 100% predodređeni sudbinom, te su u potpunosti vođeni računom uzimanja i davanja dotične osobe. Drugim riječima, Centar računa uzimanja i davanja je instrument koji nas vodi kroz sudbinu s kojom smo rođeni.

Jedini način da se prevladaju loše odluke donesene zbog Centra računa uzimanja i davanja, odnosno negativna sudbina, je obavljanje duhovne prakse.

Prema Duhovnoj znanosti, pojanje (ponavljanje) Božjeg Imena prema religiji rođenja je preporučena osnova duhovne prakse u današnje vrijeme, tj. u razdoblju Razdora (Kaliyuge). Ponavljanjem Božjeg Imena stvara se Centar Bogoljublja u našem podsvjesnom umu, a s vremenom taj centar jača i postaje dominantan.

Jačanjem Centra Bogoljublja, dolazi do pročišćavanja našeg podsvjesnog uma i centara u njemu. Smanjuju se naše reakcije na vanjske podražaje, razgrađuju se želje i potrebe kao i naše mane osobnosti, a naposljetku se neutralizira i račun uzimanja i davanja, odnosno sudbina.

Više o pojanju možete pročitati u seriji članaka o pojanju. 

Izvor: ssrf.org/hr; sudbina

Prethodna objavaRadiestezija – kako se zaštititi od štetnih zračenja
Slijedeća objavaOd prolaznog k vječnom
Spiritual Science Research Foundation
Spiritual Science Reserch Foundation (SSRF) je ​ osnovan milošću i blagoslovom Njegove Svetosti Dr. Jayant Balaji Athavalea i Njegovog Gurua Njegove Svetosti Bhaktaraja Maharaja. SSRF je neprofitna organizacija koja od 1985. godine vrši duhovna istraživanja s ciljem duhovnog napretka svakog pojedinca kao i društva u cjelini. Na ovaj način SSRF nastoji demistificirati duhovnu dimenziju i time omogućiti svakom čovjeku mogućnost prevladavanja problema u životu i duhovnog napretka. Glavni cilj ​SSRF-​a je ponuditi​ smjernice tragateljima s intenzivnom željom za Bogospoznajom i ​pružiti im ​pomoć u ostvarivanju tog cilja. ​ Opći ​ciljevi SSRF-a​ su​: * ​Pružiti ljudima saznanja​ o duhovnoj dimenziji i načinu na koji ona utječe na naš život. * ​Usmjeriti ljude ​prema​: - ​Stjecanju ​duhovnog znanj​a​ kako bi ​s​hva​tili​ duhovn​u​ dimenzij​u​. - ​Stjecanju iskustva ​duhovne dimenzije. - Rješenj​u​ problema​ čiji je uzrok duhovne prirode. - Postizanj​u​ trajne sreće.