Kada sam prvi puta čula izraz „volite sebe“  i zaista razmislila o tome, nisam imala pojma što bi to moglo značiti. Da volim svoju jetru? Ili bubreg? Pa volim, trebaju mi. Da im šapućem, pričam… što?

Kako se to radi?

atma.hr – 52
Gotovo čitav moj život najbliže pojmu „voljenja sebe“ bila sam kada bih se razboljela. Tada bih pod nekakvom temperaturom ili slično, obećavala samoj sebi da ću, kada ozdravim, puno bolje paziti na sebe. U takvim trenucima postajala bih svjesna koliko je zdravlje važno pa bih samu sebe podsjećala na dijete koje obećaje da će biti dobro samo da mu Djed Božićnjak donese željenu igračku. I tada bih gutala vitamine, izgovarala afirmacije i slagala spisak stvar koje počinjem raditi za sebe… od ponedjeljka… idućeg.

No, priznajte da, kao i većina ljudi, čim dobijete ono što ste htjeli, na primjer ozdravite, taj „osjećaj voljenja sebe“ ispari iz glave kao jučerašnji popis za kupovinu. I nastavite po starom: živcirate se zbog sitnica, zaboravite da i vi trebate pojesti voće, a ne samo vaša djeca. I sva ona obećanja „Od sutra više pazim na sebe“ kopne kao snijeg na suncu. I da se razumijemo, pod „voljenje sebe“ se ne ubraja odlazak kod frizera zato jer vam je izrast sijedih na kosi veći od centimetra (žene znaju o čemu pričam) ili odlazak kod kozmetičarke jer sami ne možete riješiti problem (žene opet znaju o čemu pričam).


Widget not in any sidebars

Kako se onda zaista voli sebe?

Stotinu self-help knjiga piše o tome i svaki članak o osobnom razvoju neprestano vas podsjeća koliko je to neophodno, ali onog jasnog objašnjenja, uputa koje podsjećaju na recept za kuhanje špageta – nema.

Šećite prirodom, odite na kavu sa prijateljicom, kupite si neku sitnicu koja vas veseli.

Da, pomaže, ali nije to – to… probala sam.

Učinci su kratkotrajni i ponekad liče na gutanje tablete kada vas boli zub.

Samo maskiraju problem, ne rješavaju ga.

No, dobro, što onda?

Treba popraviti „zub“. Izliječiti ga.

Treba izliječiti sebe. Treba pronaći sve one zapetljane čvorove unutar sebe gdje su se zaplele emocije sagrađene od grubih i nepodržavajućih riječi koje ste ikada čuli o sebi ili rekli sami sebi.

Treba iskopati emocije stvorene u situacijama koje ubijaju onaj pozitivan i zdrav egoizam, situacije u kojima ste pomislili da je netko ili nešto važnije od vas samih, od one božanske iskre koja je u vama i koja vam je dana kao pravo i obaveza.. da vas čuvaju, da je čuvate, od rođenja i prije.

I tek tada, kada doslovno izbacite svo smeće koje ste ikada svjesno ili nesvjesno dopustili da uđe u vas i postane sastavni dio vaše svakodnevne nebrige o sebi, tek tada ste na početku nove ljubavne veze, najljepše ljubavne priče u vašem životu. Ljubavi sa samima sobom, a onda i sa ostatkom svijeta.

Nisam vam dala uputu jednostavnu kao recept za brzo gotova jela?

Znam. Jer je nema.

Jer nema te tablete na svijetu, nema te knjige niti čarobnog štapića koji će to učiniti u 5 minuta.

Ali sam vam rekla od čega se počinje…

Od ispravljanja nepravdi koje su vam učinjene.

Od ispravljanja krivih uvjerenja o sebi i životu koje vam je netko utuvio u glavu u „najboljoj namjeri“ da vas zaštiti, a u biti vas je pretvorio u prestrašeno biće koje zazire od života jer se osjeća malo, nedovoljno vrijedno, nezaštićeno i nevoljeno.

I zato odite na kavu sa prijateljicom. I kupite te cipele koje gledate svakoga dana u izlogu tijekom pauze, ali znajte da je to često samo „tableta protiv boli“.

Onaj pravi rad i voljenje sebe počinje kada se odlučite uhvatiti u koštac sa onim što mislite i vjerujete o sebi.

A vi to možete, i zaslužujete, jer ste najbolji. I ako vam to nitko do sada nije rekao, ako ne vjerujete da je to istina… vrijeme je da naučite kako voljeti sebe Terapijom Brze Transformacije.

Tekst napisala: Iva Mladenić Radošević

Terapeut brze transformacije, certificirani hipnoterapeut

www.transformirajse.com

IMG 5254 TBT

46 SAL RACHELE: INTEGRACIJA DUŠE