Kćeri narcisoidnih očeva često opisuju da se osjećaju zanemarene te se uvijek osjećaju nedovoljno lijepe i sposobne. U partnerskim odnosima, žena koja je odrastala uz narcisoidnog oca osjećat će se nesigurno, a cijelo vrijeme će biti u strahu da ne bude ostavljena. Kao sin narcisoidnog oca osjećate se da nikada nećete nadmašiti svoga oca. Čak i ako ste uspješni u nečemu, osjećate se kao gubitnik, prazno i drugorazredno.

atma.hr – 52
Uvijek je mislio samo na sebe, njegovo je samopouzdanje graničilo s arogancijom. Je li moguće da vas je odgojio narcisoidni otac?

Nekada ste mislili da ćete u dvadesetima, a u tridesetima sigurno, imati uspješnu karijeru, svoje mjesto u društvu, biti u stabilnoj vezi, redovito ići u teretanu i voditi uzbudljiv društveni život.

No niste ni blizu onoga o čemu ste sanjali, a neki koraci, koje ste planirali, još su daleko pred vama. Dok vam samopouzdanje pada, analizirate vlastiti odgoj i razmišljate o svom ocu – gospodinu samouvjerenome. Činilo se da ima sve – šarm, uspjeh, popularnost. Činilo se da nikad ne sumnja u sebe, za razliku od vas.

No kada bolje razmislite, dolazite do zaključka da je njegovo samopouzdanje možda graničilo s arogancijom. Je li moguće da vas je odgojio netko s narcisoidnim osobinama?

Svoje obitelji uzimamo zdravo za gotovo – ne promišljamo previše o njima. Svaka je obitelj je minijaturni sociološki eksperiment, s vlastitim skupom nepisanih pravila, tajni i nijansiranih obrazaca ponašanja.

Majku i oca jednostavno prihvatite jer su morali biti tu. Vaš je otac možda bio narcisoidan, ali tada ste pretpostavljali da su svi očevi poput njega.

atma.hr – 52
Kako prepoznati da ste imali narcisoidnoga oca?

1. Tata je bio egocentričan i prilično tašt. Uvijek se smatrao najvažnijim u obitelji i očekivao je najbolje.

2. Iskorištavao bi druge ljude kad bi njemu odgovaralo. Očekivao je da mu svi udovoljavaju i često bi dobivao što želi.

3. Bio je karizmatičan, a svi su željeli biti u njegovoj blizini i on je uživao u divljenju drugih. Volio je biti u središtu pozornosti.

4. Često je preuveličavao svoja postignuća, a njegove ambicije i ciljevi graničili su s nerealnim.

5. Nije dobro podnosio kritiku. Ništa ga nije tako naživciralo kao kritika, a osobe koje su ga kritizirale, samo bi isključio iz svoga života ili bi ih pokušavao povrijediti.

6. Kada bi bio ljut, izgledao bi zastrašujuće.

7. Imao je faze kada je bio povučen i nedruštven. Nije doživljavao tuđe osjećaje, ali je svoje doživljavao čak i više nego što je trebao.

8. Nije ga bilo često u blizini.

9. S djecom se bavi samo onim aktivnostima u kojima on uživa.

10. Želio je da pred njegovim prijateljima, kao dijete, budete uvijek u najboljem izdanju, da se može hvaliti vašim postignućima.

11. Od njega zapravo niste mogli dobiti ono što ste trebali. Čak i ako vam je sve pružio na materijalnoj razini, osjećali ste se emotivno zakinuti. Na primjer, željeli ste njegovu pažnju i privrženost, ali biste je dobivali samo sporadično.

Dok čitate ove osobine, neke se mogu poklapati s osobnošću vašeg oca, neke samo djelomično, druge mogu biti potpuno isključene. Upravo zato narcisoidne osobine nisu uvijek pokazatelj da je riječ o narcisoidnom poremećaju osobnosti.

atma.hr – 52
Što je zdrava ljubav prema sebi, a što patologija?

Narcizam ne obilježava uvijek patologiju, dapače, narcisoidne osobine nalaze se u mnogima. U tome nema ništa uznemiravajuće. No narcisoidni poremećaj osobnosti, to je nešto posve drugo. Stručnjaci su mišljenja da je vrlo teško postaviti dijagnozu poremećaja osobnosti jer ona zahtijeva poznavanje puno složenije slike.

