Što ako već imate kuću i ne planirate graditi novu? Da li je prekasno ispraviti Vastu nedostatke? Na sreću, Vastu vam nudi brojne alate za korekciju prostorija, uz pomoć kojih ćete moći ispraviti čak do 98% nedostataka. Nedostatke bi prvo trebali pokušati ispraviti fizičkim prilagodbama. No ako to niste u stanju napraviti, valja se okrenuti raznim suptilnim metodama.

Na primjer, ako vam kuća nema prozora na istoku, prvo istražite mogućnost dodavanja prozora. Ako to nije moguće, primijenite suptilnu metodu korekcije prostorija: boje, simbole ili yantre, kako bi se na tom zidu ojačala prisutnost Sunca.

Nepovoljnost nedostataka započinje na suptilnoj razini i zato su suptilne mjere ispravljanja vrlo učinkovite. Yantre, piramide i čakre komuniciraju s pranom (životnom energijom) vašeg doma te stvaraju osjetne promjene.

Načini korekcije prostorija

Postoji mnoštvo načina, na koji možete pozitivno utjecati na prostor oko vas i korektirati nedostatke Vastu-a. Navest ćemo samo nekoliko načina.

Načini korekcije prostorija:

 • ispravljanje oblika i nagiba zemljišta
 • strukturalne promjene
 • prilagodba interijera
 • ispravljanje bojama
 • energizacija prirodnim slikama
 • korištenje biljaka
 • korištenje kristala i dragulja
 • energizacija uz pomoć drevnih mantri i glazbe
 • yantre
 • meru chakra
 • vasati piramida

1. Ispravljanje oblika i nagiba zemljišta

Ako si to možete priuštiti, ispravite oblik zemljišta i njegov nagib. Loš nagib zemljišta može se ispraviti pomicanjem tla s jednog kraja na drugi. Prouzročeni će troškovi biti lako nadomješteni povoljnošću koja se time dobiva.

pad zemljišta

Ako vaše zemljište i kuća nisu idealno oblikovani u skladu sa Vastu-om, a ne možete ništa promijeniti na fizičkoj razini, negativne energije možete ukloniti uz pomoć nekih suptilnih metoda: yantra, piramida i čakra.

Najpovoljniji oblik, smještaj i nagib zemljišta:

 • Oblik je kvadrat 1:1
 • Četiri strane parcele gledaju na četiri glavne strane svijeta
 • Sjever i istok su niži, otvoreni i čisti
 • Jug i zapad su povišeni, teški i kratki

Pravokutne parcele do omjera 1:2 također su povoljne. No što omjer parcele više nadilazi 1:2, to više negativnih faktora utječe na stanovnike.

Jedini povoljan nepravilan oblik za parcelu jest onaj koji se širi prema sjeveroistoku. Takva parcela privlači bogatstvo i prosperitet. Proširenja prema svim drugim stranama svijeta nisu povoljna.

Međutim, čak i nepovoljno oblikovane parcele mogu se ispraviti jednostavnim pregrađivanjem do idealnog oblika te korištenjem suvišnih nepravilnih dijelova za vrt, igralište ili parkiralište.

2. Strukturalne promjene

Nedostatke možete pokušati riješiti nadogradnjom ili premještanjem. Na primjer, krivo postavljena glavna ulazna kapija na jugu može se zatvoriti i zamijeniti glavnim ulazom na sjeveru ili istoku.

Nepovoljnost manjka prozora na sjeveru ili istoku može se ispraviti fizičkim postavljanjem prozora na ta područja. Opskrbu vodom s jugozapada ili jugoistoka možete premjestiti na sjever, sjeveroistok ili istok.

No, ako takve mjere nisu izvedive ili su preskupe, razmislite o korištenju yantra, Meru Chakre ili Vastu piramide.

3. Prilagodba interijera

Raspored namještaja je vrlo bitan. Iz cjelokupne bi perspektive sjever, sjeveroistok, istok i središte kuće trebali bi biti otvoreni i laki. Područja na zapadu, jugozapadu i jugu trebaju biti teška i zatvorena.

Isto načelo vrijedi i za svaku sobu. Na primjer, ravnoteža energija u sobi značajno se popravlja, ako su sredina, sjever i istok sobe lagani i otvoreni, a namještaj smješten na jugu i zapadu.

Pridržavajte se ovog načela, da bih ispravili unutarnji loš raspored namještaja i da bi vaše prostorije postale povoljnije.

4. Ispravljanje bojama

Boje imaju i psihološki i energetski učinak. Vrlo efikasno se mogu koristiti za korekciju prostorija.

Korekcija nedostataka uz pomoć boja:

 • ako vam je sjever zaklonjen ili bez prozora, osvijetlite ga zelenim bojama
 • ako vam je jug previše otvoren, zatamnite ga vatrenim i zemljanim bojama
 • ako vam je istok zaklonjen ili bez prozora, osvijetlite ga bojama sunca
 • ako vam je zapad previše otvoren, uravnotežite ga kombinacijom zračnih i zemljanih boja
 • ako vam je sjeveroistok zaklonjen, osvijetlite ga nježnim žutim tonovima
 • ako vam sjeverozapad ne daje dovoljno zraka, proširite ga velikim bijelim pločama
 • ako vam na jugoistoku nedostaje energije, oživite ga raznobojnošću
 • ako vam na jugozapadu nedostaje elementa zemlje, ojačajte ga zemljanim bojama

raspored-pet-elemenata

5. Energizacija prirodnim slikama

Slike prirode, posebice tekuće vode, prizivaju povoljne energije sjevera i sjeveroistoka. Slike su također učinkovite na drugim stranama svijeta ukoliko su boje i motivi usklađeni s odlikama tih strana.

