Designed by Freepik

Teško je objasniti kako neodoljivo miriše eterično ulje nerolija i uhvatim se da koristim riječi koje opisuju doživljaje nekih drugih osjetila (mekan, sladak, svjež …), a pomagala su mi note, akordi, kompozicije i shvatih da je miris teško opisati nakon njegovog narkotičkog efekta.

atma.hr – 39

U 20 st. Francois Coty je izjavio “…parfem je njegova ambalaža…” i otada se dosta promijenila filozofija izrada parfema i u tako magičnim bočicama pojavile su se umjetne arome, što je imalo svojih pozitivnih, a i negativnih strana.

Umjetne su oponašale one prirodne, te se na taj način spasio život mnogim životinjama, učinjena je konstrukcija i nekih kompleksnih mirisa tipa jorgovana i ljiljana čija prirodna ekstrakcija nije imala uspjeha i naravno dobiveni su novi mirisi koji ne postoje u prirodi.

Danas se u modu ponovno vraćaju parfemi u ulju, a i sve je više nas koji biramo prirodno – pa zašto ne napravimo i skrojimo parfem po svojoj mjeri, jer tko bolje zna od nas samih naše mirisne preferencije i kako se osjećamo kad nam nešto tako lijepo miriše,a nikako ne možemo to opisati riječima.

Kompozicija će nam sadržavati 3 note:

atma.hr – 75
1. Visoka ili gornja nota

Visoka ili gornja nota je ona koja se osjeti čim se miris rasprši po koži, ona budi i hvata svu našu pažnju (eterična ulja bergamota, limuna, naranče, mandarine…)

2. Srednja nota

Srednja nota je ona koja parfemu daje toplinu (eterična ulja nerolija, lavande, ruže, đumbira, ylang ylanga…)

3. Bazna nota

Bazna nota je ona dugotrajna koja usporava hlapljenje prve dvije note i koja produljuje vremenski tijek samog parfema (eterična ulja jasmina – apsolut), sandala, kadulje muškatne, pačulija…)

atma.hr – 39

Moram naglasiti da pri samoj izradi parfema treba poznavati intenzitet mirisa pojedinih ulja, da su neka fototoksična, te se prije same pripreme i odabira eteričnih ulja posavjetujte s vašim aromaterpaeutom.

Imajte na umu da parfemi mirišu različito na različitim osobama, jer se on miješa s kemijom u našem tijelu, koja je i jedan od velikih razloga izbora našeg partnera, a to već spada u temu feromona i afrodizijačkih parfema o kojoj ću pisati nekom drugom zgodom.

Za izradu parfema „Alkemičar“ potrebno vam je:

  • tamna staklena bočica zapremine 20 ml
  • 10 ml jojobe koja je izvrstan nosioc i fiksator
  • 2 kapi mimoze, apsolut
  • 4 kapi eteričnog ulja nerolija
  • 5 kapi eteričnog ulja lavande
  • 3 kapi eteričnog ulja cedra

atma.hr – 39

Imate svu slobodu igranja, te nakon svake kapi koju nakapate u bazno ulje jojobe promućkajte i provjerite kako vam parfem miriše, nikako se ne držite recepture, jer samo vi znate kada je gotov i kada tako dobro miriše da ga riječima teško možete opisati.

Ostavite ga da odstoji dva tjedna na hladnom i tamnom mjestu i ne zaboravite ga jednom dnevno promućkati!

I da – što se tiče parfema, upamtite … manje je definitivno više!

Ivana Jelisavčić – Aromaterapeut

Aromasan- studio za aromaterpiju

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja