Foto: pixabay.com

Promjena je osnovni princip života. Opirati se promjeni, znači boriti se protiv samog postojanja.

atma.hr – 52
Naša podsvijest je vrhunska inteligencija. Ona točno zna što nam je potrebno, gdje se nalazimo u našem životu i kako da razriješimo ono s čime se susrećemo. Zanimljivo je to kako podsvijest doživljavamo kao nešto što je skriveno, tajanstveno i nepoznato, kad je ustvari svijest ta koja je ograničena i skučena.

Podsvijest obuhvaća našu svijest i ona je puno šira kategorija. Ona koristi snove kao most preko koje komunicira sa svjesnim dijelom. Stoga možemo dobiti uvide u sve aspekte ljudskoga života: odnosi, financije, zdravstvena pitanja, poslovna domena, osobni razvoj…

San kojega interpretiram zanimljivo opisuje kako moramo zauzeti drugačiju poziciju da bi ponekad u životu pogledali stanje stvari. Konkretno radilo se o poslovnom snu (možete pogledati u videu) koji ukazuje osobi kako je sada vrijeme u kojem više nije na centralnom i frontalnom dijelu svoga posla, već zauzima neku novu poziciju unutar svoje firme. Zašto je ovo značajno?

Kada smo aktivno upleteni u bilo koju dinamiku ili odnos – nije moguće sagledati stvari onakvima kakve jesu. Nemamo mogućnost da se otvorimo prema uvidima. Zato odlazimo na coaching, dijelimo naše priče s drugim ljudima kako bi vidjeli šire. Ja u svom radu koristim snove jer je to kraljevski put prema spoznaji.

No što ako se promijenimo? Kakve to posljedice ima? Socijalna smo bića, umreženi u razne sustave u kojima živimo. Ponekad je to krug prijatelja, obitelj ili posao koji obavljamo. Ponekad se opiremo promjeni zbog straha. U snu kojega sam prije spomenuo, strah je vezan uz promjenu poslovnog prostora. Zašto je prostor toliko bitan?

Mogao bi napisati stranice i stranice o tome, ali ukratko, on je dio poslovnog identiteta. Prostor je ponekad ključan. Zato na sistemskim konstelacijama posebno obrađujemo ovu temu u osobnom (ostavinska pitanja, nemogućnost dovršavanja gradnje, poteškoće u prodaji..) ili poslovnom smislu.

atma.hr – 52
Drugi aspekt straha je osobna promjena: Što ako se kao osoba promijenim? Hoće li se to svidjeti mojoj okolini? Hoću li i dalje biti prihvaćen/a? Ovo je egzistencijalni strah, strah od toga da ne budemo odbačeni, izopćeni i izolirani.

Ovo je utisnuto u svaku stanicu našega bića jer smo na temelju toga opstali i preživjeli. Međutim više ne živimo u plemenskim vremenima, nismo formirani u skupine koje nomadski putuju svijetom u potrazi za hranom. Okolnosti života sada su drugačije.

Kada promatram ovaj san, osluškujem našu kolektivnu mudrost, mislim da postoji nekoliko poruka:

1. Svaka promjena je zastrašujući koncept, jer nitko nije upoznat s konačnim razvojem događaja (osim ako ne slušate svoje snove).

2. Svaka promjena otvara prostor za pogled unatrag i planiranje novih koraka.

sto sve mozete uciniti kad vam dijagnosticiraju rak

3. Promjena donosi novo rađanje i malu smrt (što obično uključuje da oni koji su imali koristi od našeg starog identiteta više neće biti u našoj okolini).

4. Promjena je osnovni princip života. Opirati se promjeni, znači boriti se protiv samog postojanja.

5. Naša najveća sposobnost je da se kreativno prilagodimo. To je evolucijski princip na temelju kojega smo se razvili kao ljudske osobe, te ova sposobnost nalazi se duboko u svakome od nas.

https://youtu.be/E0I62JydcW8

Antonio Mrzlić,
voditelj sistemskih konstelacija
magistar psihoterapije
[email protected]