Designed by Freepik

Widget not in any sidebars

Iako sam naslov može zvučati malo čudno te se vjerojatno pitate tko uopće želi postići neuspjeh kada svi teže uspjehu. Međutim, nije baš uvijek tako. Kada imate određeni cilj kao što je npr. promjena bilo kojeg područja u životu ili ostvarivanje svog dugo željenog sna, većinom ste fokusirani na to kako uspjeti. To se događa na vašoj svjesnoj razini i čini vam se da radite upravo tako da uspijete. No s druge strane, nesvjesno možete sami sebe sabotirati na više razina.

Za istinski proces promjene i napredak, potrebno je pogledati dublje razine  po kojima ste se do sada kretali, a nisu vam donijele uspjeh. Pozitivna strana u tome je što nas svaki neuspjeli pokušaj uči gdje smo pogriješili i kako dalje na drugačiji, svjesniji način. Naravno, to se događa tek kada prihvatimo pogreške kao dio našeg napretka, učenja i razvoja.

Kako otkriti gdje smo zapeli i što nas koči da uspijemo?

Ako se poslužimo neurologičkim razinama možemo doći do uvida na kojoj razini točno zapinjemo te kako sami sebe dovodimo do neuspjeha i/ili ponavljanja stalno istih poteza kojima ne postižemo ono što želimo.

Neurologičke razine su vrlo zanimljiva tehnika koja se koristi za razumijevanje procesa promjene unutar pojedinca ili čak unutar određenih skupina ljudi i organizacija. U savjetodavnom radu sa klijentom koristim ju kada želimo vidjeti gdje je točno blokada u ostvarivanju nekog cilja, bilo to promjena posla, gubitak suvišnih kilograma, svladavanje treme, pokretanje vlastitog posla ili nešto poput osobnog nedostatka motivacije, inspiracije za promjenu i sl.

Prolazeći kroz šest neurologičkih razina osviještavate što se točno događa na svakoj od njih povezujući tjelesno, emocionalno i kognitivno iskustvo. One se koriste najčešće da bi vas dovele do uspjeha, no ako unatoč jakom trudu ne uspijevate doći do željenog rezultata, možete ih koristiti i kao putokaz u otkrivanju što vas točno dovodi do negativnih rezultata, odnosno do neuspjeha.

Tih šest razina su: okolina, ponašanje, mentalne strategije, emocije, uvjerenja i vrijednosti.

Zamislite da je na primjer vaš cilj/problem završiti određeni projekt te da ne znate iz kojeg razloga ga već mjesecima odgađate i ne završavate. Prolazak kroz ovaj proces može vam otkriti puno toga što do sada na svjesnoj razini niste znali.

atma.hr – 39

Pa krenimo od prve razine, to je okolina. Ovdje klijentu postavljam pitanja poput: “Kako si rasporedom obaveza/sastavljanjem plana pomažeš da se dovodiš do neuspjeha?” “Što te iz okoline ometa ili sprječava da završiš taj projekt?”

Ovisno na čemu radimo, pod okolinom možemo smatrati prostor u kojem radite, da li je uredan ili neuredan, što se nalazi oko vas, što vam u prostoru nedostaje do toga požuruje li vas nešto u prostoru ili usporava.

Druga razina je ponašanje. “Što točno činiš da ne uspijevaš završiti projekt?” Kada klijenti odgovore što i kako čine, to ponekad povežemo sa njihovom okolinom, ali u dosta slučajeva sa njihovim mentalnim strategijama koje su sljedeća razina.

Mentalne strategije su sve ono što mislimo i govorimo sami sebi kada obavljamo neki zadatak ili riješavamo određeni problem.

“Kojim mislima dolaziš do još jednog dana nezapočinjanja projekta?”

Ako si na primjer organizirate dan tako da vam je pretrpan sa raznim bitnim i manje bitnim obavezama već time nemate čisti fokus na završavanju navedenog projekta, nadalje vjerojatno se tada ponašate nervozno, užurbano te počnete misliti da nikad nećete to uspijeti završiti te kako vam je najbolje da ni ne započinjete, barem ne danas. Počet ćete možda od sutra kada budete imali više vremena ili motivacije. I tako iz dana u dan. Zapravo tim mislima sami sebe sabotirate i dovodite do neuspjeha, koliko god to možda zvučalo čudno.

atma.hr – 39

Nakon ovakvih misli, posljedično dolaze emocije poput tuge, krivnje, ljutnje na samog sebe i to dovodi do uvjerenja kako nikad nećete uspijeti u ničemu, kako niste vi za uspjeh i kako je najbolje odustati. Ponavljanjem uvjerenja ona postaju vaša istina, a ne moraju uopće biti točna ni istinita. Ponekad su upravo najveći saboteri uspjeha vaša naučena uvjerenja koja nesvjesno daljnjim postupcima želite potvrditi. I kada dođemo do ove razine, možemo ispitati koliko su točno u vašoj sadašnjosti te ih prema potrebi preoblikovati ili promijeniti.

I na zadnjoj razini se nalaze vrijednosti poput slobode, kreativnosti, ljubavi, razvoja itd. Vrijednosti su većinom ono što nam je bitno u životu te prema čemu svjesno ili nesvjesno kreiramo svoj život. Iako ih nismo svjesni, vrijednosti uvelike utječu na sve što i kako radimo.

Prolaskom kroz sve razine neuspjeha lako možete otkriti gdje je uistinu problem koji vas sprječava i samim time krenuti u drugom smjeru, odnosno u ostvarivanje onog što želite.

Napisala: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.


Za prijavu na individualnu ili grupnu radionicu “Neurologičkim razinama do uspjeha” možete se javiti na mail:[email protected] ili na mob:091/935-6942 kao i za sva pitanja ili dogovor savjetovanja.

Na radionici odmah možete dobiti dublji uvid u neki svoj problem (koji ćemo postaviti kao cilj) prolazeći jednu po jednu razinu.

Broj sudionika je ograničen pa je obavezna prijava.

Grupna radionica će se održati 12.12. (utorak) u 17h.

Cijena radionice je 180kn.

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog razvoja
Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com/

atma.hr – 61
Prethodna objavaZašto nam se naše želje i ciljevi ne ostvaruju?
Slijedeća objavaKada osjećamo tugu – ne brini, proći će
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]