Foto: pixabay.com

Imate li neki plan za detox vaše duše? Znate li što točno trebate očistiti ”iznutra” i kojih će se toksina biti najteže riješiti i čime biste trebali hraniti vašu dušu?

atma.hr – 52
Zdrav, a ne osjeća se dobro

Postoje ljudi koji se ne osjećaju dobro, odlaze k liječnicima na preglede, dijagnostika pokazuje da je sve ok, krvni tlak, broj otkucaja srca, šećer u krvi i razine vitamina – sve ok, ipak, osoba se ne osjeća cjelovito, opušteno i zdravo. Ne osjeća se dobro iznutra. Nešto ipak nedostaje.

Drugi umjesto liječnicama odlaze poboljšati svoj ”wellness” radeći na sebi na različite alternativne tretmane, masaže, itd. i oni se u tom trenutku osjećaju bolje. Međutim, taj ‘‘good feeling” brzo ishlapi i na kraju dana oni se ponovo sudaraju sami sa sobom, sa svojim frustracijama, emocijama, itd.

Stanje mira i spokoja nije potrajalo dugo ni u jednom ni drugom slučaju. Nešto je nedostajalo i nešto nedostaje. Što je to nešto?

Karika koja nedostaje

Ta komponenta koja nedostaje, tj. to nešto što nam stvara trajni osjećaj ”wellnessa”, ispunjenosti i cjelovitosti, vezan je uz ravnotežu i balans ne samo između našeg uma i tijela nego i njihove povezanosti s našom dušom.

Dakle, naše zdravlje nadilazi balans onog fizičkog i znači ravnotežu ljudskog bića u svim njegovim aspektima života – i fizičkom i emocionalnom, kao i našem karakteru tj. načinu na koji opažamo i doživljavamo unutarnju i vanjsku stvarnost, zatim u načinu na koji reagiramo na njih, načinu na koji se branimo od te stvarnosti, i izlazimo na kraj sa životnim turbulencijama i izazovima.

atma.hr – 52
Što želim reći? To da zdrav duh obilježava entuzijazam, pozitivan i vedar pristup životu, a prije svega čistoća vaše duše. Nakupljeni toksini u vašoj duši (a samo vi znate kakve ste sve grijehe počinili), u konačnici mogu biti toliko pogubni da vas totalno zdrobe tj. naškode ili vašemu tijelu ili psihi ili obadvoje.

Kako ne postoje liječničke ordinacije za čišćenje i liječenje duša, prepušteni smo sami sebi i svojim duhovnim i moralnim kompasom. Kako ćemo navigirati ovisi o nama i našoj čistoći.

Brinete li se više za vaše tijelo ili za dušu?

Naravno da je briga za tijelo važna i naša je obveza da se o njemu brinemo, jer je to naša kuća. Međutim često se pitam kada ćemo se s jednakom brigom i pozornošću početi brinuti i za dušu i raditi na njezinom detoxu, kao što to činimo za naše tijelo. Sigurna sa da je puno više toksina koji su se nataložili i napadaju vašu dušu nego tijelo.

To svakako nije dobro, međutim ako osoba nema razvijen taj duhovni aspekt i orijentirana je u životu samo kroz ono materijalno i uopće a priori odbijaju bilo što vezano uz naš duhovni aspekt, onda nažalost ne može ni razumjeti o čemu se radi i završava tako kako završava. Dakle, baš kao što nakupljeni toksini nisu zdravi za naše tijelo, isto pravilo vrijedi i za našu dušu.

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA

Na što sve trošite svoj duhovni bankovni račun?

Sve u svemu jedino balans između ovog ”Svetog trojstva”, dakle, našega uma, tijela i duše, može naš život učiniti cjelovitim, ispunjenim i sretnim. Znate i sami da se sreća tj stanje našega duha ne možemo kupiti novcem. Naš ljudski životni “bankovni račun”, upravo je  poput onog našeg bankovnog računa.

Od trenutka našeg rođenja svatko posjeduje svoj račun na kojem se nalaze svi naši darovi i talenti koje smo primili od našega  Stvoritelja, tj. našeg generalnog direktora i  Upravitelja banke.

E sad, u nekim iznimnim situacijama, naš duhovni Upravitelj dopusti nam prekoračenje na tom našem duhovnom bankovnom računu. Koliko će biti prekoračenje računa i hoćete li stići podmiriti taj račun na vrijeme, sve ovisi o vama.

Imate li neki plan za detox vaše duše? Znate li što točno trebate očistiti ”iznutra” i kojih će se toksina biti najteže riješiti i čime biste trebali hraniti vašu dušu? Jako bitna pitanja za promišljanje.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle