Nekoć davno, zemljom su vladali mnogi okrutni vladari koje je pokretala pohlepna želja za moći i bogatstvom. Svatko tko je stao na njihov put, pao je pod oštricom njihovog mača. Prevladavali su kaos i nepravda. Preplavljena mučeništvom i boli, Majka Zemlja, tražila je pomoć Brahme, koji stvara materijalni svemir prema naredbama Svevišnjeg Gospodina. Zajedno s ostalim polubogovima koji su zaduženi za razne aspekte održavanja materijalnog svijeta, Brahma je prišao Svevišnjem Gospodinu Višnuu i uputio Mu molitve.

Svevišnji odgovara: “Voljeni moji, čuo sam vaše molitve. Vrijeme je da se pojavim na Zemlji, kako bi zaštitio dobre i uništio zlo. Ne bojte se, oslobodit ću vas vašeg tereta.”

I tako se prije 5000 godina predivni dječak pojavio u mjestu zvanom Vrindavan. Tu je proveo godine svog djetinjstva ispunjavajući srca stanovnika toga mjesta neobičnom ljubavlju i srećom…

atma.hr – 52
Ova je čarobna priča zapisana u drevnom indijskom klasiku Bhagavata Purani i pripovjest je koja se već tisućama godina prenosi u indijskom kulturnom naslijeđu. Iako će je mnogi, pogotovo na Zapadu smatrati bajkom, činjenica je da sva mjesta na kojima su se odvijale ove zabave još uvijek postoje u Indiji, a nedavno je otkriven i potopljeni grad Dvaraka koji je bio prijestolnica tadašnjeg kraljevstva.

Iako je ova ekranizacija namijenjena djeci od 7-9 godina, priča ima filozofsku podlogu koje je opisana u Bhagavad-giti i 18 tisuća strofa Bhagavata Purane te je prožeta drevnim mudrostima i simbolikom. U svakom slučaju, crtić o neobičnom malom dječaku Krishni pravo je osvježenje u oceanu TV sadržaja koji nema nikakvu poruku niti povijesno-kulturnu vrijednost.

Budući da se danas obilježava Krišnin rođendan smatrali smo primjerenim da vam predstavimo ovaj prekrasan animirani film. Crtići su na engleskom jeziku.

Epizoda 1 “Attack of the serpent King”

Epizoda 2 “The terrible storm”

Epizoda 3 “The horror cave”

Epizoda 4 – “Enchanted picnic”

Epizoda 5 “Fire and fury”

Epizoda 6 “Demon in disguise”

Epizoda 7 “Deadley donkey”

Epizoda 8 “Challenge of the brute”

Epizoda 9 “Assault of the lethal bird”

Epizoda 10 “The charge of the monster horse”

Epizoda 11 “The mystery of the vanishing sheep”

Epizoda 12 “The vicious whirlwind”

Epizoda 13 “Witch trap”

atma.hr – 52