atma.hr – 52
Najbrži i najlakši način da promijenimo svoje stanje u trenutcima akutnog stresa je da učinimo nešto sa svojim tijelom – pokrenemo se, vježbamo, prošetamo po svježem zraku, zaplešemo, popijemo čašu vode…jednostavno učinimo bilo što drugačije od onoga čime se trenutačno bavimo. Dakako, promjena položaja tijela ili odlazak po čašu vode, neće riješiti uzrok stresa i ukloniti problem, ali će vam omogućiti da dođete “do daha”, da barem malo umirite um, a time  automatski stvarate priliku za bolje i jasnije razmišljanje.

U stresnim situacijama, naizgled male stvari, poput usmjeravanja potpune pažnje na disanje, mogu učiniti mnogo.

Jednostavne vježbe koje možete izvoditi bilo gdje i bilo kad:

Svjesno disanje

  • udahnite kroz nos, duboko u područje abdomena (da osjetite širenje trbuha pri udahu)
  • izdišite kroz nos vrlo sporo, tako da izdah traje najmanje dvostruko dulje od udaha i izdišite dok ne osjetite da ste ispustili sav zrak iz pluća. Možete izdahnuti i na usta ako vam je lakše, a pri tome možete ispustiti i jedno opuštajuće ”haaaaaaaa” i primjetiti kako vas napetost i stres polako napuštaju
  • ponovite vježbu 3-4 puta.

Važno je da se potpuno fokusirate na disanje, te da udišete u trbuh. Ovakvo disanje smiruje i tijelo i um.

Promjena fokusa

Obratite pažnju na situaciju, događaj ili osobu koja vam uzrokuje stres i postavite sebi nekoliko jednostavnih pitanja poput: kako bi to izgledalo nekom slučajnom promatraču (prolazniku)  ili kako bi to izgledalo meni kad bih gledao s velike visine, odakle imam puno bolji pogled na situaciju i sve vezano uz nju, ili što to ne vidim, a postoji (vezano uz situaciju koja vam stvara stres)?

Izgovorite  glasno što vam to uzrokuje stres ili to napišite na papir i glasno pročitajte – kako vam zvuči? Kako biste reagirali da vam to govori netko drugi? Što bi savjetovali nekome drugom da mu se to događa?

Razmislite o smiješnoj strani tog problema – čak i kad je najteže, humor može pokrenuti naše misli u drugom smjeru i olakšati situaciju.

atma.hr – 52
Program relaksacije i  dubokog opuštanja u Splitu

Ako vjerujete da je opuštanje moguće jedino ako se uklone svi uzroci stresa i ako nemate volje i vremena sami isprobavati navedene vježbe ili se jednostavno želite posvetiti sebi na kvalitetan način i zaboraviti na svakodnevne probleme, navratite srijedom navečer na sat dubokog opuštanja kroz vođenu meditaciju.

OPUŠTAONICA –  svake srijede u 21h, u dvorani udruge Podrška zdravlju, na adresi Split, Mažuranićevo šetalište 9a,  besplatno i otvoreno za sve.

Ivana Shanti

https://www.facebook.com/groups/463315740501517/?fref=ts

atma.hr – 52