Foto: pexels.com

Sitna djela istinske ljubavi zaista pridonose najboljem životu. Prigrilite sebe. Ohrabrite se za sve što vam predstoji.

atma.hr – 78
Uzmite sebe u naručje najnježnije što možete…

Zapitajte (se) kako ste, znatiželjno i suosjećajno, dok ne prepoznate što vam stvarno treba. Dopustite sebi da odaberete svjesne odgovore, dajte sebi vremena za razmislite i osjetite.

Prozračite sebe od ustajalih stvari, sjećanja i osjećaja.

Oslobodite se se starih šutnji, prešućivanja, potiskivanja. Lupite šakom o zemlju, trčite dok vas nose noge, vičite usred pustinje ili u susret valu, daleko od obale. (Kao što jedan dragi R. sugerira, idite u šumu u kojoj nikoga nema i pustite glas poput starih Kineza, neka odjekuje i jeca dok se ne pretvori u svjetlost).

Izrazite, iskažite, slikajte, pišite, pokažite sve ono što još niste, a još uvijek negdje čuči i grize vas unutra. Sve uspavane emocije, sve neizgovorene riječi, iz šoka ili straha. (Kao što kažu naši stari – nije tišina zlato, već čir na želucu.)

Činite sve što znate što može potaknuti vaš kreativni život, skrenuti vas avanturističkom duhu i istraživačkoj perspektivi. Odvažite se bilo čega što može probuditi i nahraniti uspavanog avanturistu.

Ohrabrite se za sve što vam predstoji – svaki novi dan, pothvat, sve što vas očekuje, sve što očekujete, sve čemu odvažno idete u susret. Poželite jednaku dobrodošlicu onome što vas veseli i onome što vas plaši. Neće biti lako, ali hrabro srce to sigurno može. Uđite u nepoznato, barem povremeno. Tek toliko da vas osvježi, nahrani, uzdrma – da još malo narastete.

atma.hr – 39

Uzmite u obzir sve, ali ne vjerujte ništa slijepo. Često i glasno podsjetite sebe da nema većeg autoriteta od glasa vašeg bića (koji se može čuti samo kad ste super tihi;).

Sjetite se da sve što mislite, osjećate, (ne) činite – ipak zaslužujete nježnost, velikodušnost i toplinu.

Podsjetite se da ste beskrajno vrijedni, važni i moćni. Da nema ništa dragocjenije od vašeg mira. Da nema osobe za kojom morate sakupljati. Da nema poteškoće snažnijih od vas. Da nema nikoga i ništa više vrijednog od vas. (Pregledajte svoje ponašanje, ali nikad svoju vrijednost.)

Dohvati drugu. Davati kada tražite i primati kad vam zatreba. Drugim riječima – kada ne znate kako se usudite tražiti i primiti zahvalnost. Kad znate – usudite se sačekati da vam se drugi obrate i pružite svom srcu ono što se traži od vas. Nema spašavanja, medvjeđih službi, ceste popločene dobrim namjerama.

Što god učinite – učinite to svim srcem, osjetite kožu i kosti. Prigrlite i bol i radost i lakoću i tjeskobu. Opet, nije lako, ali je moguće. Nije jednostavno, ali se prakticira. Nosite suknju / odijelo / kapu koju imate za tu posebnu priliku. Taj dan možda nikad neće doći dobrovoljno, ali danas to možete sami napraviti.

Nikad se ne šunjajte i nikada ne ‘mažite pete’ (osim u šumi iznad :)) – ni iz srama ni iz straha (iako se, možda, ne čini tako, u nekim, recimo, odijelu ponosa). Uvijek znajte da nemate što skrivati ​​i nemate potrebe ništa dokazivati. (Jer, ljubav se spontano širi i strah osakaćuje postojanje.) Ponudite sebi snagu i slobodu odgovornosti.

Primjerom, ohrabrujte druge i cijenite ako nastave na stari način. Odaberite jasnu i otvorenu komunikaciju svojih potreba, suosjećajno slušanje i uvažavanje drugih.

atma.hr – 75
Izvedite sebe u šetnju prirodom. Šetajte, samo šetajte. U nekom dubokom džepu zaboravite telefon, sat, popis obveza. Učinite to još jednim jednostavnim činom ljubavi. Usporite tempo, govor, misli. Imate vremena za sve što je važno, što je vaše, što u biti pripada vama.

Svakodnevno zastanite da čujete svoje biće. Povremeno se isplačite, iskreno i glasno.Povremeno se ismijte, iskreno i glasno. Raširenih ruku, mekog srca i otvorenog uma pozdravite sve što vas može pokrenuti i okrenuti svoj životni put u željenom smjeru u nekom dobrom, Groove ritmu.

Prepoznajte hranu koja njeguje i onu koja vam crpi dušu. Ili – shvatite kako i što njegujete sebe i zašto i kada se ponašate kao da je vaše biće malo i beznačajno. Bez osude i krivnje – kao tihi poticaj za sveobuhvatniju ljubav.

Pohvalite se za sve što ste do sada učinili i postigli. Zbog svega što ste preskočili, zaobišli, svemu što ste se odupirali. Za cijelo putovanje – sve odluke, korake i prekide na njemu. Oprostite sebi tzv propuste, neuspjehe, pogreške, impulsivne reakcije, riječi izgovorene u afektu. Iskreno se nasmiješite svemu što ste ‘zabrljali’.

Proslavite svoje uspjehe, nagradite trenutke hrabrosti, pohvalite svoja svakodnevna herojstva. (Znam da znate da grdite sebe kad nešto propustite, pa hajde sada, dajte sebi velikodušnu nagradu;))

Odmaknite se korak dva, zaustavite se i oslušnite dah. Prizemljite stopala čvrsto uronjena u majke zemlju. Bez kirurškog skalpela i skupih okvira. Ljubazni i suosjećajni. Dobro raspetljajte sve zapletene žice, razmotajte spirale, odvežite čvorove. Jedan po jedan. Vježbajte strpljenje dok pratite dah. Jedan po jedan. Jer male stvari doista čine veliku razliku.

atma.hr – 78
I sitna djela istinske ljubavi zaista pridonose najboljem životu. Prigrilite sebe. Cijelog/u sebe.

P.S. Znajte da ništa što naučite, radite, primjenjujete, vježbate, nije savršeno – nije čarobna formula životnu sreću, nije prečac do trajnog mira. Uvid u to štiti vas od nepotrebnog razočaranja.

Bonus uvid: Ne trebaju vam čarobne formule.

Idemo zajedno!

Od srca do srca, za najviše Dobro svih nas!

Taša

Ponuđeni materijali oslanjaju se na klasična načela energetske medicine i autentična učenja joge kao filozofske, duhovne i praktične discipline. Autor je nastojao integrirati drevna znanja i komplementarne prakse, terapijske pristupe i načine ozdravljenja.

Taša Nikolić je učitelj joge i meditacije, sociolog, zaljubljenik u prirodu, istraživačka putovanja i dobru glazbu. Posljednjih deset godina predaje i educira širom Europe, Tajlanda i Indonezije. Fascinacija misterijama Svemira i ljudskom dušom dovela ju je na put Energetske medicine, koju nastoji da utka u svoj rad i oplemeni podučavanje.

Tasha je osnivač holističkog obrazovnog prostora Chandra Yoga u Nišu, Srbija. www.natashanikolic.com

48 UNIVERZUM TI ČUVA LEĐA

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA