Krave su nevjerojatno inteligentne, pažljive i osjećajne životinje. Nemaju nikakvih zlonamjernih instinkata i mogu biti predivan pratitelj ljudima koji imaju dovoljno sreće da se nađu u njihovom društvu. Krave podižu svoju telad i po tri godine. Kada čovjek na silu tele odvoji od majke, ona će „vriskati“ i plakati satima i dugo vremena poslije toga biti “van sebe”. Zna se da su u stanju pješačiti kilometrima po pašnjacima kako bi pronašle svoju telad i za svo to vrijeme pokazuju vidljive znake stresa, bijesa i tuge.

atma.hr – 52
1. Skaču od sreće

Kada su krave sretne, one trče naokolo i skaču u vis vidno uzbuđene.

Postoji mnoštvo čudesnih fotografija i video zapisa krava koje ovo rade pošto su puštene na svježe, zelene pašnjake nakon boravka u zatvorenom prostoru neki duži vremenski period.

2. Postaju uzbuđene onda kada rješavaju probleme

Krave su kritički nastrojeni mislioci i u stanju su rješavati prilično složene probleme.

Istraživači koji su sprovodili eksperimente u kojima su proučavali njihove sposobnosti za rješavanje problema su zapazili specifičan „skok“ u broju otkucaja srca onda kada su krave bile uspješne u savladavanju postavljenih izazova.

One u ovom pogledu nisu mnogo drugačije od nas.

3. Žive i do 20 godina

Ako im dozvolimo.

atma.hr – 52
4. Pamte lica na duže vremenske periode

Krave imaju sjajno pamćenje i zbog svoje društvene prirode one su izuzetno dobre u pamćenju i prepoznavanju lica.

Postoje brojni zabilježeni slučajevi u kojima krave pritrčavaju da pozdrave posjetioce koje nisu vidjele šest ili više mjeseci, a ipak krava uspijeva prepoznati određenog posjetioca i dolazi kako bi je on mazio.

5. Njeguju svoje mladunce i do 3 godine

Kada im se dozvoli, zna se da krave podižu svoju telad i po tri godine.

Odlikuju ih izuzetno snažne majčinske veze s teletom i također su i odlični roditelji svojim mladima, a različiti članovi stada vrlo često imaju posebne uloge u njegovanju mladih onda kada za to postoji potreba.

6. Pate za svojim voljenima

Nimalo nije neuobičajeno da krave pokazuju vrlo očigledne znake žalosti za voljenima onda kada su oni odvojeni od njih.

Kada se tele odvoji od majke, ona će „vriskati“ i plakati satima i svoja uobičajena ponašanja neće pokazivati još dugo vremena poslije toga.

Zna se da su čak u stanju i pješačiti kilometrima i kilometrima po pašnjacima kako bi pronašle svoju telad i da sve to vrijeme pokazuju vidljive znake stresa, bijesa i tuge.

atma.hr – 52
7. Ljubavno mazne i privržene

Svatko tko je posjetio farmu krava vam može reći da su krave izuzetno privržena i umiljata stvorenja.

Kravama koje su bile zlostavljane i zapostavljane u prošlosti (kao i svim drugim životinjama koje su kroz tako nešto prošle) može biti potrebno neko vrijeme da zacijele ovakve rane i da nauče ponovo vjerovati ljudima, ali one stvarno imaju fantastičan kapacitet za oproštaj i razumijevanje namjera novih ljudi koje upoznaju.

Krave vole ležati na suncu, vole da ih milujete i češkate i vrlo rado će pratiti ljude za koje znaju da će im pružiti pažnju.

top-shop