Ponekad je teško reći je li osoba narcisoidna ili samo ima zdravo samopoštovanje. Narcizam ne znači imati visoko samopouzdanje, to je ljubav prema sebi koja se pretvorila u opsjednutost.

Iako zapravo nije fatalan, narcizam može postati toliko patološki da zadovoljava kriterije poremećaja osobnosti. Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje (DSM IV-TR) definira narcisoidni poremećaj osobnosti kao prožimajući obrazac grandioznosti (u fantaziji ili ponašanju), potreba za divljenjem i nedostatak empatije, počevši od rane odrasle dobi, a prisutan u različitim kontekstima:

banner za knjige superprivlacitelj
  • osoba želi da joj se svi dive
  • smatra da je uvijek u pravu
  • iskorištava druge
  • nedostatak empatije
  • zavidna je
  • izražena arogancija

Osobe koje imaju narcisoidni poremećaj često ne poštuju tuđe osobne granice, a za osobe koje su im bliske smatraju da su tu samo da ispune njegove potrebe i očekivanja.

Kako narcisoidni otac može povrijediti svog sina ili kćer?

Narcisoidni roditelji često svojoj djeci nanose štetu i povrjeđuju ih. Skloni su emotivnoj manipulaciji i ucjenjivanju, a često svoje potrebe stavljaju ispred potreba svoje obitelji.

Budući da je imidž toliko važan narcisoidnim očevima, često zahtijevaju savršenstvo od svoje djece.

atma.hr – 52
Odnos sa kćeri

Kćeri narcisoidnih očeva često opisuju da se osjećaju zanemarene te se uvijek osjećaju nedovoljno lijepe i sposobne. Narcisoidni otac najviše ‘udara’ na kćerino samopouzdanje kada je tjelesni izgled u pitanju, a kako dijete gradi svoju sliku o sebi gledajući roditeljski odnos, ono vidi samo omalovažavanje i podcjenjivanje. U partnerskim odnosima, žena koja je odrastala uz narcisoidnog oca osjećat će se nesigurno, a cijelo vrijeme će biti u strahu da ne bude ostavljena.

Odnos sa sinom

Kao sin narcisoidnog oca osjećate se da nikada nećete nadmašiti svoga oca. Čak i ako ste uspješni u nečemu, osjećate se kao gubitnik, prazno i drugorazredno.

banner za knjige OTROVNI RODITELJI

Kako ‘preživjeti’ narcisoidnog oca?

1. Kao prvo, ako želite riješiti svoje unutarnje konflikte, koji su posljedica odrastanja s narcisoidnim ocem, krenite na psihoterapiju.

2. Prihvatite oca onakvog kakav jest. Njegova arogancija i stalna potreba da bude u centru pažnje mogu biti iznimno naporni. Ako ga postavite na mjesto u svom umu, možete ga početi doživljavati kao dragog, ali dosadnog oca.

3. Nemojte mu dopustiti da vas povrijedi. Ako ima napad bijesa, okrenite se i otiđite s rečenicom: ‘Tata, ovo nije konstruktivno’.

4. Neka vaša očekivanja budu realna i niska. Ne očekujte da se odnos s narcisoidnom osobom temelji na uzajamnosti. Narcisi su sebični. Kao odrasla osoba, sukobe s ocem držite na distanci, ali ako ste u partnerskom odnosu s narcisom, vjerojatno će vas iscrpiti.

5. Kada želite nešto od narcisa, uvjerite ga da će mu to koristiti.

atma.hr – 52
6. Nikada nemojte dopustiti da narcis određuje vašu osobnu vrijednost. Narcisima nedostaje empatije i sposobnosti da poštuju druge stoga budite oprezni kada s njima dijelite emocije ili postignuća do kojih vam je stalo.

7. Ponekad ćete morati zauzeti autoritativan stav i čvrsto dati svome ocu do znanja da je njegov ponižavajući stav neprihvatljiv. Više niste dijete i ne ranjava vas više toliko njegovo odbijanje ili ljutnja. Budite spremni na otpor jer narcisoidni ljudi mrze kritiku.

8. Žalite narcisa. Iako osobine koje gaji narcis ne mogu u vama izazvati empatiju, kada razmislite bolje, trebalo bi žaliti nekoga tko je u stalnoj potrebi za komplimentima, pažnjom i potvrđivanjem.

Sanja Matasić

roditelji.hr