atma.hr – 52
Svaki čovjek ima svoju orijentaciju u svijetu. Ona je satkana od uvjerenja koje je stekao kroz život, preuzeo od obitelji ili okruženja, stekao iz vlastitog iskustva.

Uvjerenja su nevidljivi postulati koji imaju značajnu snagu u životu svakog pojedinca, a kontroliraju ponašanje, energiju i vibraciju, te kreiraju realnost.

Mnogih uvjerenja nismo svjesni, dok druge podrazumijevamo pod “normalno”.

Jeste li se ikad zapitali kako nastaju uvjerenja i na čemu se temelje ona ograničavajuća te kako ih promijeniti?

Naime, u svakom iskustvu koje čovjek prolazi, bilo da je ono usputno ili neko njemu važno, dok prolazi to iskustvo, čovjek ima unutarnji dijalog.

Dijalog se svodi na zaključke koje čovjek donosi o situaciji u kojoj se nalazi, o ljudima koji su akteri u tom iskustvu, o sebi, o svojim mogućnostima, zabranama i slično i tom prilikom zapravo stvara novu količinu informacija koja kada se pohrani u memoriju postaje jedina istina koja kontrolira život i upravlja ponašanje.

Taj proces se odvijao od malih nogu, kada dijete nije imalo iskustva te nije moglo donijeti realne zaključke, već samo one osobne.

Dijete je došlo na svijet sa jasnom predodžbom o sebi da je ono ljubav i da je došlo na ovaj svijet da bude ljubav te svaki događaj koji se dogodi oko njega interpretira kao ljubav, pa tako kada se roditelj i ne ponaša u skladu sa pojmom ljubavi – kada je nervozan i zahtijeva različita ponašanja od djetete, dijete tada donosi zaključak da to kako se roditelj ponaša je u skladu sa bazičnim postojanjem odnosno da roditelj sa svojim ponašanjem ispoljava ljubav, a da ono samo nije u redu, da ne zna kako treba i da nije ljubav, te stoga mijenja karakterne osobine i prilagođava se uvjetima.

U tom procesu donosi mnogobrojne zaključke koji su iracionalni i vrlo osobne prirode te oni vremenom postaju tvrdokorna uvjerenja koja upravljaju životom

Zato je problem ljudskog roda kasnije u zreloj dobi, što situacije koje prolazi shvaća vrlo osobno, krivi sebe i vibrira niskom vibracijom zbog negativnih misli o svojoj vrijednosti koje donosi kao zaključke iz iskustava koja prolazi i tako kreira još i još niske vrijednosti.

Čovjek ne može mnogobrojne situacije sagledati objektivno te se tako vrlo često dogodi kada drugi ljudi naprave nešto krivo ili zločesto, čovjek donosi zaključak da je on kriv, da je to zaslužio jer ne vrijedi i ne zaslužuje bolje, dakle situacije i njihovo značenje shvaća jako osobno i s tim u vezi zapravo ostaje u niskoj vibraciji i ograničava svoje mogućnosti i svoj život!

Taj proces zovemo nedostatak ljubavi prema sebi i u konačnici najvažnija i najbolja formula

uspjeha jest spoznati svoju vrijednost i početi voljeti sebe.

Kada volimo sebe i svemir nas voli i podržava, vibriramo visokom vibracijom i onda kreiramo to što jesmo.

Poanta priče promjene načina razmišljanja, svodi se naravno na promjenu uvjerenja, a prvi korak za to omogućit će drugačiji pogled na svijet.

Čovjek koji je krcat negativnim uvjerenjima, a svjesno želi kreirati novu realnost i održati vibraciju u određenim situacijama, mora početi svoju promjenu na način da omogući za početak promjenu načina donošenja zaključaka.

Promjena načina razmišljanja u ovom kontekstu svodi se na vraćanje u bazično postojanje koje podrazumijeva ljubav prema sebi, manje samokritike i samoosuđivanja, no malim koracima se treba kretati prema naprijed…

Evo kako:

Kada nam se dogodi nešto negativno, recimo unutar jednog odnosa ili općenito, treba biti objektivan, izdići se iz situacije i ne dozvoliti svojim mislima da svaki negativan događaj prepišu sebi, već baš suprotno.

Kada nam se dogodi bilo koja negativna situacija, na stvari moramo pogledati distancirano i zaključiti što je to što se objektivno događa u sitaciji u kojoj ste se našli, umjesto što to za Vas znači.

Situacija koje prolazimo dobivaju svoje značenje u našoj internoj predodžbi i ono je uvjetovano upravo uvjerenjima koja imamo, no u slučaju da su zaključci previše osobni, sada znamo da je upravo taj segment najproblematičniji za našu vibraciju. Jer svaki put kada donesemo vrlo osoban zaključak, mi smo u stvari odlučili da spustimo vibraciju.

Zato je jako važno razlikovati zaključke koje donosimo na osobnom planu i one općenite.

Vježbica za upravljanje mislima na ovu temu vrlo je jednostavna:

Onda kada dođete u situaciju da osjetite loše emocije tijekom dana, znajte da su one pokazatelj nekog lošeg uvjerenja koje postoji i koje situaciju u kojoj ste se našli kada su se one pojavile, etiketira kao negativnu. Recimo da ste primili neku vijest koja za vas ima negativno značenje.

Prije nego negativna emocija postane dominantna, zastanite. Osvijestite da se ona pojavila i tada započnite vježbicu.

Značenje koje ste vi pridali situaciji u kojoj se nalazite u vašoj predodžbi ima negativnu konotaciju, no pogledate li na tu situaciju iz drugih cipela, dobit ćete dobiti drugi uvid u istu situaciju.

  1. Odredite jedno mjesto u prostoru na koje stavite papirić koji će označavati prostor u kojem se nalazite vi i prostor u kojem se nalazi druga osoba, iz čijih cipela želite pogledati na situaciju
  2. Najprije na situaciju za koju želite promijeniti vlastitu vibraciju pogledajte iz svojih cipela. Primjetit ćete da je vaš pogled vrlo pristran i da sebe smatrate lošima, šta god da se zapravo događa. U dubini svake loše emocije nalazi se loše mišljenje o nama samima, a ne loše mišljenje o situaciji.
  3. Zakoračite zatim na drugo mjesto i zamislite da izlazite iz svog tijela, te ulazite u cipele druge osobe. Sa tog mjesta pogledajte na situaciju koja je predmet vaše frustracije. Konstatirajte kako ta druga osoba gleda na istu situaciju, ali i koje značenje ta situacija ima u njegovoj/njenoj predodžbi.
  4. Zatim, odredite objektivno značenje situaciji – što ta situacija objektivno znači? Npr. Partner vas je prevario. Da, to je situacija koja vrlo jednostavno može dobiti osobnu notu, međutim ta nota dolazi do izražaja kada odgovorom na pitanje tko ste vi kada vas je partner prevario date pristran odgovor.
  5. No, izađete li iz sadržaja i uđete i popišete li prije svega svoje vrijednosti do kojih držite u partnerskom odnosu i onda ih usporedite sa činom koji je partner napravio, dobit ćete odgovor ili bolje reći doći ćete na zaključak koji će podići vašu vibraciju. Takav odgovor će osvijestiti vama vašu vrijednost koje niste svjesni dok osobno promatrate situaciju…

Značenje te situacije tako prelazi od „meni se uvijek događaju takve stvari“ ili „ne vrijedim“ u „taj partner nije u skladu s mojim vrijednostima“.

Tom prilikom istovremeno spoznajete i što ne želite samim tim što želite, a spoznajom svojih vrijednosti podižete vibraciju uz pomoć koje brzo možete biti usklađeni s novom situacijom koju ste odaslali da želite.

Vibracija je ključna stvar za manifestiranje, a ona se najbolje podiže na razinu rješenja onda kada mi na mentalnoj razini spoznamo vlastitu vrijednost, ali i donesemo zaključak koji je u skladu s rješenjem.

Popis vlastitih vrijednosti do kojih držite, a koje u principu drže cjelokupni vaš život jer se svi vaši ključni životni postulati temelje upravo na tih nekoliko vrijednosti, odvojit će pojam vaše vrijednosti od sadržaja koji se događa i usmjeriti vaš fokus na najvažniji životni proces, a to je osvještavanje vlastite vrijednosti i vraćanje izvornoj prirodi, ponovnom stavljanju u pogon ljubavi prema sebi.

To će omogućiti podizanje vaše vibracije, promjene načina razmišljanja, ali i brzo kretanje prema izvornim kvalitetama koje su u vama po malo zagušene te promjeni uvjerenja na jedan dobar i siguran način u kojem ćete razumjeti sebe.

Video na ovu, ali i druge teme Zakona privlačenja pogledajte na linku:

youtube.com/watch?v=H_bApMEZZXM

Melita Manojlović, Life Business Coach
www.facebook.com/Melita-Manojlovic-Life-Business-coach
melitamcoaching.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaDragi moj sine, prema ženi se ovako ponaša…
Slijedeća objavaDesert od pečenih jabuka i badema
Melita Manojlović
Melita je svoj osobni rast počela još u ranom djetinjstvu kada ju je život počeo učiti iznimno teške lekcije. Tražeći odgovore na pitanja od životne važnosti, smisao života počela je otkrivati već od svoje 12. godine. Svoj profesionalni put u sferi duhovnosti i osobnog rasta počela je u 30-im godinama kada se prvi put educirala na polju psihologije i to za NLP praktičarski, a svoj put je nastavila educirajući se i radeći s ljudima uz pomoć različitih emocionalnih tehnika koje je istovremeno koristila za svoj rast. Na duhovnom polju, život nije bilo jednostavno razumjeti, jer je često servirao nerazumljive poruke i dosta teške lekcije pa je stoga tražeći odgovore, svoj duhovni put produbila različitim spiritualnim i energetskim tehnikama koje su joj omogućile vlastiti napredak, otklanjanje blokada iz svog života, ali i napredak u poslovnom smislu jer danas svojim klijentima i slušateljima omogućava širok spektar iznimno vrijednih znanja i tehnika za rad na sebi. Seminari, radionice, videa, individualni pristup ... Zakon privlačenja je osnova svih učenja pa je tako uz svoja učenja i rad na sebi spoznala jako duboku priču zakona privlačenja te odlučila je prenositi. Učeći NLP od početka svog profesionalnog usmjerenja prema psiho-spiritualnom svijetu, dostigla je stupanj znanja i educiranosti NLP trenera, te je tako postala i edukator koji na jednostavan način prenosi NLP , putem certificiranih edukacija koje održava kontinuirano. Pokretač je promjena na polju razvoja ljudskih resursa za uslužne djelatnosti, širenjem svijesti o važnosti čovjeka i s jedne i s druge strane uslužne djelatnosti, utemeljila je centar za razvoj ljudskih resursa te svojim treninzima za uslužne djelatnike širi svijest o Hospitality pristupu i potiče okolinu na promjenu prilagođenu čovjeku i njegovim vrijednostima. Kolumnista je mnogobrojnih hrvatskih portala i ponosna kolumnistica udruge Atma.