Foto: unsplash.com

Koliko je važno da vas netko podržava, ohrabruje i podsjeća vas na to da ste pametni i da možete mnogo toga – znate i sami. Ipak, znanost ima neke konkretne dokaze.

atma.hr – 39

Naime, istraživači su objavili u časopisu Plos One zaključke eksperimenta u kojem je sudjelovao 221 student s Univerziteta Ohio.

Studenti psihologije su prvo radili vježbu u kojoj su rangirali vrijednosti (obiteljske/prijateljske, duhovne/religijske, znanstvene) i to po redu koji je za njih imao značaj.

Zatim su podijeljeni u dvije grupe – jedna grupa je trebala 10-15 minuta pisati o tome zašto im je njihova najveća vrijednost (koju su najviše rangirali) značila do sada. Druga grupa je bila “kontrolna” i trebala je pisati o tome kako je njihova najniže rangirana vrijednost mogla biti značajna za druge.

Ova vježba napravljena je na početku vježbi, a zatim je ponovljena na početku prvog ispita – iz matematike.

atma.hr – 75
Istraživači su uvidjeli da su studenti, koji su se našli u prvoj grupi i pisali o svojoj najvećoj vrlini, bolje napisali test u odnosu na one iz “kontrolne” grupe.

Kakve veze imaju osobne vrijednosti s testom iz matematike?

Prema znanstvenicima, ali i drugim studijama koje su pokazale slične rezultate, ključno je to što studenti koji imaju vremena razmotriti svoje prioritete i svoj identitet, manje su pod stresom i test iz matematike ne djeluje im toliko zastrašujuće.

“Ima efekt grudve snijega koja se kotrlja niz brdo. Potvrde vrijednosti pomažu da studenti osvoje neke male “pobjede” na satu. To ih vodi do toga da pokušavaju i teže stvari i uspiju u tome, i to pravi ciklus uspjeha,” rekla je Ellen Peters, vodeći autor studije i profesor psihologije u Ohiou.

Kako bismo to mogli primijeniti na naš život?

atma.hr – 39

Možete sjediti svakog dana i zapisivati u dnevnik neka vaša osobna dostignuća, uspjehe, male ili velike napretke, sretne trenutke, nešto što ste postigli… Možete i se i podsjetiti nekih ranijih “pobjeda”. Također, možete raditi i druge stvari u kojima ste dobri i koje vas ispunjavaju. Ili možete učiti nešto novo i svakog dana gledati koliko ste napredovali.

Isti efekt može imati i kava s dobrim prijateljem  ili prijateljicom – s pravim prijateljima koji vas podsjećaju koliko vrijedite i koji vjeruju u vas i onda kada vi već dugo sumnjate u sebe.

Ta kava s prijateljem imat će i veći efekt na vašu dušu. A to će se dalje odražavati i na vaše samopouzdanje i sve drugo što ćete nadalje raditi.

bizlife

atma.hr – 39