atma.hr – 52
Samo kroz ZAHVALNOST i OPRAŠTANJE možemo dostići istinsku PONIZNOST.

Lažni ponos je često vrlo teško prepoznati na sebi. On se naziva ‘velikim porokom’ jer je toliko uobičajen kod ljudi.

Jedan od stvarnih problema kod ove vrste ponosa je taj što vas navodi da vrlo teško oprostite drugima. Umjesto toga, ponos vas nagoni da se čvrsto držite stvarnih ili imaginarnih povreda koje ste propatili i dovodi vas do svih mogućih vrsta negativnih osjećaja kao što su ljutnja, frustracija i zamjeranje. Na kraju možete završiti želeći se osvetiti onima koji su se loše ophodili prema vama.

Kada se svojom voljom odlučimo opirati drugima, ili Bogu ili Svemiru, krademo svoju vlastitu moć. Izvor sve snage je Bog; ako radimo protiv Njega paraliziramo sebe i zaustavljamo svoj napredak.

U stvarnosti, dopuštajući lažnom ponosu da igra ulogu u vašem životu, samo šteti vašem osobnom napretku i nanosi vam bol. Ova vrsta ponosa vam ne dopušta da otpustite i oprostite; ne dopušta vam da pristupite višem putu koji vodi prema miru. Umjesto toga, ponos vas vodi mračnim putem negativnih osjećaja, koji obično započinju osjećajem zamjeranja.

Dr. Bradley Nelson

“Ljutnja neće nestati sve dok se misli zamjeranja njeguju u umu. Ljutnja će nestati čim je zamjeranje zaboravljeno.” – Buddha

atma.hr – 52