atma.hr – 52
Yoga položaji uvijanja tijela u stranu „twistovi“ vrlo su cijenjeni položaji za zdravlje kralježnice i njenu elastičnost. Neki od njih spadaju u položaje „Fontane mladosti“, onih koji podmlađuju duh i tijelo. Neaktivnost i krivo držanje može ozbiljno smanjiti raspon kretanja kralježnice, oslabiti mišiće koji je podržavaju, a kralješci i diskovi se pritišću. To blokira i glavne struje kisika, krvi i prane (vitalne životne energije) te živčane struje koje prolaze kroz kralježnicu.

Twistova u yogi ima u svim varijacijama, od stojećih, sjedećih, ležećih do inverzija.  Svima je zajedničko pažljivo i postepeno ulaženje i izlaženje iz položaja, specifično korištenje daha i pažnje, te su brojne zajedničke dobrobiti. Određeni položaji se koriste kroz početak yoga prakse kao zagrijavanje, drugi za balans nakon intenzivnih prijetklona prema naprijed i savijanja unatrag, i često na kraju sata prije dubokog opuštanja kako bi se oslobodile bilo koje tenzije nastale za vrijeme prakse.

atma.hr – 52
Dobrobiti:

  • Blago pomiču kralježnicu i tako oslobađaju kralješke i diskove da bolje rade, istovremeno izravnavajući kralježnicu. Potiču bolji protok krvi i kisika, a posebno oslobađaju napetost iz srednjeg dijela kralježnice. To utječe i na sve živce koji idu iz kralježnice u druge dijelove tijela.
  • Pomiču rebra i jačaju mišiće grudnog koša, što je dobro za puni potencijal disanja.
  • Imaju iznimno dobar utjecaj na unutrašnje organe, probavu i crijeva. Potiču bolji rad probavne vatre a jetra, slezena, žuć, želudac, bubrezi i gušterača imati će velike koristi od ovih položaja. Oni pomažu njihovoj prirodnoj masaži, boljem izlučivanju otpadnih tvari iz tijela, smanjuju nadutost i probavni nemir.
  • Odlični su u eliminaciji dubokih napetosti unutar tijela. Dižu razinu energije kada se osjećamo umorno i oslobađaju emocionalni stres.

Poznati položaji:

parivrttiTrikonasana-1

Parivrtta-Trikonasana1a

Parivrtta Trikonasana: Položaj okrenutog trokuta pomaže otkloniti napetost i pronaći unutarnju ravnotežu i mir, razvija osjećaj za koordinaciju, ravnotežu i izdržljvost a donosi gipkost i snagu. Trikonasana ima terapeutsko djelovanje kod tjeskobe, a fizički proteže cijelo tijelo, stimulira rad unutarnjih organa i probavu te potiče bolji protok krvi u glavu.

Parivrtta-parshvakonasana: Položaj okrenutog bočnog protezanja daje elastičnost kralježnici i zglobovima kuka. Proteže noge, otvara grudni koš i ramena te jača koncentraciju i izdržljivost.

ardha-matsyendrasana,-divya-yoga-zagreb,-dharma

Ardha Matsyendrasana: Položaj Gospodara riba koristi čitavom živčanom sustavu i unutarnjim organima, povećava pritok krvi prema kralješcima i blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Proteže ramena, kukove i vrat te izdužuje kralježnicu. Terapeutski djeluje kod astme, podiže razinu energije kod umora, ublažava menstrualne tegobe, išijas i bolove u leđima.

Bharadvajasana: Kroz položaj mudraca Bharadvaje kralježnica je u jakoj rotaciji, gdje su elastičnost i druge dobrobiti prinesene cijelom tijelu, kao što je sve povezano s kralježnicom. Poboljšava držanje vrata, terapeutski pomaže kod sindroma karpalnog tunela i otklanja stres.

dharmasana,-dharma-yoga-zagreb

Dharmasana I: Otvara kukove, proteže slabinske mišiće (psoas) koji povezuju zdjelicu sa kralježnicom, pomaže osloboditi išijas i križobolju, masira umutarnje organe i proteže mišiće vrata.

nakarasana,-dharma-yoga-zagerb

Nakarasana: Krokodilsko protezanje je jedan od zasigurno najugodnijih opuštajućih položaja na leđima. Otpušta napetost i blokade iz područja ramena i kukova, proteže bočne strane tijela.

Restorative Yoga: Položaj koji donosi duboki odmor i otpuštanje napetosti. Dok se vi odmarate na jastucima ili dekama, tijelo pokreće dah, lagano se otpušta napetost iz zdjelice i kukova te potiče blaga masaža unutarnjih organa.

Kroz sve položaje „twistova“ potrebno je osvjestiti izduženje kralježnice iz baze tijela i potpunu rotaciju kralježnice, počevši od njenog korijena iz kojeg se treba što bolje izvući, nadalje protezanje i rotaciju sredine kralježnice, pa gornjeg dijela vratne kralježnice. Pažljivo i polako ulazite i izlazite iz položaja, a dok ste u njima usmjerite pažnju i dah kroz solarni pleksus ili kralježnicu. Tako ćete potaknuti bolji protok kisika, krvi i prane kroz te dijelove tijela.

Područje solarnog pleskusa zovemo našim drugim mozgom, preko kojeg primamo energije drugih osoba u naš život a sve fizičke kretnje tijela polaze iz ovog središta. „Twistovi“ posebno djeluju na područje energetskog centra treće čakre „Manipure“. Glavne značajke ove čakre su moć i ekspanzija. Njen dobar rad razvija volju i entuzijazam, donosi snagu, duhovnu mudrost i pravednost. Ako ste često ljuti, napeti ili bez životne radosti, osjećate blokiranost i sl. „twistovi“ su odlični položaji za povratak bolje energije i rastrećenja uma od raznog stresa.

dov-vargas-butterfly-fly

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga / www.yogazagreb.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaŽuti žad
Slijedeća objavaVIDEO: Ponekad, oni koji imaju manje, daju više…
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science