Foto: pexels.com

Animus u žene, u prvotnom obliku se prikazuje kao tiranin i kao lovac ubojica. Utjelovljuje divljački aspekt prirode a danas ga možemo vidjeti kako on izgleda u stvarnosti. Žena s druge strane, služi životu i poziva muškarca u život. Anima se u pričama pojavljuje kao život, a vrlo rijetko nema smrtonosni aspekt. Ona je za muškarca, arhetip života. Zato muškarac voli i očekuje smijeh od žene i želi je učiniti sretnom. U primitivnom i negativnom obliku, Animus je suprotnost. On ženu odvlači od života, ubija život u njoj. Povezan je sa zemljom duhova i mrtvim. Dakle, kada se žena osjeća depresivno, njome vlada Animus koji ju je odveo od života. Stvara osjećaj izmučenosti i nesposobnosti za nastavak života i to je najgori utjecaj Animusa na ženu. On donosi prekide i tjera ženu da raskine veze s vanjskim svijetom, često u obliku oca i unutarnjeg kritičara

atma.hr – 52
Često se događa da ženi dolaze mnogi prosci, ona ih odbija ili napušta svakog muškarca. Kod muškaraca to rade majke ili negativna Anima, a žene se mogu osjećati nedovoljne svojim partnerima.

Animus djeluje kao kompleks oca gdje žena, da bi se oduprijela jakom utjecaju, bira inferiorne ljubavnike.

Često se u snovima i bajkama Animus javlja u obliku oca ili starca koji se pretvara u mladića. To je ono što žena treba shvatiti i razbiti sliku oca i ugledati nasuprot sebe partnera. Kada žena osjeća agresiju, znači da je opsjednuta Animusom ili kada je muževna ili rastresena ili nije posve prisutna, tada žena napola spava i na čarobnom je putovanju sa svojim ljubavnikom Animusom. S druge strane, neke žene osjećaju agresiju Animusa, ali ga ne žele pustiti van. Pošto znaju da ga ne mogu pobijediti, drže ga podalje i tako postaju krute, konvencionalno ispravne, zatvorene u sebe. To je isto tako osakaćenost i reakcija na Animusa.

Još jedan aspekt opsjednutosti Animusom jest kad žena lijeno sanjari i mašta o željenom ili pak smišlja zavjere i spletke. Često vidimo takve žene da opsjednuto gledaju tv sapunice i bave se tračevima.

Animus se može pojaviti kao siromašan lik kojeg u bajkama nalazimo kao kakvog slugu ili prosjaka. On ženu tako tjera da povjeruje da ni sama nema ništa. Ona ustvari ima predrasudu o nesvjesnom ili unutarnjem životu, a to rezultira beskonačnom kritičnošću ili samokritičnošću.

Također, Animus može uvjeriti ženu da živi daleko iznad njenih stvarnih mogućnosti jer nije dobila velike ideale koje si je stavila kao imperativ. Recimo, žena se uda za siromašnog čovjeka kažnjavajući sebe jer se nije uspjela udati za bogatog čovjeka, ali nastavlja dalje sanjati o velikom bogatstvu i slavi.

atma.hr – 52
Opsjednutost Animusom ženu dovodi da radi muški posao, a zauzvrat je Animus vraća ženskim djelatnostima. Postoji situacija kada Animus tjera da radi muške poslove i zauzvrat joj daje ženstvenost.

Ukratko, opsjednutost žene Animusom je otuđuje od muškarca i napor da ostvari dobar emotivni odnos, postaje sve bolniji. Da bi žena osvijestila Animus, mora napustiti nepopustljivost, te pokuša nadoknaditi ono što je izgubljeno u prošlosti.  To je ostatak djetinjeg razmišljanja u kojem misli da joj se drugi moraju diviti i to predstavlja njenu nesposobnost da cijeni svoju stvarnu vrijednost.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

Prethodna objavaPoruke Dana 12.06.2022.
Slijedeća objavaPOSTAVITE OVA PITANJA I SAZNAJTE IMATE LI POSLA S OTROVNOM OSOBOM: Ako sumnjate u nekoga, primijenite ovu tehniku razotkrivanja!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.