Designed by Freepik

Kada ste zadnji puta plakali? Kako shvaćate tu rijeku koja “teče” iz vas (kao slabost ili samo njen trenutak)? Kako su vas odgajali, smijete li plakati? Smijete li reći nekome da ste plakali? Kako plačete?

atma.hr – 39

Ja ću vas uvjeriti da ono uopće nije loše, dapače, poželjno je! Plakanjem potičemo stvaranje hormona oksitocina, koji sprječava ispuštanje hormona stresa. Javlja se i endorfin koji se inače luči tjelesnom aktivnošću.

Plakanjem se obračunavamo s emocijama, stresom stoga ne prekidajte tu rijeku koja “teče” iz vas i traži put do mora (jer ono je odgovor) i ne umišljajte da će zato što ste tako veliki muškarac testosteron suzbiti potrebu za plakanjem.

Ali ako tuga potraje duže nego obično, potražite pomoć u eteričnim uljima! Popraviti raspoloženje je vrlo lako s eteričnim uljima i indirektnom inhalacijom. Inhalacije snažno djeluju na raspoloženje osobe i moraju se provoditi svakodnevno.

Jedno od osnovnih načela aromaterapije jest holistički pristup čovjeku gdje se organizam gleda kao cjelina, nesvodljiva na dijelove. Osoba je duhovno biće te svaki njegov problem treba tražiti u psihološko- emotivnom aspektu, načinu razmišljanja i životnim navikama.

atma.hr – 75
Današnji čovjek, pripadnik zapadne civilizacije doveo se do takvog apsurda gdje više pazi i brine o održavanju svog računala, garderobi, poslu, automobilu nego o sebi samom. Stres koji se javlja kao prirodan mehanizam zaštite smo doveli do stanja iscrpljenosti.

Primjenjujući aromaterapiju bar na tren usporavamo svakodnevni tempo, brišemo osjećaj tuge koja predugo traje, melankolije, tjeskobe, straha, neshvaćanja i depresije. Rješenje za takve tegobe uglavnom leži u indirektnoj inhalaciji, aromamasažama i aromakupkama.

Eterična ulja indirektnom inhalacijom sa zrakom hlape i šire svoj miris u okolinu, ukoliko hlape u prostoriji u kojoj boravite tada je ona neizravna. Takva vrsta inhalacije je vrlo poželjna, jer s njom rješavate dezinfekciju prostora, mirisno oplemenjujete prostor i u ovom slučaju djelujete na koncentraciju, pamćenje i podizanje raspoloženja.

Preko njušnih živaca molekule putuju do limbičkog sustava koji je dežuran za otpuštanje neurotransmitera što rezultira našim različitim ponašanjem, znači neka ulja imaju sposobnost da nas umire, stimuliraju, uravnoteže. Limbički sustav također ima utjecaj na regulaciju hormona i na obrambeni sustav.

atma.hr – 39

Kod izrazito jakih ispoljavanja problema i potrebe za brzim vraćanjem tj. podizanjem raspoloženja preporuča se „brza“ inhalacija, 1-2 kapi eteričnog ulja se nakapaju na dlanove ili maramicu i par puta se duboko udahne.

Za takva stanja koristimo lavandu, bergamot bez bergaptena, ylang –ylang, tamjan… ili sinergiju koju vam je pripremio vas aromaterapeut.

Ivana Jelisavčić – Aromaterapeut

Aromasan- studio za aromaterpiju

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja