Designed by Freepik

Primjenjivanjem ovih pravila postići ćete skladan ljubavni odnos te zaštititi zdravlje organa spolnog sustava. Osim toga, početak i završetak dana u potpuno ugodnom ozračju najbolja je inspiracija za sve vaše druge aktivnosti.

atma.hr – 78
Spavaonica je prostorija u kojoj se odmarate i gdje obnavljate vašu energiju. Svojim interijerom treba pružiti opušteni ugođaj i dojam duševnog mira.

Spavaću sobu poželjno je urediti prema Feng Shui, u skladu s yin principom.

Spavaća soba predstavlja reproduktivni sustav. Izuzetno je važna za zdravlje jer se u njoj oporavljamo od stresa i dnevnih napora.

Odabir boja

Prije odabira namještaja, najvažnije je obojiti zidove bojama koje će svojim djelovanjem podržavati dobru psihofizičku kondiciju osoba koje u njoj provode noć. Za spavaonicu se uvijek savjetuju isključivo svijetle i pastelne nijanse, a idealne su svjetlo-plava, ljubičasta, ružičasta i zelena.

Plava boja smanjuje napetost, potiče samorazvoj i mudrost, simbolizira pouzdanost i trajnost. Donosi mir i suzbija svađe.

Ljubičasta je boja poštenja, ali sjajna je i za samoopažanje i meditaciju. Potaknut će libido i plodnost.

Zelena boja osigurava spokoj i sklad te simbolizira plodnu vezu.

Ružičasta je prikladna za ženske sobe jer pojačava ženstvenost i aktivira romantično raspoloženje.

Bijela je neutralna boja, simbolizira čistoću, dopuštena je u spavaćoj sobi, ali ne u prevelikoj mjeri.

Crvena boja se ne preporučuje za spavaće sobe, osim ponekog detalja, ako je potrebno probuditi spolnu strast.

Važno je napomenuti da bi i sve tkanine u sobi trebale biti u ovim preporučenim bojama – zavjese, posteljina, prekrivači i ukrasni jastučići. Najbolji izbor je jednobojna posteljina jer šareni uzorci unose zbrku i brige te mogu ometati dobar san. Cvjetni i biljni dezeni nisu povoljni za bračne parove jer mogu uzrokovati preljub.

atma.hr – 39

Najvažniji je krevet

Ključni element spavaće sobe svakako je krevet koji uvijek pažljivo birajte. Neka bude dovoljno velik, bez obzira spavate li sami ili s partnerom kako biste se mogli osjećati ugodno i opušteno. Madrac bi trebao biti barem dvadeset cm duži od visine tijela pa, ako ste visoki, kupite krevet izrađen po mjeri.

S druge strane, ako ste niskog rasta ili isključivo spavate sami, pripazite, jer krevet koji je dimenzijama previše prostran za vaše potrebe izlaže vas neumjerenosti u raznim životnim aspektima. Idealni kreveti izrađeni su od kvalitetnog drveta i pravilnog su oblika. Izbjegavajte metalne materijale, polukružnu formu i asimetričan dizajn. Uzglavlje je preporučljivo, ali punog oblika, bez dizajniranih ukrasnih otvora. Donožje obično nije povoljno jer asocira na sputanost.

Bračni krevet bi trebao imati samo jedan, veliki madrac jer dva odvojena uzrokuju podijeljenost i nedostatak bliskosti među supružnicima. Odvojena posteljina je dopuštena, no bolji izbor je jedan veliki pokrivač pa čak i zajednički dugačak jastuk, uspijete li ga nabaviti.

Krevet treba postaviti tako da se uzglavljem naslanja na zid, a da mu je pritom dostupan prilaz s ostale tri strane. Uzglavlje ne smije biti na istoj strani gdje su vrata i prozor. Nema li drugog rješenja, prozor noću treba zakloniti gustom, potpuno neprozirnom zavjesom.

Vrijedi i suprotno: noge ne smiju biti okrenute prema vratima i prozoru jer vam taj položaj može donijeti sukobe u odnosima.

Ujutro, nakon ustajanja, preporučljivo je namjestiti krevet i održavati ga urednim. Na krevetu nemojte preko dana držati nošenu odjeću i prljavo rublje. A posteljina neka bude od prirodnih materijala.

atma.hr – 75
Odabir ormara i drugog namještaja

Osnovno pravilo je da svi komadi pokućstva u spavaćoj sobi trebaju biti nenametljivog oblika, najbolje zaobljenih rubova, a osobito onaj namještaj koji se izravno vidi pri lijeganju u krevet. Zabranjene su sve otvorene police čiji oštri bridovi sijeku prostor i simbolički prijete spavačima.

Garderobni ormari ne bi smjeli biti masivni, ali ni kratki. Savršen izbor su ugradbeni ormari nježnih linija koji sežu do stropa, dakle ne ostavljaju vizualne praznine duž zida. U njima odjeća treba biti uredno razvrstana i složena.

Noćni ormarići postavljaju se simetrično i u paru kako ne bi narušavali harmoniju odnosa. Isto je i s noćnim svjetiljkama. U spavaonicama je primjerenija blaža umjetna rasvjeta. A za romantično ozračje izvrsno će poslužiti svijeće.

Sve tkanine u sobi neka budu meke na dodir, a spuštene rolete ili navučene guste zavjese obvezne su tijekom noći, osobito ako je prozor otvoren. Sag koji prekriva cijeli pod podržava blagu, opuštenu atmosferu.

Nemojte raditi u prostoriji za spavanje, unositi računala i druge elektroničke uređaje. Sprave za vježbanje ovdje, također, nisu poželjne. A umjesto alarma mobitela, u svrhu budilice radije koristite klasične satove. Izbjegavajte metalni namještaj i metalne opruge u madracima jer mijenjaju magnetsko polje i stvaraju nepovoljan protok energije.

Pažljivo sa slikama

U spavaćoj sobi nikad nemojte izlagati zajedničke fotografije s partnerom, vjenčane ili druge obiteljske portrete jer ne donose sreću na ovom mjestu, već suprotno – gubitak ljubavi. Zid iznad uzglavlja trebao bi biti bez slika. Na ostalim stranama možete objesiti smirujuće motive, npr. krajolik s planinama u zlatnoj boji.

Slike u parnom broju pojačavaju intimnost. Izbjegavajte ogledala i sve sjajne staklene površine koje reflektiraju svjetlost, jer uzrokuju svađe, gubitak ljubavi, privlače bolest i preuranjenu smrt. Uokvirite slike bez zaštitnog stakla.

Televizor i svi uređaji s ekranima nisu dobrodošli u spavaćoj sobi.

atma.hr – 78
Privlačenje ljubavi i zdravlja

Jugozapadna strana spavaće sobe najodgovornija je za uravnotežen partnerski odnos. Ovaj sektor aktivirat ćete pomoću oker boje i odgovarajućeg simbola. Stolić prekriven oker stolnjakom, ukrasite nekim predmetom koji označava bračnu sreću. Primjerice, parom mandarinskih pataka jer ta pačja vrsta živi u doživotnoj monogamnoj zajednici i vrlo je cijenjen simbol feng shuija.

Biljke u ovoj prostoriji nisu preporučljive ni u kakvom obliku, osim u slučaju bolesti. Ako je netko od ukućana bolestan, postavite bujnu, zelenu biljku u istočni dio sobe kako biste pospješili oporavak.

Primjenjivanjem ovih pravila postići ćete skladan ljubavni odnos te zaštititi zdravlje organa spolnog sustava. Osim toga, početak i završetak dana u potpuno ugodnom ozračju najbolja je inspiracija za sve vaše druge aktivnosti.

Autor: Ana Marija Pšeničnik / alternativa-za-vas.com

23 TESLINA PLOČA