Designed by Freepik

Ako se svakog jutra budite sa začepljenim nosom ili stalno žudite za slatkišima znatno ste podložniji prehladi i gripi, pokazuju istraživanja.

Zašto su neki neprestano prehlađeni, a drugi iz sezone u sezonu ni da kihnu? Istraživanja pokazuju da osjetljivost na prehladu i gripu ima veze s naoko nevažnim navikama, kao što su količina šećera koju pojedemo ili suhoća nosa.

atma.hr – 39

Stručnjaci navode 7 znakova koji ukazuju da je imunitet oslabljen i da bi ga trebalo ojačati.

Želja za slatkišima

Ako na primjer pojedete čokoladu od 100 grama značajno smanjujete sposobnost bijelih krvnih zrnaca da u narednih pet sati unište bakterije.

Ova namirnica oštećuje jetru, podiže krvni tlak, povećava rizik od dijabetesa i krvožilnih bolesti te vas gura u pretilost.

Ranije su šećer smatrali štetnim samo zbog njegovih praznih kalorija, međutim sada su znanstvenici otkrili čitav niz štetnih učinaka šećera na naše zdravlje. Prema navodima znanstvenika Sveučilišta Kalifornija, šećer predstavlja toliki rizik za ljudsko zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu tvar poput alkohola ili droge.

Manjak vode u organizmu

Tijelu treba mnogo tekućine da bi ispralo toksine. Ako je vaš urin svijetložute boje, bez boje i mirisa onda unosite dovoljno tekućine. Taman urin upućuje na dehidraciju. Unosite više tekućine!

atma.hr – 39

Višak kilograma

Suvišni kilogrami štetni su za srce, mozak i ostale organe. Višak kilograma značajno slabi imunološki sustav. Prekomjerna tjelesna težina uzrokuje hormonalnu neravnotežu i upalu koja smanjuje sposobnost imuniteta da se obrani od infekcija. Jedite zdravije i pokrenite se!

Suh nos

Curenje nosa je obrambeni mehanizam tijela kojim pobjeđuje gripu i prehladu. Sekret u nosu zaustavlja viruse i sprječava njihov ulazak u tijelo. Ako su nosni kanali suhi, bakterije i virusi će lakše ući u dišni sustav. Ako je suhoća privremeni problem, ovlažite prostoriju, svoje nosne prolaze npr slanom otopinom ili pomoću prikladne masti za nos. Ali ako je suhoća kronična, posjetite liječnika kako biste otkrili pravi uzrok.

Kronični stres

Stres je jedan od najvećih neprijatelja imunološkog sustava. Previsoka razinu stresa u tijelu neće samo povećati rizik od nastanka gripe i prehlade već će pogoršati i simptome. Osobe koje su pod kroničnim stresom, često osjećaju najteže simptome i treba im čak dvostruko dulje da se oporave.

atma.hr – 39

Univerzalan antistresni recept ne postoji, pa pronađite vlastiti “lijek”. To može biti šetnja, trčanje ili priprema omiljenog deserta, joga, meditacija i ostale tehnike opuštanja.

I san je efikasan lijek za imunitet, stoga si svake noći osigurajte od sedam do devet sati sna. Smijeh je najbolji protuotrov – smanjuje hormone stresa te povećava broj bijelih krvnih stanica. Već nakon sat vremena komedije imunitet je jači, tvrde istraživači.

Zato opustite mozak i pročitajte šaljive e-mailove, pogledajte duhoviti film, izađite na ručak s duhovitim prijateljem i smijte se što više. Čak i lažni osmijeh može prevariti tijelo da luči antistres hormone.

Okružite se ljudima koje volite jer čvrste veze jačaju fizičko i mentalno zdravlje te imunitet. I pokrenite se – sjedilački način života smanjuje učinkovitost naših obrambenih snaga. U raspored ubacite barem pola sata šetnje, igranja s djecom ili preskakanja užeta dok gledate TV. Kretanje potiče limfni “kanalizacijski” sustav tijela te poboljšavaju opskrbu stanica kisikom i povećavaju broj stanica koje se bore protiv infekcija.

Česte prehlade

Ovo je znak koji upućuje da imunitet ne radi kako treba. Odrasla osoba će tijekom sezone biti prehlađena do tri puta, što u prosjeku traje tri do četiri dana. Ako ste češće prehlađeni, to znači da nemate razvijen nikakav otpor.

Što učiniti? Više spavajte, redovito vježbajte i pazite da u prehrani svaki dan imate svježe povrće i voće.

atma.hr – 39

Negativan stav, pesimizam, sarkazam

Na imunitet utječe i način na koji gledate na život. Pesimisti, kojima je čaša uvijek do pola prazna, imaju znatno manje stanica “boraca” nego optimisti.

Mislite na zdravlje i dok raspravljate s partnerom. Samo 15 minuta konstruktivne rasprave jača imunitet uzrokujući pozitivne promjene u tijelu poput umjerene tjelovježbe. Tijekom prepirke povećava se krvni tlak i otkucaji srca, ali i broj bijelih krvnih stanica – boraca, tvrde istraživači. Stoga ne potiskujte emocije jer to može rezultirati smanjenom aktivnošću T-stanica.

S druge strane, “začinite” li raspravu sarkazmom, omalovažavanjem i uvredama, u tijelu će se smanjiti broj prirodnih stanica te će vam trebati i do 40 posto više vremena da se oporavite od bolesti.

59 KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEĐIMA

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA