Moć koju pokazujemo u svakodnevnom životu ili se s njom poistovjećujemo u obliku nekog autoriteta, oslanja se na ono više u nama. Ako se sjećate, u vrtiću je to onaj moment u kojem kažemo: „moj tata je jači od tvog“. U ‘odraslom’ svijetu u kojem živimo, bogatstvo je simbol moći. Međutim, ako milijunaš izgubi svoje milijune, katkada se dogodi da partnerica izgubi interes za njega i napusti ga jer je nestalo to ‘više’ i nadmoćnije.

Ipak,  ako me vole zbog “nečega što je u meni više od mene samoga”, sam intenzitet te ljubavi može se lako pretvoriti u strasnu mržnju, u nasilni pokušaj da se taj objekt – višak u meni koji smeta mom partneru, nasilno uništi razvodom. Primjerice, ako ovladate svojom voljom kroz disciplinu, yogu, meditaciju ili kroz neku drugu tehniku, tada se najviše osjeti ovaj aspekt u odnosu i našem partneru ne ostavlja mogućnost ulaska u žrtvu. Primjerice, partner je kroz suze tražio pažnju i opravdavao svoju nemoć, ali ipak vidi da mora izaći iz tog stanja i postati suučesnik ljubavi. Tada je partner razgolićen kao na vjetrometini. Vidi sebe, a pošto je teško gledati sebe obično se žrtva u pravilu okreće ljutnji, u ovom slučaju marginaliziranju partnera kroz riječi: čudak, lažni duhovnjak i dr. Rijetko se događa da se jedan partner razvije, a drugi ostane na starim shvaćanjima.

U prvom slučaju, možemo suosjećati s bogatašem: daleko je ugodnije znati da me žena voli zbog mojih milijuna (ili moći, ili slave.) Ta svijest mi omogućuje da održim sigurnu distancu, da izbjegnem preduboko uplitanje u stvarnu ljubav i razotkrivanje partnerici samoga sebe. Problem se javlja kad drugi vidi u meni “nešto više od mene samoga” – tada je široko otvoren put za paradoksalni kratki spoj između ljubavi i mržnje. Recimo, cijelog života želimo uspjeh, ali u tom naumu nismo uspjeli. Tada se baš zaljubimo u uspješnu osobu, dolazi do projiciranja nadmoći i tada kreće sva moguća projekcija spomenutog kratkog spoja. S druge strane, ‘uspješni’ partner bira inferiornu osobu kako bi se divila njenom ili njegovom uspjehu jer ljubav i identifikaciju taj partner vidi samo kroz moć i status. Ipak, takav partner lako mijenja status divljenja u progonitelja. Postajete, htjeli to ili ne, neosvještena slika roditelja ili oca kojeg inače tražimo u opsesivnoj želji za moći u vanjskom svijetu. Želja za ‘očevim’ prihvaćanjem u ‘odraslom svijetu’ postoji želja za statusom ili bogatstvom.

Stoga, kada volite ili mrzite partnera, pokušajte vidjeti niste li se zaljubili u taj agens ili dio nadmoći koji projicirate u partnera, a kada otkrijete da ste ‘prevareni’, kada vidite realnu osobu proživite mržnju i ljutnju i počnite voljeti u tom trenutku je tek moguća ljubav.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/Prethodna objava15.02. Zagreb – Naučite meditirati
Slijedeća objavaProtiv nastanka malignih stanica: Kako napraviti alkalnu vodu?
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.