People photo created by freepik - www.freepik.com

Leđa predstavljaju mješavinu simbola i značenja. Ona su naš “deponij loših osjećaja” gdje sahranjujemo brige, negativna iskustva, bol i konfuziju, mjesto gdje stavljamo sve ono što ne želimo gledati.

atma.hr – 52
Kičma

Najvažniji dio unutrašnje strukture tijela, temelj našeg tijela, potporni okvir na kojem je tijelo izgrađeno. Ovaj skup pršljenova predstavlja našu najvažniju unutrašnju energiju i odgovara našim najvišim duhovnim težnjama. Kičma je uporište svih drugih dijelova tijela. Ona nas čini jakim i samouvjerenim.

Povezuje se sa svim različitim aspektima našeg bića kroz kostur, centralni živčani sistem i sistem cirkulacije krvi koji dolazi od mozga do ostatka tijela. Na taj način, svaka misao, osjećaj, događaj, reakcija i dojam se “utisnu” u kičmu i u odgovarajuće dijelove tijela.

Mnoga područja medicine se fokusiraju na ovo područje. Uvijek se uzima u obzir činjenica da je kroz kičmu moguće doći do svih dijelova našeg tijela i da je moguće utjecati na njih.

Gornji dio leđa

Gornji dio leđa podrazumijeva područje ispod ramena do lopatica. Ovo područje odražava period nakon sazrijevanja ili fazu unutrašnjeg i osobnog razvoja, neriješena pitanja koja ovdje nagomilavamo neizbježno su povezana s našim osjećajima ili konfuzijom oko nas samih.

Takvi aspekti kao što su ljubav i toplina u odnosu na dragu osobu, koju ne možemo izraziti i stoga je krijemo, ili obrnuto, iritacija i ravnodušnost su zatvoreni na leđima.

atma.hr – 52
Ovi osjećaji traže izlaz, ali ako se stalno ignoriraju ili poriču, oni će se akumulirati i manifestirati kao bijes.

Napeti mišići gornjeg dijela leđa formiraju oklop. Taj oklop se puni bijesom, prvo prema sebi a zatim prema okolini. To se može vidjeti na primjeru starijih žena koje imaju zadebljan gornji dio leđa i pognutu kičmu.

To svjedoči o nagomilavanju zlobe i ogorčenosti. Zadebljan i poguren gornji dio leđa ukazuje na početak starosti i gubitak smisla i svrhe života.

Bol u gornjem dijelu leđa može značiti da radite ono što ne želite, da osjećate razočaranje i iritaciju zbog situacije u kojoj ste se našli.

Sredina leđa

To je mala površina leđa u projekciji solarnog pleksusa, u kojoj se često događa neravnoteža. Bol u ovom dijelu leđa često je rezultat balansiranja između osobnog aspekta bića s vanjskim svijetom.

U ovom dijelu leđa krije se naša prirodna blokada, točka zadržavanja energije, koja odražava našu unutrašnju otpornost na starenje, uskraćivanje odgovornosti ili našu vlastitu smrtnost.

Ako vas boli ovaj dio leđa to znači da se morate izboriti sami sa sobom. Ako imate problem s egom, boljet će vas srednji dio leđa.

atma.hr – 52
Donji dio leđa

Ovo područje se proteže od projekcije solarnog pleksusa do trtice i predstavlja završno sazrijevanje prije rođenja.

Kada su proučavali slučajeve bola u donjem dijelu leđa, ispostavilo se da se najčešće javljaju u situacijama koje nas podsjećaju da starimo: rođendane (velike i okrugle brojke), dječje mature, odlazak djece do kuće, odlazak u mirovinu, itd …

Iako se uzrok bola u donjem dijelu leđa vezuje za teške radove, dizanje velikog tereta, veća vjerojatnost je da je slabost ovog područja već bila prisutna i samo se manifestirala s povećanim naporom.

Bol u donjem dijelu leđa često svjedoči o strahu od starenja, te velikoj želji da se ostane mlad i energičan.

stil.kurir