Piše: Tena Cuculić

Yoga trener, NLP master, PR manager
www.prababa.com

YOGA

Riječ joga dolazi od YUJ i GHAN. YUJ na Sanskritu znači sjediniti, a GHAN upotpunjavanje.

Yoga je drevni filozofski i praktični sustav koji objedinjuje znanja čija je svrha ujedinjavanje i uravnoteženje uma, duha i tijela s ciljem povezivanja s Bogom. Znanje dolazi iz Veda s područja Indije. Tradicionalno se prenosi s učitelja na učenika (guru – parampara) neprekinutim nasljeđem prijenosa znanja. Muška osoba koja prakticira jogu naziva se YOGI, a ženska YOGINI.

atma.hr – 61
Riječ sjedinjenje koje se nalazi u korijenu YUJ označava sjedinjenje unutar pojedinca (um, duh i tijelo) te njegovo sjedinjenje s dušom (Atmom ) i Stvoriteljem (Paramatma – Nadduša).

Pravo i trajno blaženstvo (ananda) može se dostići, no temelj tog puta je izlazak iz iluzije, širenje svijesti i izlazak iz neznanja (avidya). Tek tada možemo istinski postati svjesni Stvoritelja. Do tog cilja vode nas 4 staze / marge: KARMA, BHAKTI, RAJA I JNANA JOGA. Danas ćemo reći nešto više o Karma jogi.

KARMA YOGA

zac durant 1141750 unsplash

Karma joga jedna je od četiri staze (marge) joge. Većina ljudi pri spomenu joge misli na asane, koje su ‘samo’ jedan od 8 udova Pantađalijeve ashtanga joge i spadaju pod Raja jogu – jogu fizičkog i mentalnog aspekta.

Česta percepcija riječi karma jest sistem kazne i nagrade, uzroka i posljedice. Ispravniji način shvaćanja stavlja fokus na njeno izvorno sanskrtsko značenje – karma je akcija. Svako djelovanje osobe, sve od mikroakcije poput izgovaranja određene riječi do velikih akcija poput pomaganja drugome utječu na osobu, njegovu okolinu i u svojoj srži nose odgovornost.

“Početniku u osmerostrukom procesu Yoge preporučuje se put djelovanja, a onome tko je već napredan u yogi put okončavanja svih materijalnih djelatnosti.” – Bhagavad Gita, 6 poglavlje Dhiana yoga, Stih 3

atma.hr – 61
Život sačinjavaju (što opisuju komponente simbola OM) budno stanje, stanje snivanja i dubok san. U svim tim stanjima, um pojedinca predan je zadacima. Najbolje to opisuje stih Bhavad Gite: »Nitko, zaista ne može postojati niti trena a da ne djeluje; ono što svakoga bespomoćno tjera je djelatnost guna rođenih od Prirode.«

Karma je neutralni zakon svemira, kao što je i gravitacija. Taj zakon nije instantan, i odvojen je od linearnog ljudskog shvaćanja vremena. Ponekad se karmatske odrade sele čak i na sljedeći život.

Nijedna akcija nije potrošena. Sve se broji.

ludovic francois 2182 unsplash

Ovdje je važno napomenuti kako se ovdje proklamira djelovanje bez fokusa na rezultate tog rada. Karma Yogi stoga nije usmjeren na dobivanje pohvale ili bilo kakvog pozitivnog feedbacka na svoje djelovanje. On vrši dužnost koja mu je po njegovoj prirodi dana. Takvo djelovanje zapravo je služenje, predano i nesebično. Djelovanjem kroz devociju Karma Yogi oslobađa se ega i postiže oslobođenje od iluzije ega. No ako je takvo djelovanje isključivo usmjereno ka cilju vlastitog duhovnog rasta, ponovo je ovdje upleten ego. Osobni duhovni rast može biti zapravo samo lijepo umotana želja ega.

Karma yogi je onaj koji se trudi postići jedinstvo kroz djelovanje, onaj koji radi i pritom ne misli o rezultatu, koji radi iz svoje najčišće prirode, iz čiste logike postojanja, a u pozadini njegova djelovanja je čista devocija.

Pristup karma yoge jest približiti se Bogu, ali kroz ispravno djelovanje. Ispravno djelovanje usmjereno prema drugima temelji se na tome da u drugima vidimo božansko i zapravo time služimo Bogu. Tu se ubrajaju sve akcije kojima se povećava dobrobit drugih ljudi.

Svaki čovjek, time i ti koji ovo čitaš, može postati Karma Yogi ako svoj život posveti određenoj plemenitoj ideji i svakodnevno čini altruističke akcije ne uvjetujući time vlastiti društveni prestiž niti materijalnu korist od postignutog uspjeha.

yoga u samoboru

Pozivamo Vas na BESPLATNI SAT ASHTANGA JOGE OVU SUBOTU U SAMOBORU!

Za sve one koji žive u Samoboru i okolici javljamo divnu vijest. Studio Jyoti bogatiji je za subotnji termin yoge! Ima li ljepše stvari nego započeti vikend kroz čaroliju daha i pokreta, pročistiti se od radnog tjedna i pokloniti svom tijelu i umu malo odmora od ‘moranja’ i ‘trebanja’ koje nas prate kroz radni tjedan? Neka svaka Vaša naredna subota u ovoj 2019. godini započne Ashtanga yogom. Sat je open level, dakle jednako su dobrodošli i početnici i napredni vježbači.

kada? SUBOTA 12.1.2019. 11:00 – 12:15

gdje? STUDIO JYOTI, Naselje Gundulić, I.Sudnika 3/II.kat, Samobor

kako? svoje mjesto rezervirajte mailom na [email protected]

Više na WEB STRANICI ili na FACEBOOKU