Slike neba i zvijezda pomažu pri ispravljanju sredine zgrade, koja nema mjesta za element etera. Slike biljaka i stabala pomažu ispraviti zgradu ili sobu koja ne prima svjetlost sa sjevera.

Teške slike koje pokazuju puno zemlje mogu pomoći pri ispravljanju nepovoljno otvorenog jugozapada.

6. Korištenje biljaka

Biljke jačaju utjecaj Merkura i doprinose zdravoj kakvoći zraka u kući. Budući da je Merkur vladajući planet sjevera, biljke jačaju slab sjever i nadalje unapređuju već dobar sjever.

Lagane biljke povoljne su na sjeveroistoku, a velike biljke sa puno zemlje – na jugoistoku.

7. Korištenje kristala i dragulja

Dragulji i kristali se koriste u skladu sa planetima, koje upravljaju stranama svijeta. Ako vam ured ili dom imaju dobar Vastu, raspored povoljnih dragulja i kristala je šlag na torti.

No ako imate loših područja Vastu-a, ljepota i iscjeljujuće energije dragulja i kristala poboljšat će nedostatke bioenergetskih polja. Odrediti, koji kristali i dragulji su najbolji za vaš dom, pomoći će vam Vastu specijalist.

8. Energizacija uz pomoć drevnih mantri i glazbe

Suptilno pročišćenje životnog prostora kroz zvuk poznato je svim kulturama. Zvukovi i glazba imaju skladan utjecaj na prostor u kući, odnosno eter – suptilni element, koji određuje kakvoću prostora.

“Gandharva-veda” opisuje učinak glazbe na ljude. Ovaj spis objašnjava, da rage (suzvučja) stvaraju posebna raspoloženja time, što kombiniraju određene intervale. Intervali se sažimaju u ragu u skladu s omjerima prostora.

“Shabda-veda” opisuje učinak mantri na ljudska bića i prirodne elemente. Mantre su kombinacije jedinstvenih riječi i zvukova koje imaju duboke materijalne i duhovne učinke. One sadrže ključeve koje otvaraju najsuptilnije mehanizme prirode.

Kad se mantre i rage kombiniraju, zajedno imaju veliku moć. Zato se mantre pjevaju uz posebno prikladne rage i ritmove.

9. Ispravljanje nedostataka pomoću yantri

Yantra je grafička geometrijska kombinacija elemenata, boja, mantra, slova i simbola. Yantra se koristi kao energetski alat za pozitivni utjecaj u prostorijama.

Uz pomoć yantra možete korektirati nedostatak određenih energija u kući. Yantra hrani prostorije energijama čak i kada nitko nije prisutan. Složena vibracija yantre predstavlja odnos između prostora i vremena.

Pravilno raspoređene yantre u uredu ili domu neutraliziraju negativne energije i nadoknađuju nedostajuće pozitivne energije.

10. Meru Chakra

Meru Chakra je trodimenzionalan oblik Sri Yantre (šri na sanskrtu označava obilje i bogatstvo). Može biti efikasno iskorištena za korekciju nedostataka sjevera (pravac zdravlja, uspjeha i novaca) i sjeveroistoka (energetski najvažnije i najcjenjenije područje u kući).

Ako je smještena na sjeveroistoku, Meru Chakra stvara protutežu mnoštvu ozbiljnih defekata Vastu-a, kao što je nepravilni oblik kuće, toalet na sjeveroistoku i slično.

11. Vastu piramida

Vastu piramida je najmoćnije korektivno oruđe za poboljšavanje energije prostora. Moć piramide nadmašuje snagu svih korektivnih alata Vastu-a. Vastu piramida
Vastu piramida korektira do 75% negativnih prostornih energija.

U kombinaciji s Meru Chakrom ili pravilno postavljenim yantrama, Vastu piramida može neutralizirati čak do 98% nedostataka Vastu-a. Vastu piramidu najbolje je smjestiti u središte kuće ili sobe. Ova moćna piramida bez ikakve Vastu analize može ispraviti nedostatke u Vastu-u do vrlo visokog stupnja.

Pomoć Vastu-stručnjaka

Uz pomoć ovih jednostavnih savjeta možete i sami napraviti korekciju prostorija. Na raspolaganju vam je i nekoliko knjiga o Vastu-u, prevedenih na Hrvatski jezik.

Ipak ako želite dublju Vastu analizu i ozbiljnu korekciju kuće, može vam pomoći arhitekt Vastu-a.

Arhitekt Vastu-a će napraviti analizu

 • veličine, oblika i nagiba zemljišta
 • orijentacije zemljišta prema stranama svijeta
 • položaja kuće na zemljištu
 • rasporeda stabala, vrtova, biljka i cvijeća
 • položaja parkirališta
 • položaja krova, balkona i veranda
 • položaja glavnog ulaza
 • položaja svih soba: kuhinje, boravka, radne sobe i dr.
 • položaja namještaja
 • položaja za spavanje
 • i drugo

Nakon detaljne analize, Vastu-arhitekt će vam ponuditi odgovarajuće korektivne mjere.