Designed by Freepik

Dijabetes, pretilost, tuberkuloza, astma, tahikardija i mnoge druge bolesti mogu se ublažiti ili izliječiti vodenom terapijom, a da ne govorimo o ljepoti i vitkosti. Svi znamo, ali često zaboravljamo da je čista voda najbolja piće i najjeftiniji lijek. Broj onih koji su povratili svoje zdravlje zahvaljujući samo ispijanju vode, nemjerljiv je. Nuspojava nema, ne iziskuje novac.

atma.hr – 52
Iako je bilo poznato Egipćanima, Grcima i Rimljanima – terapijsko korištenje vode uvelike je zaživjelo sredinom 19. stoljeća, a od svoje draži i postojanosti, nije izgubilo ništa do dana današnjeg.

U Japanu je navika piti vodu odmah nakon buđenja.

I znanstvenici su također uvidjeli prednosti te tehnike pa sve više doktora pacijentima savjetuje – vodenu terapiju. U “Japan’s Sickness Association” – (Udruga bolesnih Japana) hvale samo jednu terapiju – vodenu.

Iza «Vodene terapije» ne stoje zvučna imena, klinike, doktori, organizacije… već samo presretni praktikanti.

Razlog vjerovatno leži u tome što je vodena terapija neprofitabilna.

Na njoj se ne može, naime, zaraditi, jer vodu, imamo svi ali nikad nećete vjerovati u efikasnost ove terapije ako ne probate.

No, na kraju krajeva, što vas košta da probate?

– Slučajno sam na internetu našao neke članke koji govore o dobrobiti ove jednostavne terapije, odlučio probati i sada sam tu gdje je jesam – mlađi, ljepši i zdraviji – govori mladi sarajevski glumac Adis Omerović.

– Stvar je u tome da se odmah nakon ustajanja, dakle na prazan želudac popije oko litra i pol vode. Prije umivanja, prije pranja zuba, prije ičega.

Ništa ne jesti 45 minuta. Nakon toga, možete i vagon hrane unijeti u sebe, ako osjetite potrebu. Nije važno. Meni se lice iščistilo, perut nestala, glavobolje, stomak se smanjio… – kaže Adis.

Njegovo mišljenje dijeli i Aleksandra Kovačević. Ona je svojedobno na svjetskom natjecanju ušla među osam najljepših.

atma.hr – 52
– Povremeni sam konzument ove terapije budući da je moje zdravlje odlično. Dakle, eksperimentiram povremeno, nekad zaboravim, a iskreno, nekad mi je mrsko piti litru i pol vode. U stvari, odlučila sam se za količinu od litre. Počela sam u siječnju 2010. godine, kada su počele intenzivne obaveze i pripreme oko izbora za miss.

Čula sam da vodena terapija jača imunitet, otklanja stres i budi energiju, a toga mi je trebalo. I ispostavilo se da je tako i u praksi. Bitno je samo vodu ispiti odmah nakon buđenja i 45 minuta poslije ništa ne jesti.

Isprva je teško, barem je meni bilo unijeti odmah toliko tekućine u želudac, no, kako sam ubrzo osjetila pozitivne efekte, prilagodila sam se. Nakon dva mjeseca dosljedne prakse, sad samo povremeno uradim taj jutarnji ritual, da preveniram ne daj Bože kakvu bolest. Mogu vam reći i da vodena terapija pomaže kod održavanja tjelesne težine.”

Koliko dugo traje “liječenje”?

Liječenje vodom daje rezultate za “stare” i ozbiljne bolesti kao i za “nova” moderna oboljenja. Poznato je kao efikasno za liječenje slijedećih bolesti:

1. Hipertenzija (1 mjesec)
2. Zatvor, opstipacija (1 / 2 dana)
3. Dijabetes (1 / 2 tjedna)
4. Plućna tuberkuloza (3 / 4 mjeseca)

Ova terapija ako se koristi u kontinuitetu (s povremenim pauzama) ima pozitivne efekte kod glavobolja, srčanog sustava, brzih otkucaja srca, epilepsije, masnoća u krvi, bronhitisa, astme, bolesti bubrega i mokraćnih organa, povraćanja, gastritisa, dijareje, hemeoroida, svih bolesti očiju, bolesti maternice, menstrualnih poremećaja, bolesti uha, grla i nosa.

atma.hr – 52
Ovo liječenje nema popratnih efekata, osim što ćete češće ići mokriti.

Dobro bi bilo ovo uzeti za dnevnu praksu tokom cijelog života, a ne samo dok liječimo bolest. Pijte vodu i ostanite aktivni. Kinezi i Japanci piju vrući čaj tokom jela… ne hladnu vodu. Možda je vrijeme da usvojimo njihove navike pijenja (u malim gutljajima) tokom jela.

Metoda liječenja

1. Čim se probudite ujutro, prije pranje zubi popijte minimum 4 čaše ili cca 6 dl mlake vode (ne hladne!). Postupno povećavati količinu vode do litre i po, ako možete.

2. Operite zube i usnu šupljinu, istružite jezik čistačem i nemojte jesti ni piti ništa narednih 45 minuta.

3. Nakon 45 minuta možete normalno jesti i piti.

4. Nakon 15 minuta (koliko je trajao vaš doručak/ručak/večera) nemojte jesti ili piti ništa narednih 2 sata.

Oni koji su stari ili bolesni i ne mogu popiti 4 čaše vode odmah na početku (dok se ne priviknu) mogu početi tako da popiju odjednom koliko mogu, a onda svakim danom povećavati količinu vode dok ne dosegnu te minimalne 4 čaše vode.

Pijte mlaku vodu (ili onu sobne temperature) pomalo cijeli dan, ne odmah nakon obroka, a obavezno popiti pred spavanje.

Ova metoda će pomoći bolesnima, a zdravi će uživati još veće zdravlje.

aura.ba