Moć koju pokazujemo u svakodnevnom životu ili se s njom poistovjećujemo u obliku nekog autoriteta, oslanja se na ono više u nama. Ako se sjećate, u vrtiću je to onaj moment u kojem kažemo: „moj tata je jači od tvog“. U ‘odraslom’ svijetu u kojem živimo, bogatstvo je simbol moći. Međutim, ako milijunaš izgubi svoje milijune, katkada se dogodi da partnerica izgubi interes za njega i napusti ga jer je nestalo to ‘više’ i nadmoćnije.


Widget not in any sidebars

Ipak,  ako me vole zbog “nečega što je u meni više od mene samoga”, sam intenzitet te ljubavi može se lako pretvoriti u strasnu mržnju, u nasilni pokušaj da se taj objekt – višak u meni koji smeta mom partneru, nasilno uništi razvodom. Primjerice, ako ovladate svojom voljom kroz disciplinu, yogu, meditaciju ili kroz neku drugu tehniku, tada se najviše osjeti ovaj aspekt u odnosu i našem partneru ne ostavlja mogućnost ulaska u žrtvu. Primjerice, partner je kroz suze tražio pažnju i opravdavao svoju nemoć, ali ipak vidi da mora izaći iz tog stanja i postati suučesnik ljubavi. Tada je partner razgolićen kao na vjetrometini. Vidi sebe, a pošto je teško gledati sebe obično se žrtva u pravilu okreće ljutnji, u ovom slučaju marginaliziranju partnera kroz riječi: čudak, lažni duhovnjak i dr. Rijetko se događa da se jedan partner razvije, a drugi ostane na starim shvaćanjima.

U prvom slučaju, možemo suosjećati s bogatašem: daleko je ugodnije znati da me žena voli zbog mojih milijuna (ili moći, ili slave.) Ta svijest mi omogućuje da održim sigurnu distancu, da izbjegnem preduboko uplitanje u stvarnu ljubav i razotkrivanje partnerici samoga sebe. Problem se javlja kad drugi vidi u meni “nešto više od mene samoga” – tada je široko otvoren put za paradoksalni kratki spoj između ljubavi i mržnje. Recimo, cijelog života želimo uspjeh, ali u tom naumu nismo uspjeli. Tada se baš zaljubimo u uspješnu osobu, dolazi do projiciranja nadmoći i tada kreće sva moguća projekcija spomenutog kratkog spoja. S druge strane, ‘uspješni’ partner bira inferiornu osobu kako bi se divila njenom ili njegovom uspjehu jer ljubav i identifikaciju taj partner vidi samo kroz moć i status. Ipak, takav partner lako mijenja status divljenja u progonitelja. Postajete, htjeli to ili ne, neosvještena slika roditelja ili oca kojeg inače tražimo u opsesivnoj želji za moći u vanjskom svijetu. Želja za ‘očevim’ prihvaćanjem u ‘odraslom svijetu’ postoji želja za statusom ili bogatstvom.

Stoga, kada volite ili mrzite partnera, pokušajte vidjeti niste li se zaljubili u taj agens ili dio nadmoći koji projicirate u partnera, a kada otkrijete da ste ‘prevareni’, kada vidite realnu osobu proživite mržnju i ljutnju i počnite voljeti u tom trenutku je tek moguća ljubav.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

atma.hr – 75