Foto: pixabay.com

U Kini je cvijet magnolije simbol snage i vjernosti, dok kod nas ovaj cvijet simbolizira vraćanje staroj ljubavi. Ako želite stabilnost i mir u kući, u dvorištu obavezno uzgajajte drvo magnolije!

atma.hr – 52
Povijest magnolije počinje u dalekoj prošlosti. U Sjevernoj Americi, Europi i Aziji pronađeni su fosili magnolija stari oko 95 milijuna godina. S obzirom na to da su magnolije postojale prije pojave pčela, za njihovo oprašivanje su zaduženi insekti tvrdokrilci.

Iako djeluju nježno, latice magnolije su zapravo vrlo čvrste, presvučene voskom koji ih štiti od oštećenja prilikom oprašivanja.

Naziv magnolija prvi put je upotrijebio francuski botaničar Charles Plumier, da opiše cvjetno drvo s otoka Martinik. Ovaj naziv je izabrao u čast svog kolege Pierre Magnola, profesora botanike i direktora Kraljevskog botaničkog vrta u Montpellieru.

Ovisno o vrsti, cvijet magnolije može biti različitih oblika – peharast, zvjezdast, čašast, zdjeličast… Boje variraju od bijele, ružičaste i ljubičaste do žute i crvene.

Listovi su im krupni i sjajni, a plodovi sliče na šišarke. Nakon pucanja plodova, sjemenke postaju dostupne pticama i sisarima koji ih jedu i tako raznose dalje.

Magnolije uglavnom rastu kao visoko žbunje, a mogu se oblikovati i u nisko drveće, visine do 5 metara. Listopadne vrste magnolija uglavnom cvjetaju prije listanja pa njihovi divni cvjetovi još više dolaze do izražaja.

atma.hr – 52
Najzastupljenija kod nas je Magnolia liliflora, čiji su cvjetovi krupni, peharastog oblika. Cvjetovi veličine od oko 7 cm su izvana jarko ljubičasti, a iznutra bijeli.

Magnolije vole sunčana mjesta s bogatim, neutralnim zemljištem. Na raspolaganju trebaju imati dovoljno vlage i dobru drenažu.

Ono što možda niste znali o magnoliji je da su cvjetovi većine njenih vrsta jestivi. U nekim dijelovima Engleske, latice magnolije se kisele, a zatim koriste kao začin za razna jela.

U Kini je cvijet magnolije simbol snage i vjernosti, dok kod nas ovaj cvijet simbolizira vraćanje staroj ljubavi.

Ako želite stabilnost i mir u kući, u dvorištu obavezno uzgajajte drvo magnolije!

stil.kurir